Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Facebook κατηγόρησε δημόσια την Apple ότι καταχράται τις υπηρεσίες του App Store της βλάπτοντας με τον τρόπο αυτό προγραμματιστές και καταναλωτές. Σήμερα, μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την Epic Games στα πλαίσια της δικαστικής διαμάχης εναντίον της Apple αποκαλύπτουν πως η κόντρα ανάμεσα σε Facebook και Apple ξεκίνησε το 2011.

Οι δύο γείτονες της Silicon Valley φαίνεται πως ήταν «εχθροί» από παλιά. Τα email τριών πρώην στελεχών της Apple, μεταξύ αυτών και του Στιβ Τζομπς, ρίχνουν φως στην υπόθεση. Σύμφωνα, μάλιστα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, αφορμή για την κόντρα αυτή φαίνεται πως στάθηκε η καθυστέρηση της κυκλοφορίας της εφαρμογής της Facebook στα iPad πριν από μια δεκαετία.

Ενώ δηλαδή η Apple είχε λανσάρει το νέο της προϊόν, η εφαρμογή του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε γίνει ακόμη διαθέσιμη σε αυτό. H Facebook είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες πως η Apple δεν θα τις επέτρεπε να ενσωματώσει την εφαρμογή της στα iPad.

Τον Ιούλιο του 2011, ο επικεφαλής λογισμικού της Apple, Σκοτ Φόρσταλ έστειλε ένα email στον πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple και στον Στιβ Τζομπς στο οποίο έγραφε πως επικοινώνησε με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του ανακοίνωσε πως «η εφαρμογή της Facebook δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει «ενσωματωμένες εφαρμογές. Όπως φαντάζεστε δεν ήταν καθόλου χαρούμενος με αυτό μιας και θεωρεί αυτές τις εφαρμογές μέρος της εμπειρίας που προσφέρει η Facebook στον χρήστη και μου είπε πως δεν είναι σίγουροι πως θα δημιουργήσουν μια iPad εφαρμογή χωρίς αυτές.»

Η απάντηση της Facebook

H Facebook ήθελε να συμβιβαστεί η Apple. Τότε σύμφωνα με τον Φόρσταλ, ο Ζούκερμπεργκ πρότεινε στην Apple:

  • Να μην συμπεριλάβει κατάλογο εφαρμογών στην εφαρμογή της Facebook με καμία μορφή
  • Να μην υπάρχουν εφαρμογές τρίτων που θα τρέχουν σε μια ενσωματωμένη web εμφάνιση
  • Να επιτραπεί στους χρήστες να αναρτούν στο news feed με σχετικές εφαρμογές
  • Οι χρήστες κάνοντας tap σε ένα από αυτά τα link να πηγαίνουν αυτομάτως στην native εφαρμογή αν υπήρχε ή διαφορετικά να μεταφέρονταν στο App Store εάν οι χρήστες δεν διέθεταν ακόμη την εφαρμογή ή τέλος να οδηγούνταν σε σύνδεσμο στο Safari

«Νομίζω οι προτάσεις του είναι λογικές με εξαίρεση την τελευταία» ανέφερε ο Φόρσταλ σε ένα από τα email με τον Τζομπς να απαντάει: «Συμφωνώ – Αν διαγράψουμε την τρίτη πρόταση της Fecebooks έχει λογική». Ο Στιβ Τζομπς δεν είχε κάνει κάποιο ορθογραφικό λάθος. Εσκεμμένα επέλεξε να αποκαλέσει τη Facebook – Fecebooks από το Feces που σημαίνει περιττώματα. Η κόντρα είχε μόλις ξεκινήσει.