business stories

Απόστολος Κάκκος: Ένας Ironman πίσω από το deal της Lamda Hellix με την Digital Realty

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Πώς η εξαγορά της LAMDA Hellix από τον πολυεθνικό όμιλο Digital Realty συμβάλλει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό και ανάπτυξη της Ελλάδας

Το deal για την εξαγορά του μεγαλύτερου σήμερα Έλληνα “παίκτη” στην αγορά παροχής υπηρεσιών data centers από τον πολυεθνικό όμιλο Digital Realty, φέρει την υπογραφή του Απόστολού Κάκκου. Είναι ο άνθρωπος που πίσω στο 2002 ίδρυσε τη LAMDA Hellix όταν η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας βρισκόταν στα “σπάργανα”, ηγήθηκε του προ ετών management-byout μέσω του οποίου αποκτήθηκε ο μετοχικός έλεγχος της εταιρείας, βίωσε τη δημιουργία του Athens Data Center Campus, του μεγαλύτερου κόμβου ψηφιακής διασύνδεσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και, εν τέλει, ενέταξε την ελληνική εταιρεία στο “άρμα” ενός τεχνολογικού κολοσσού.

Απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MEng στο IT από το University College London (UCL) και MEng στα Industrial Relations & Management από το London School of Economics & Political Science (LSE), “ενέδωσε” στα θέλγητρα της τεχνολογίας και πριν αποφασίσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον επιχειρηματικό στίβο, είχε περάσει από σειρά διευθυντικών θέσεων σε εισηγμένες εταιρείες του χώρου του IT, των τηλεπικοινωνιών και των οικονομικών υπηρεσιών.

Της ίδρυσης της εταιρείας ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα η λειτουργία του πρώτου data center της, του Athens-1, ενώ το 2009 βραβεύεται ως Best Regional Data Center Operator 2009 στην Ευρώπη. Την περίοδο εκείνη στο μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA Hellix συμμετείχε η LAMDA Development με πλειοψηφικό ποσοστό (80%). Ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας ήταν η εξαγορά, το 2013, του ποσοστού που κατείχε η LAMDA Development από τους μετόχους μειοψηφίας, έναντι 4,1 εκατ.ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί τότε. Σε αυτό το management-byuout πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Απόστολος Κάκκος που ως βασικός μέτοχος πλέον παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρείας ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Με μεγαλύτερη ανεξαρτησία πλέον, η Lamda Hellix ξεκινά να αναπτύσσεται με ταχύτητα. Το 2015 τίθεται σε λειτουργία το data center “Athens-2”, το οποίο τρία χρόνια μετά επεκτείνεται με δεύτερο data hall, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα rack. Με πελάτες δημόσιους οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο Athens Data Center Campus, η Lamda Hellix κατάφερε να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο λύσεων και υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων (neutral data center) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην πορεία αυτή, ο Απόστολος Κάκκος είχε όπως είναι φυσικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Ιδρυτικό μέλος αλλά και Πρόεδρος του European Data Centre Association (EUDCA) με έδρα τηνς Βρυξέλλες. Ο Απόστολος έχει τιμηθεί με το βραβείο Κούρος για την Ανάπτυξη και Καινοτομία, ως Καλύτερος Επιχειρηματίας Data Center στην Ευρώπη και με το βραβείο RSM Ruban D’ honneur RSM ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς. Ο ίδιος σε μια από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί περιγράφει τον εαυτό του ως “τρελό με την τεχνολογία, τα data centers, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, το τρίαθλο και το windsurf”. Παρά τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη θέση του, βρίσκει το χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά με τις αθλητικές δραστηριότητες που προτιμά και, μάλιστα, πριν από καιρό είχε συμμετάσχει στη στο περυσινό Ironman 70.3 που πραγματοποιήθηκε στο «Costa Navarino».

Η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας δεν έμεινε, φυσικά, απαρατήρητη από τους μεγάλους ομίλους του χώρου, ένας από τους οποίος κινήθηκε για να εντάξει τη Lamda Hellix στο δυναμικό του. Η συμφωνία εξαγοράς  της ελληνικής εταιρείας από τον πολυεθνικό όμιλο Digital Realty, εισηγμένο στο NYSE, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας, σαφέστατα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας καθώς οι επενδύσεις που συνοδεύουν το deal θα καταστήσουν την Ελλάδα κέντρο για τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων σε Κεντροανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή. Η εξαγορά πραγματοποιείται μέσω της Interxion, εταιρείας της Digital Realty, που παρέχει οικοσυστήματα συνδεσιμότητας, cloud και κόμβου περιεχομένου έχοντας περισσότερους από 700 παρόχους διασύνδεσης σε περισσότερα από 100 data centres σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Δύο νέα data centers

Με την εξαγορά της Lamda Hellix, η Digital Realty αποκτά πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό connectivity hub, σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής αλλά και σημαντικής πύλης εισόδου, ενώ ενισχύει την παγκόσμια θέση της, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πελάτες σε πάνω από 280 data centres, σε 23 χώρες.

Το σημαντικότερο είναι πως δρομολογούνται νέες επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ.ευρώ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία δύο ακόμη data centers στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Athens Data Center Campus της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό campus στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και με στόχο να καταστεί ψηφιακή πύλη από και προς την Ευρώπη. Το πλάνο αυτό θα υπηρετήσει το management team της Lamda Hellix, που με επικεφαλής τον Απόστολο Κάκκο θα συνεχίσει αυτούσιο να ηγείται του oμίλου στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξής του.