Μ ε ένα πολυεπίπεδο μπαράζ επενδύσεων η Cisco Systems ενισχύει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της χώρας μας στο παγκόσμιο δίκτυό της. Επενδύσεις που πραγματοποιεί τόσο η ίδια απευθείας όσο και μέσα από το παγκόσμιο οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται η αναβάθμιση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που έστησε προ τριετίας στη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο hub, που δεν θα περιορίζεται πλέον στα Βαλκάνια. Παράλληλα, με την ενθάρρυνσή της ξεκινά δραστηριότητα στην Ελλάδα και ένας εκ των στρατηγικών της εταίρων που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των πελατών της παγκοσμίως.

Πρόκειται για την εταιρεία Estarta, ιορδανικών συμφερόντων, η οποία συνέστησε στις αρχές της χρονιάς ελληνική θυγατρική και τον τελευταίο μήνα έχει φτιάξει γραφεία στο Μαρούσι προσλαμβάνοντας τους πρώτους 150 υπαλλήλους, με την προοπτική μέσα στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια να φθάσουν τους 1.000! Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας τεχνικής υποστήριξης και της εξυπηρέτησης πελατών του πολυεθνικού ομίλου θα έχει ως βάση την Ελλάδα. Μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που γίνεται καθώς κλιμακώνονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της Cisco Systems στη χώρα μας.

Ηδη τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ακόμη hub, στη Σύρο, έχει ξεκινήσει να τρέχει πρότζεκτ πρωτότυπα με στόχο να καταστούν «παγκόσμιο case», όπως το πρόσφατο με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και παράλληλα τεστάρει στη Ρόδο το παγκόσμιο πρόγραμμα «Ψηφιακοί Νομάδες», συγκεντρώνοντας εκεί εργαζομένους της απ’ όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσει την εξ αποστάσεως εργασία.


Κάπως έτσι και ο αντιπρόεδρος του ομίλου και επικεφαλής Παγκόσμιας Καινοτομίας του ομίλου, κ. Γκάι Ντίτριχ, πλέον έχει αρχίσει να επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας προκειμένου να βλέπει από κοντά τις εξελίξεις όλων αυτών των πολυεπίπεδων επενδύσεων.

«Πάντα βλέπαμε τρομερή προοπτική στην Ελλάδα», λέει  σε μία κουβέντα που γίνεται κατά την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας. Το πρόγραμμά του αρκετά φορτωμένο, αφού πέραν των επαφών υπάρχει η επίσημη εκδήλωση για τη συνεργασία με τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου η Cisco θα αναλάβει να δημιουργήσει υποδομή για να εισέλθουν τα ναυπηγεία στην εποχή του «industry 4.0», μία αντίστοιχη για τη συνεργασία με το MΟMus, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται να κάνει ακόμα καλύτερη την εμπειρία του επισκέπτη, αλλά και ένα «ταξιδάκι» στη Ρόδο για να δει την εξέλιξη του προγράμματος «Ψηφιακοί Νομάδες» στο οποίο συμμετέχουν 17 εργαζόμενοι της Cisco Systems, που εργάζονται όμως για εταιρείες του ομίλου από τη Νορβηγία ως την Πορτογαλία!

«Στην Ελλάδα έχουμε παρουσία και επενδύουμε 25 χρόνια. Αυτό όμως που διαφέρει τώρα και ο λόγος που το Πρόγραμμα Ψηφιακής Επιτάχυνσης (DAC – Digital Acceleration Programme) ήρθε στην Ελλάδα είναι το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχετε συγκροτήσει. Εχετε ένα εξαιρετικά μοναδικό περιβάλλον για να ζει κανείς. Υπάρχει ποιότητα ζωής. Το ερώτημα όμως είναι γιατί να έρθει κάποιος εδώ πέρα απ’ αυτό. Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει και να δουλέψει εδώ. Κλειδί σε αυτό είναι η προτεραιότητα που έχετε δώσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας. Η δέσμευσή σας στη βιωσιμότητα αλλά και στη διασύνδεση όλων αυτών που δεν είναι σήμερα συνδεδεμένοι. Κι αυτό είναι για εμάς χώρος στον οποίο μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά. Συνάδει με τις αξίες μας ως εταιρείας, συνάδει με τις δυνατότητες αλλά και το μανιφέστο μας.

Επομένως ο στόχος της διασύνδεσης και της υποστήριξης ενός σημαντικού κομματιού του πληθυσμού που υποεξυπηρετείται, είναι αυτός που μας προσέλκυσε αμέσως», τονίζει και συνεχίζει:

«Το επόμενο που μας προσέλκυσε ήταν η δέσμευση για βιωσιμότητα. Στη Σύρο, για παράδειγμα, δημιουργούμε σήμερα το πιο “πράσινο” νοσοκομείο στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δημιουργούμε έναν νέο τύπο νοσοκομείων. Ενα πρότζεκτ, το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλα που τρέχουμε στη χώρα, μοναδικά, που εάν πετύχουν μπορούμε να τα μεγεθύνουμε και να τα αντιγράψουμε εφαρμόζοντάς τα σε όλο τον κόσμο!

Ενα από αυτά είναι και το πρότζεκτ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αυτή θα είναι η πρώτη ανάπτυξη ιδιωτικού δικτύου 5G εντός ναυπηγείου. Εάν το κάνουμε σωστά, τότε θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε κι αλλού…
Ο τρίτος λόγος που επενδύουμε σημαντικά πλέον στην Ελλάδα είναι ότι αποτελείτε μέρος της “παγκόσμιας κοινότητας των καινοτόμων”. Σήμερα τρέχουμε το πρόγραμμα ψηφιακής επιτάχυνσης (CDA) σε πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας πάνω σε 1.500 διακριτά ψηφιακά πρότζεκτ, που ακουμπούν κάθε τομέα. Την υγεία, την εκπαίδευση, τη μεταφορά, την ασφάλεια, τη διασύνδεση των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο Δίκτυο, την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος και πολλά άλλα. Αυτό που μάθαμε είναι ότι τελικά αυτό που λειτουργεί σε ένα μέρος του κόσμου συνήθως θα πετύχει και σε κάποιο άλλο. Οπότε εκτός αυτών που αναπτύσσουμε εδώ με τη φιλοδοξία να μεταφέρουμε αργότερα την τεχνογνωσία και αλλού, είναι και αυτά που έχουμε εφεύρει σε άλλα μέρη του κόσμου, τα οποία είναι μοναδικά και τα οποία φέρνουμε επίσης εδώ. Είναι δηλαδή κάτι που λειτουργεί αμφίδρομα!

Για παράδειγμα, εδώ και έξι χρόνια επενδύουμε στο λιμάνι του Ρότερνταμ επιχειρώντας να το καταστήσουμε το πρώτο “έξυπνο” λιμάνι στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Να είναι το πρώτο λιμάνι σε θέση να υποδεχθεί αυτόνομα πλοία! Η πολυπλοκότητα του πρότζεκτ αυτού είναι τεράστια… Φανταστείτε ότι ένα πλοίο φεύγει από ένα λιμάνι, ταξιδεύει στον ωκεανό, περιμένει έξω από το λιμάνι του Ρότερνταμ έως ότου υπάρξουν οι σωστές συνθήκες για να εισέλθει. Οταν μπαίνει μέσα, δένει μόνο του στην προβλήτα, ξεφορτώνει μόνο του, ξαναφορτώνει μόνο του, αποχωρεί και τελικά κατευθύνεται στο επόμενο λιμάνι. Και η μοναδική ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη αυτή τη διαδικασία θα είναι η επιτήρηση… Αυτό λοιπόν το μοντέλο αντίστοιχα θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Ντίτριχ. Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι η Cisco δεν πουλάει κάτι έτοιμο, αλλά ότι όλα χτίζονται με βάση τις ανάγκες. «Δημιουργούμε λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα. Και για να το κάνουμε απόλυτα, θα δημιουργήσουμε καινοτομία πάνω στις ανάγκες που έχετε. Διότι οι ανάγκες που έχει π.χ. η Ελλάδα έχουν διαφορετική προτεραιοποίηση από άλλα μέρη στον κόσμο», τονίζει.

Γι’ αυτό και η «ελληνική ομάδα», υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής κ. Αντώνη Τσιμπούκη, τρέχει κατά προτεραιότητα σήμερα πρότζεκτ τα οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο συνδέονται με το Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης εξάλλου η Cisco δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Ενα υβριδικό περιβάλλον όπου η Cisco μαζί με συνεργάτες, είτε από τη startup σκηνή είτε από τον ακαδημαϊκό χώρο, χτίζουν λύσεις. «Αυτή ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα, οι εγκαταστάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό διότι δεν κάνουμε απλώς επενδύσεις στην τεχνολογία χωρίς να συνοδεύονται και από επενδύσεις στις δεξιότητες. Και τα δύο πάνε μαζί. Εάν επενδύεις μόνο στην τεχνολογία αλλά όχι και στο πνευματικό κεφάλαιο που τελικά θα δημιουργήσει, θα λειτουργήσει και τελικά θα καινοτομήσει με αυτή την τεχνολογία, απλώς ρίχνεις χρήματα σε μία μαύρη τρύπα», λέει ο κ. Ντίτριχ.

Αναβάθμιση

Επειτα από τρία χρόνια πετυχημένης λειτουργίας, τώρα η Cisco είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τις υποδομές και τον ρόλο του συγκεκριμένου Κέντρου. «Επενδύουμε περισσότερο προκειμένου να μετασχηματιστεί και να γίνει το δεύτερο στον κόσμο για τη Cisco που θα προσφέρει “υπηρεσίες εργαστηρίου για την εμπειρία του πελάτη”. Κάτι που σημαίνει πως πελάτες της πολυεθνικής απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο, να προσομοιώνουν το δίκτυό τους μέσω των νέων υποδομών που θα χτιστούν ώστε να μπορούν τελικά να προσομοιώνουν κάθε λύση και να το δοκιμάζουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Από τράπεζες έως οποιαδήποτε εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας πάνω στις λύσεις», αναφέρει ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης που συμμετέχει στην κουβέντα.

Έπειτα σειρά είχε το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, το οποίο ουσιαστικά επανεφευρίσκει όλη την έννοια της υποδομής ναυτικής τεχνολογίας. Στο νησί επίσης έχουμε και το πρότζεκτ του νοσοκομείου, που δεν αφορά μόνο τη μεταφορά τεχνολογίας σε αυτό αλλά τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα «πράσινο νοσοκομείο».

«Σε αυτό υπάρχει και μία άλλη διάσταση», λέει ο κ. Ντίτριχ. «Ο διευθύνων σύμβουλός μας αρέσκεται να λέει πως “εφόσον κάνουμε καλό, τα πάμε καλά”. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες σήμερα δεν περιμένουν απλώς να φτιάξουν καλά προϊόντα, καλές τεχνολογίες και υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν έναν σκοπό. Να κάνουν κάτι μεγαλύτερο. Χρειάζεται να συνεισφέρουν στις κοινότητες όπου λειτουργούν. Αυτό είναι που κάνει σε έναν βαθμό το πρόγραμμα ψηφιακής επιτάχυνσης, ως μέρος αυτού που κάνει η Cisco.

Παράδειγμα, μετά τον COVID. Είναι 10 Μαρτίου 2020 και ο κόσμος κάνει shutdown. Μέσα σε 10 μέρες στήσαμε 70 ξεχωριστά πρότζεκτ που συνδέονταν με τον COVID σε 25 χώρες ανά τον κόσμο. Μόλις σε 10 μέρες. Μία απάντηση στο κάλεσμα των κυβερνήσεων για το τι μπορεί να γίνει. Είπαμε λοιπόν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στη διασύνδεση των νοσοκομείων, να βοηθήσουμε στις δυνατότητες και υποδομές έρευνας, να συνδέσουμε αυτούς που δεν είναι συνδεδεμένοι, γιατί τώρα θα χρειαστούν πρόσβαση στα σχολεία, στην περίθαλψη, στις κυβερνητικές υπηρεσίες… οπότε αυτά τα 70 πρότζεκτ γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν.

Σήμερα, 45% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Εξακολουθούν και υπάρχουν περιοχές σε αναπτυγμένες χώρες με αυτό το πρόβλημα. Εάν όλο αυτό τον πληθυσμό τον συνδέσουμε, αυτομάτως θα βγάλουμε 500 εκατ. ανθρώπους έξω από το όριο της φτώχειας και θα συνεισφέρουμε 6,7 τρισ. δολ. Η Ελλάδα φυσικά έχει τις δικές της προκλήσεις γύρω απ’ αυτό, όπως κάθε χώρα. Ακόμα και μέρη πάρα πολύ καλά συνδεδεμένα, όπως η Αθήνα, έχουν περιοχές μη συνδεδεμένες. Επομένως, τους το χρωστάμε να τους συνδέσουμε, είναι η ψηφιακή εποχή, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Μπορούμε να συνδέσουμε τον κόσμο, χρειάζεται όμως η θέληση.

Και η Ελλάδα το αντιλαμβάνεται αυτό. Να συνδέσεις αυτούς που δεν είναι συνδεδεμένοι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες-κλειδιά. Κι αυτό που βρήκαμε στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μια δέσμευση στην κοινωνία για την ποιότητα ζωής που το σύνθημά μας για να κάνουμε το καλό βρίσκει εύκολη εφαρμογή εδώ. Οπότε θέλουμε να υποστηρίξουμε σειρά πρότζεκτ που βοηθούν την κοινωνία», λέει ο κ. Ντίτριχ.

Για τον ίδιο εξάλλου ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. «Το πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης εκτελείται και είναι κάτι πολύ σημαντικό. Προετοιμάζει πραγματικά την Ελλάδα για την επόμενη γενιά της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας όπου όλα θα είναι ψηφιακά. Κι αυτό αναγνωρίζεται. Οτι δηλαδή είναι μία χώρα που από πολύ νωρίς προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Πλέον, ασχέτως του τι εταιρεία είσαι, θεωρείσαι πλέον εταιρεία τεχνολογίας. Το ίδιο και κάθε χώρα. Ολα κινούνται γύρω από την τεχνολογία ασχέτως μάλιστα του μείγματος της βιομηχανίας ή της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό λοιπόν η Ελλάδα προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί», τονίζει.

«Επομένως τι σημαίνει η ελληνική αγορά για τη Cisco;», τον ρωτάμε. «Ανάπτυξη και καινοτομία», απαντά ο κ. Ντίτριχ. «Δεν θα δαπανούσαμε χρόνο εδώ μόνο για τον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα, αν και θα ήταν καλός λόγος. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευκαιρία ανάπτυξης και κυριαρχεί πνεύμα καινοτομίας. Οταν ήμασταν στη Θεσσαλονίκη και είδαμε το μείγμα των φοιτητών και της βιομηχανίας, των ακαδημαϊκών, της κυβέρνησης πώς συνεργάζονταν όλοι για την καινοτομία, είναι πραγματικά κάτι που εμπνέει…».

Διαβάστε ακόμη:

Σε ιδιώτες περνά η ωρίμανση των κατασκευαστικών έργων – Συνασπισμός τριών εργολάβων για τη νέα Αττική Οδό

Παγκρήτια: Το ορόσημο των 8 εβδομάδων για την απορρόφηση της HSBC και η συγχώνευση με Attica Bank

Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ