Άλλο ένα asset του κραταιού άλλοτε ομίλου της οικογένειας Παπαγεωργίου (που είχε μεταξύ άλλων το Avenue) άλλαξε χέρια κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε νωρίτερα σήμερα. Πρόκειται για το 4 αστέρων Arcadia Hotel στην Κομοτηνή που είχε αποκτηθεί το 1997. Το ξενοδοχείο λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 οπότε και διέκοψε τη δραστηριότητά του. 

Το οικόπεδο και η μονάδα βγήκαν με τιμή πρώτης προσφοράς 2,5 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ παραπάνω. 

Το ξενοδοχείο που διαθέτει 85 δωμάτια έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο 43.130 τ.μ. που βρίσκεται σε μια εκτός σχεδίου, αγροτική, κυρίως περιοχή, σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κομοτηνής, στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής – Ποάνθου και σε άμεση γειτνίαση με τα όρια της Πανεπιστημιούπολης. Στο άμεσο περιβάλλον του ακινήτου, υπάρχουν κάποια εμπορικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικές και γεωργικές αποθήκες, τα εργαστήρια τους κ.λπ. Η πρόσβαση στο ακίνητο θεωρείται εύκολη μέσω του οδικού δικτύου.

Το οικόπεδο είναι περιφραγμένο στην περίμετρο του με την κύρια είσοδο που βρίσκεται ανατολικά στον επαρχιακό δρόμο, αλλά υπάρχει επίσης πρόσβαση από τα βόρεια και δυτικά σύνορα μέσω μεταλλικών πορτών μεγάλου γεωγραφικού πλάτους. Η ακάλυπτη περιοχή του ακινήτου έχει αναπτυχθεί με ασφαλτόστρωση, παρτέρια με κηπουρική, δίκτυο απορροής βρόχινου δικτύου. Στη βόρεια πλευρά έχει κατασκευαστεί πισίνα με διαμόρφωση τραπεζιών γύρω από αυτήν που εξυπηρετούνται από εξωτερικό μπαρ. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, υπάρχει ένα υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και κάλυψης στο ακίνητο. Η υπολειπόμενη κάλυψη είναι 4778 τ.μ. και ο υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 1898,05 τ.μ. 

Τι βγήκε στον πλειστηριασμό 

Ο πλειστηριασμός έγινε με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς μετά από αναγκαστική κατάσχεση για οφειλή ύψους 150.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας «Arcadia Hotel Α.Ε.», που διοικείται από τριμελές Δ.Σ. με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Παπαγεωργίου και μέλη τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Παπαγεωργίου. 

Στον σημερινό πλειστηριασμό βγήκε το δικαίωμα πλήρους κυριότητας του αγρού-κληροτεμαχίου, έκτασης 45.375 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «μεγάλο Νεκροταφείο» της Δημοτικής Κοινότητας Ασωμάτων της Δημοτικής Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης μαζί με την ξενοδοχειακή μονάδα η οποία αποτελείται από:

-Κτίριο Α: με υπόγειο 1.720 τ.μ. με βοηθητικούς- αποθηκευτικούς χώρους, ισόγειο 1.975,43 τ.μ.) με αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία, συνεδριακό κέντρο , κουζίνα, reception, και πρώτο όροφο 570,53 τ.μ.) με αίθουσες εκδηλώσεων , w.c.  και γραφεία .

-Κτίριο Β (Ξενοδοχείο) με υπόγειο 1.185,8 τ.μ. (βοηθητικοί χώροι, γραφείο, κουζίνα, πλυντήριο, δωμάτια προσωπικού, γυμναστήριο, sauna), ισόγειο 1.721,47 τ.μ. (κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου, Lobby, bar, εστιατόρια, κουζίνες) και δύο ορόφους 1185,2 τ.μ. έκαστος με δωμάτια.

-Κτίριο Γ (Κατοικία) συνολικής επιφάνειας 307,84 τ.μ. 

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2020, ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός (έναντι 52.171,41 ευρώ το 2019) και τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημίες 525.605,87 ευρώ (έναντι ζημιών 729.452,63 ευρώ το 2019), ενώ καταγράφονται βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους  3.513.993,52 ευρώ. 

Η άνοδος, η πτώση και τα σφυριά για την «Τρόπαια» 

Πέρυσι συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το 1971, όταν οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου, τότε, ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα. 

Ήταν μια εποχή που το brand αποτελούσε «διαβατήριο», ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχία. Οι Παπαγεωργίου, άνθρωποι εργατικοί και διορατικοί, δεν έμειναν σε αυτό. Αντίθετα στην πορεία των χρόνων έχτισαν μια μικρή «αυτοκρατορία» με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα και πλοκάμια σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς. Από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και την παραγωγή CD-R και DVD, μέχρι τη ναυτιλία, αλλά και με σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις. 

Η Sanyo Hellas από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική, παραπέμποντας στα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας. Έκτοτε όμως άρχισε και η καθοδική πορεία με πωλητήρια «ασημικών» και το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και δραστηριοτήτων προκειμένου η διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας.

Έτσι, σταδιακά πουλήθηκαν η Τρόπαια Ενεργειακή, το ποσοστό 7,73% στην FHL Kυριακίδης Mάρμαρα καθώς και άλλες συμμετοχές. 

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του  Avenue, που άρχισε να βγαίνει από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank σε πλειστηριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2018, με τιμή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σφυρί δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησαν αρκετά επαναληπτικά μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021, οπότε άλλαξαν χέρια και οι τελευταίες οριζόντιες ιδιοκτησίες του εμπορικού κέντρου (καταστήματα και θέσεις στάθμευσης). 

Στις 8 Δεκεμβρίου ήταν η σειρά της έδρας της Τρόπαια Συμμετοχική στη Μεταμόρφωση. 

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται μεταξύ του 11ου και του 12ου χλμ. επί του παράδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στην αριστερή πλευρά (κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία) στην θέση «Σωρός» του Δήμου Μεταμόρφωσης και δημιουργήθηκε από τη συνένωση πέντε όμορων αγροτεμαχίων έχοντας αρχικά συνολική επιφάνεια 6.002,80 τ.μ. Στη συνεχεία, τμήμα επιφανείας 1.402,53τ.μ. ρυμοτομήθηκε για την διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού και έτσι απέμεινε τελικά έκταση 4.626,46τ.μ.

Βγήκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,96 εκατ. ευρώ αφορούσαν το κτιριακό συγκρότημα και 40.000 ευρώ το δικαίωμα επέκτασης καθ΄ύψος (δικαίωμα υψούν) επί του δώματος. Οι τιμές κατακύρωσης ήταν αντίστοιχα 1.960.001 ευρώ και 40.001 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ

Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας επιστρατεύει η Κομισιόν για την ακρίβεια