Την αναβάθμιση της ελληνικής θυγατρικής σε περιφερειακό hub στη ΝΑ Ευρώπη σηματοδοτεί η απόφαση της αμερικανικής πολυεθνικής Cisco να αναθέσει στον επί χρόνια επικεφαλής της Cisco Ελλάς κ. Αντώνη Τσιμπούκη την εποπτεία όλων των βαλκανικών χωρών.

Οι διευρυμένες αρμοδιότητες του κ. Τσιμπούκη αναμένεται να ενεργοποιηθούν την 1η Αυγούστου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημιουργηθεί και μία ομάδα ανθρώπων της ελληνικής θυγατρικής που θα βοηθήσουν στο συντονισμό του νέου – ουσιαστικά – διοικητικού cluster που συγκροτείται με επίκεντρο τη χώρα μας.

Μία εξέλιξη που ήταν για πολλούς αναμενόμενη λόγω αφενός της ανάγκης επαναπροσδιορισμού και αναδιοργάνωσης των εμπορικών περιοχών της κεντροανατολικής Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, και αφετέρου του έντονου ενδιαφέροντος αλλά και του μπαράζ των επενδύσεων στο οποίο έχει επιδοθεί την τελευταία τετραετία η Cisco στη χώρα μας.

Μάλιστα αυτή την αναβάθμιση είχε φροντίσει να «σκιαγραφήσει» τον περασμένο Μάιο στο business stories ο αντιπρόεδρος του πολυεθνικού ομίλου, κ. Γκάι Ντίτριχ, υπογραμμίζοντας την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδος στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας.

Ήδη, όπως λέει στο newmoney ο κ. Τσιμπούκης, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που δημιούργησε προ τριετίας στη Θεσσαλονίκη η Cisco έχει εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό κόμβο ενώ το σχέδιο είναι να μετεξελιχθεί σε ένα απ’ τα παγκόσμια hubs που διαθέτει η πολυεθνική και στα οποία θα μπορούν να δοκιμάζονται νέες εφαρμογές και λύσεις απ’ όλο τον κόσμο, πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και του οικοσυστήματος που δημιουργείται γύρω του.

Μάλιστα πρόσφατα στο χώρο πρόσφατα ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν οι εμπορικοί ακόλουθοι και αντιπρόσωποι απ’ το σύνολο των πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ στις βαλκανικές χώρες ενώ στις 21 Ιουλίου αναμένεται να εκπαιδευτούν και δήμαρχοι 30 πόλεων απ’ όλα τα Βαλκάνια. Κάτι που τελικά επιβεβαιώνει και το ρόλο που θέλει να επιτελέσει η Θεσσαλονίκη ως κέντρο των Βαλκανίων με «αιχμή» αυτή τη φορά την τεχνολογία.

Εκτός όμως του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη η Cisco έχει προβεί και σε μία σειρά από άλλες επενδύσεις. Τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε ένα ακόμη hub, στη Σύρο, έχει ξεκινήσει να τρέχει πρότζεκτ πρωτότυπα με στόχο να καταστούν «παγκόσμιο case», όπως το πρόσφατο με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και παράλληλα τέσταρε στη Ρόδο το παγκόσμιο πρόγραμμα «Ψηφιακοί Νομάδες», συγκεντρώνοντας εκεί εργαζομένους της απ’ όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσει την εξ αποστάσεως εργασία.

Παράλληλα όμως με την ενθάρρυνσή της ξεκίνησε πρόσφατα δραστηριότητα στην Ελλάδα και ένας εκ των στρατηγικών της εταίρων που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των πελατών της παγκοσμίως. Πρόκειται για την εταιρεία Estarta, ιορδανικών συμφερόντων, η οποία συνέστησε στις αρχές της χρονιάς ελληνική θυγατρική και τον τελευταίο μήνα έχει φτιάξει γραφεία στο Μαρούσι προσλαμβάνοντας τους πρώτους 150 υπαλλήλους, με την προοπτική μέσα στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια να φθάσουν τους 1.000! Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας τεχνικής υποστήριξης και της εξυπηρέτησης πελατών του πολυεθνικού ομίλου θα έχει ως βάση την Ελλάδα. Μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που γίνεται καθώς κλιμακώνονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της Cisco Systems στη χώρα μας ενισχύοντας το «περιφερειακό» προφίλ της.

Πλέον υπό την εποπτεία του κ. Τσιμπούκη και της ελληνικής ομάδας, που είχαν ήδη την ευθύνη των Μάλτα και Κύπρου, περνούν οι : Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο

«Η CISCO για 25 χρόνια επενδύει σταθερά στην Ελλάδα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας ως ένα τεχνολογικά ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό», σχολίασε ο κ. Τσιμπούκης, προσθέτοντας: «Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη μια νέα πρόκληση, αυτή της διεύρυνσης του πεδίου δραστηριοποίησής μας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόκληση αυτή αυξάνει τις ευθύνες μας και την αποφασιστικότητά μας για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα λειτουργεί ολοκληρωμένα και ουσιαστικά προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας με χαρακτήρα βιώσιμο και αναπτυξιακό και θα συνδέεται άρρηκτα με την επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες».

Διαβάστε ακόμη

7+1 «ανάσες» για τη διετία 2023-2024: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του ΥΠΕΘΟ

Ζημίες ή μηδενικά κέρδη δήλωσαν στην εφορία 2 στις 3 επιχειρήσεις

Πλαφόν ή έκτακτη φορολογία για τους ακτοπλόους, ο Χρυσοχοΐδης… ξεκίνησε με τους διοικητές, οι φωνές στα Μάρμαρα Παυλίδης, ο Ιβάν και το λιμάνι, ο Ναγκίμπ και η Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ