Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για την Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη νέων θεραπειών οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες των πολιτών, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών.

Η κα. Χουλιάρα στην εκδήλωση για τους δημοσιογράφους τόνισε μάλιστα ότι μέσω της ανάπτυξης καινοτομίας και ειδικότερα με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνη έχει επιτευχθεί η ραγδαία εξέλιξη της έρευνας και ανάπτυξης του 70% των νέων θεραπευτικών σκευασμάτων.

Παράλληλα η κα Χουλιάρα αναφέρθηκε στις υπέρογκες επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών δηλαδή των μέτρων clawback και rebate, μια κατάσταση που αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον φαρμακευτικό κλάδο. Έναν κλάδο που η ίδια θέλει να υπηρετήσει και μέσα από την συμμετοχή της στο ΔΣ του ΣΦΕΕ όπου είναι ήδη μέλος, και την οποία θα διεκδικήσει εκ νέους καθώς είναι υποψήφια και στις επερχόμενες εκλογές του Συνδέσμου τον Απρίλιο.

«Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισ. δολάρια τον χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει, ήδη, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας», επεσήμανε η κα Χουλιάρα.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης. Ειδικότερα είπε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούνται 258 εργαζόμενοι, το 78% από τους οποίους είναι υψηλής εξειδίκευσης.

«Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ. Το δε 2023 οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο έφτασαν το 80% των συνολικών πωλήσεων. Φτάσαμε να δίνουμε δωρεάν ένα στα τέσσερα φάρμακα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Να επισημάνουμε ότι κατά την περσινή χρονιά εκτιμάται ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%.

Η AstraZeneca είναι μια εταιρεία, που στόχο έχει να επικεντρωθεί έτι περαιτέρω στον τομέα της πρόληψης, με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια νεφρική νόσος, θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η κα Χουλιάρα, για τον καρκίνο του πνεύμονα η εταιρεία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας πρόταση, για την έγκαιρη πρόληψη και για τη διαχείριση των ασθενών, εφ’ όσον διαγνωστούν».

Μέχρι το 2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και για 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορά σε στοχεύουσες, όπως λέγονται, θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε σε 44 Κλινικές Μελέτες και σε 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.

Το αποτύπωμα της AstraZeneca

Η κα Έλενα Χουλιάρα αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της AstraZeneca σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο και υπογράμμισε με σειρά επιχειρημάτων πώς μπορεί να υποστηριχτεί η φαρμακευτική καινοτομία.

«Το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που λαμβάνουμε, εξαρτώνται από τη στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη, που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα, που σώζουν ζωές.

Η καινοτομία χρειάζεται, συνεπώς, συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία, όσο και με την πρόληψη», είπε στην ομιλία της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

Νέες επενδύσεις και είσοδος σε νέες αγορές για την GOLDAIR (pics)

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ