Πριν από μερικά χρόνια η ιδέα και μόνο της μετατροπής μιας ακαδημαϊκής έρευνας σε εμπορεύσιμο προϊόν ήταν ικανή να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα διένυαν βίους παράλληλους, με τις όποιες προσπάθειες να εγκαταλείπονται εν τη γενέσει τους.

Σήμερα, ωστόσο, αυτή η αντίληψη μοιάζει να αλλάζει. Μπορεί η Ελλάδα να απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί παραγωγός spin-off εταιρειών, εντούτοις το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το egg – enter – grow – go της Eurobank, για παράδειγμα, εισήγαγε ένα πρόγραμμα μίνι επιτάχυνσης με τη συμμετοχή ερευνητριών και φοιτητριών στις τεχνολογίες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Τα αποτελέσματα του Female Entrepreneurship – mini acceleration program ήταν η παραγωγή 23 spin-offs από 15 ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται από μία εντυπωσιακή γυναικεία παρουσία, 65%. «Στην ελληνική αγορά υπάρχει αξιοσημείωτη ανισότητα στην εκπροσώπηση των γυναικών τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον επιστημονικό/ακαδημαϊκό τομέα. Σήμερα, μόνο ένας στους τρεις ερευνητές επιστήμης και μηχανικής στον κόσμο είναι γυναίκα, ενώ μόλις το 1,7% των επενδύσεων κατευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες», τονίζει στο «business stories» η διευθύντρια του egg Ρούλα Μπαχταλιά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι όχι μόνο η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών, αλλά και η καλλιέργεια ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει την ανάπτυξή τους.

GENOSOPHY (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ)

«Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τις λέξεις “γονίδιο” και “σοφία”. Αυτό που κάνουμε, δηλαδή, είναι να τραβάμε σοφία από τα γονίδια», τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου, επικεφαλής -μαζί με τον καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλο- του GENOSOPHY, του πρώτου spin-off του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η εταιρεία που συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης και το πιο ολοκληρωμένο διατροφικό τεστ παγκοσμίως που επιτρέπει στους ανθρώπους να εναρμονίζουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής τους με τη γενετική τους σύσταση. «Μέσα σε 7,5 sec έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε ένα γενετικό score κινδύνου, το οποίο αρχικά μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη πρόληψη, πρόγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά μελλοντικά και σε πολλές άλλες», προσθέτει η ίδια. Το GENOSOPHY, που πέρυσι έλαβε το Βραβείο Καινοτομίας NKUA, ήδη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα συνεργατών τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στη Γερμανία, που σήμερα ξεπερνά τους 150.

B-Hydrogen (ΑΣΠΑΙΤΕ)

Σε επικοινωνία με δύο μεγάλους «παίκτες» της αγοράς -τη Motor Oil και τη ΔΕΗ– βρίσκεται η ομάδα της B-Hydrogen, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της πράσινης ενέργειας με προσανατολισμό στο υδρογόνο. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία συνδυάζει την υδροηλεκτρική και την ηλιακή ενέργεια, τοποθετώντας πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ σε ταμιευτήρες φραγμάτων.

Αυτή η συνέργεια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «b.s.» η Μελίς Μάλκο, επικεφαλής από κοινού με την κυρία Κασσάνδρα Καρτεράκη, όχι μόνο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας, αλλά και βελτιστοποιεί τη χρήση του νερού. «Επιδίωξή μας είναι αφενός να αποδείξουμε ότι η ιδέα μας δουλεύει και αφετέρου η B-Hydrogen να παραμείνει ανεξάρτητη, αποδεικνύοντας τη γυναικεία δύναμη», προσθέτει. Ως γνωστόν, οι εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου είναι απεριόριστες: από την τροφοδοσία οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι την εξυπηρέτηση ως καθαρό καύσιμο για βιομηχανίες και κατοικίες. Είναι το καύσιμο του μέλλοντος που οδηγεί σε βιώσιμες λύσεις για τις μεταφορές και την ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα.

BioDetect (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Συνεργασία με μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών και αγροδιατροφής, τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και σε Ισπανία, έχει αναπτύξει το εργαστήριο Μικροβιολογίας Συστημάτων και Εφαρμοσμένης Γονιδιωματικής (BioDetect), με τον κύκλο εργασιών του να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Οπως αναφέρει στο «b.s.» η Παναγιώτα Σταθοπούλου, επικεφαλής από κοινού με τον κ. Γιώργο Τσιάμη, ως νεοσύστατος ο κλάδος δεν διέθετε οργανωμένο κομμάτι έρευνας και ανάπτυξης. «Το κενό αυτό κάλυψε η BioDetect, η οποία μέσα από τη δημιουργία πρωτοκόλλων μοριακής διαγνωστικής απομονώνει μικροοργανισμούς και άρα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις όποιες παθήσεις στους πληθυσμούς των ψαριών», προσθέτει. Στόχος της BioDetect είναι η παροχή αξιόπιστων αποτελεσμάτων σε κάθε είδους ανάλυση, βοηθώντας τους πελάτες της να κατανοήσουν βαθύτερα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να προσφέρουν λύσεις για την προστασία της επένδυσής τους και τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Hyemag (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

«Τα Μαθηματικά είναι αφηρημένα και εναπόκειται σε εμάς, τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς, να βρούμε τρόπους ώστε να τα συγκεκριμενοποιήσουμε στο μυαλό των παιδιών». Αυτό υπογραμμίζει η Χρυσάνθη Σκουμπουρδή, επικεφαλής της Hyemag, η οποία επικεντρώνεται στον σχεδιασμό, στην παραγωγή και τη διανομή υβριδικών (φυσικών και ψηφιακών) εκπαιδευτικών μαθηματικών παιχνιδιών προκειμένου να δώσει επιλογές στα παιδιά που δεν έχουν κίνητρα και μαθαίνουν Μαθηματικά με έναν τρόπο πολύ βαρετό, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν επιλογές εκπαιδευτικών παιχνιδιών για εναλλακτικούς τρόπους ενασχόλησης των παιδιών τους με τα Μαθηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Hyemag ανέλαβε σχετικό έργο για την ΕΥΘΥΤΑ, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας της Ρόδου. Σημειώνεται ότι τα υβριδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια Μαθηματικών της Hyemag προσφέρουν κίνητρα για την ενασχόληση με τα Μαθηματικά, αποτελούν βοηθητικά μέσα για την οικοδόμηση της γνώσης, προάγουν την ευχάριστη και κριτική μάθηση χωρίς ρουτίνα και ενθαρρύνουν τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ γονέων (παιδαγωγών) και παιδιών.

MeVer (Ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, Ερευνητικό Iδρυμα)

Tη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης και ακεραιότητας των ψηφιακών Mέσων έχει θέσει ως στόχο η ερευνητική ομάδα MeVer (mever.gr), η πλατφόρμα της οποίας βοηθά στον εντοπισμό εικόνων που μπορεί να είναι παραποιημένες, προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ο.κ. Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας μοντέλα βαθιάς μάθησης τελευταίας τεχνολογίας η πλατφόρμα Media Asset Annotation and Management (MAAM) δημιουργεί αυτόματα περιγραφές και διευκολύνει τη διαχείριση των στοιχείων εικόνας και βίντεο. Τα μοντέλα περιγραφών που παρέχει η MAAM περιλαμβάνουν αυτόματους τίτλους, ανίχνευση αντικειμένων, αναγνώριση ενεργειών και μοντέλα ελέγχου καταλληλότητας περιεχομένου. «Επιπλέον, η πλατφόρμα μας αξιοποιεί τη δύναμη της βαθιάς μάθησης για την υποστήριξη προηγμένων δυνατοτήτων οπτικής και πολυτροπικής ανάκτησης. Αυτό επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρουν μια παρόμοια ιδέα ή έννοια ακόμη και αν δεν είναι οπτικά πανομοιότυπα και υποστηρίζει μια υπερσύγχρονη δυνατότητα αντίστροφης αναζήτησης για εικόνες και βίντεο», τονίζει η κυρία Χαρά Ραπτοπούλου.

KORI (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ)

Τις εγκρίσεις που «συνοδεύουν» κάθε ιατρική συσκευή αναμένει η ομάδα της KORI προκειμένου να βγει δυναμική στην αγορά, προτείνοντας την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου συστήματος εικονικής πραγματικότητας (VR) για τη βελτίωση της διαγνωστικής εμπειρίας και της εξ αποστάσεως παρακολούθηση παιδοοφθαλμολογικών ασθενών.  Οπως εξηγεί στο «b.s.» η κυρία Θεοδώρα Γαζέα, βυθίζοντας τα παιδιά σε ένα οπτικά διεγερτικό περιβάλλον VR, το KORI στοχεύει στη δημιουργία μιας ευχάριστης και διαδραστικής ατμόσφαιρας, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη συνεργασία.
Επιπλέον, μία συμπληρωματική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το teleKORI, χρησιμοποιεί κάμερες smartphone ως ανιχνευτές ματιών, επιτρέποντας την απομακρυσμένη παρακολούθηση των οφθαλμικών κινήσεων των ασθενών και την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ηδη η KORI έχει αναπτύξει επαφές με επιστήμονες υγείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Αμβούργο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα τέλη του 2023 κατέλαβε την 1η θέση στον διαγωνισμό Digital Campus Challenge της Bayer, καταφέρνοντας να διακριθεί ανάμεσα σε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από 61 διαφορετικές χώρες. Το έπαθλο, δε, αφορούσε τη συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες της φαρμακευτικής εταιρείας.

AgrofoodRnD (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ)

«Είμαστε μία ερευνητική ομάδα που μέσω της συμμετοχής μας σε προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (π.χ. egg, WALK AUTH) προσπαθούμε να ωριμάσουμε επιχειρηματικά. Στόχος μας είναι να περάσουμε στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας ώστε αυτά να μη μένουν κλειδωμένα στο ντουλάπι, αλλά να επιστρέφουν στην κοινωνία και τον άνθρωπο», αναφέρει στο «b.s.» η Αναστασία Κυριακούδη, co-founder και CEO της AgrofoodRnD, η οποία μαζί με τον Ιωάννη Μουρτζίνο, founder και Scientific Director, εστιάζουν στην παραγωγή καινοτόμων φυτικών εκχυλισμάτων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και αγροβιομηχανικών υποπροϊόντων. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νέα συστατικά σε προϊόντα διατροφής, αντικαθιστώντας τα συμβατικά πρόσθετα, η κατανάλωση των οποίων έχει συνδεθεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Πελάτες της AgrofoodRnD θα μπορούσαν να είναι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

Διαβάστε ακόμη

Το Δημόσιο βγάζει στο σφυρί τα κατασχεμένα

Πλειστηριασμός: Τώρα και… «ψάρια» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Τουρισμός: Ετσι θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα 27 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ