Θα περίμενε κανείς ότι οι όποιες διαμάχες σχετικά με την κατάρρευση της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Celsius, του διασημότερου και ισχυρότερου δανειστή cryptos του κόσμου, επικεντρώνονται γύρω από τις περιουσίες που χάνονται, από αυτούς που συμπαρασύρονται στη δίνη. Περιέργως, τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν όλοι τσακώνονται για… τα μάτια του Μπομπ Μπόλγκερ. Του (πρώην) οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.

Όχι αδίκως, είναι η αλήθεια. Γιατί, αν γίνουν πράξη όσα έχει δηλώσει η εταιρεία στην κατάθεση του σχεδίου προστασίας από τους πιστωτές (Κεφάλαιο 11) στην αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Μπόλγκερ ίσως να… χτύπησε φλέβα χρυσού. Μεγαλύτερη και από αυτούς που επένδυσαν σε ένα κρυπτονόμισμα το οποίο εκτόξευσε την αξία του σε μια νύχτα.

Ο άνθρωπος που πέταξε τα κοστούμια όταν παραιτήθηκε από τη θέση του CFO της Royal Bank of Canada για να φορέσει μπλουζάκια με το μήνυμα «οι τράπεζες δεν είναι φίλες σας» ως CFO της Celsius και παραινούσε για συνεργασία με κρυπτο-πλατφόρμες, κατηγορείται ότι κατέστρεψε χιλιάδες ζωές, δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. δολαρίων.

Ο προερχόμενος από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Μπόλγκερ, υπηρέτησε ως CFO στη Celsius, για λιγότερο από έξι μήνες, μέχρι να χρεοκοπήσει. Για τις υπηρεσίες του εκεί, πληρώθηκε με ετήσια αποζημίωση ύψους 750.000 δολαρίων, αποζημίωση που συνεχίζει να λαμβάνει οκτώ εβδομάδες μετά την παραίτησή του (στις 30 Ιουνίου) και ενώ η Celsius κατέρρευσε.

Σήμερα, η Celsius τον επαναπροσλαμβάνει, αυτή τη φορά ως οικονομικό σύμβουλο, με αμοιβή η οποία φτάνει τα 92.000 δολάρια μηνιαίως και διάρκεια τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η υπό καθεστώς χρεοκοπίας φίρμα, θα πληρώνει τον Μπόλγκερ με τον «μισθό» του συμβούλου, δηλαδή τα 92.000 το μήνα και ταυτόχρονα θα του παρέχει τη μηνιαία «δόση» για την ετήσια αποζημίωση που του οφείλει, περίπου 62.500 ευρώ κάθε μήνα. Διόλου άσχημα!

Με τα παραπάνω, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι οι –ήδη δυσαρεστημένοι- επενδυτές της Celsius. Οι δικηγόροι τους προσέφυγαν στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης (όπου έχει καταθέσει την αίτηση χρεοκοπίας στο Κεφάλαιο 11 η εταιρεία), καταθέτοντας ένσταση στην επαναπρόσληψη του Μπόλγκερ.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται για τον λόγο που ο Μπόλγκερ είναι απαραίτητος για τη διαδικασία, παρά την εξοικείωση που έχει με την εταιρεία, κατηγορώντας τον ότι παρείχε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ψεύτικα ή λανθασμένα στοιχεία σχετικά με τη ρευστότητα της Celsius στους καταθέτες πριν η πλατφόρμα παγώσει τις συναλλαγές, στις 12 Ιουνίου.

Ο ένας από τους συνηγόρους των επενδυτών, ο Ντέιβιντ Άντλερ της νομικής φίρμας McCarter & English, LLP, που κατέθεσε και την ένσταση, μάλλον εξοργισμένος από το γεγονός ότι η Celsius αρνείται να δικαιολογήσει περαιτέρω την επαναπρόσληψη του Μπόλγκερ, σχολιάζει: «Το να λέει απλά ότι (σ.σ. ο Μπόλγκερ) οδήγησε την εταιρεία σε ταραχώδεις περιόδους και ότι είναι εξοικειωμένος με τις λειτουργίες της και ότι αυτό δικαιολογεί τη διατήρησή του στη θέση του, αντανακλά ένα επίπεδο σκληρής αδιαφορίας για τους πελάτες της Celsius».

Εκτός από τις ενστάσεις για την αποζημίωση του Μπόλγκερ, οι επενδυτές τονίζουν ωστόσο ότι ο πρώην CFO της εταιρείας ίσως να διαστρέβλωσε τα στοιχεία σχετικά με τη διαθέσιμη ρευστότητα της Celsius.

Η κατάθεση στο δικαστήριο από την πλευρά τους παραπέμπει σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog της Celsius, με τίτλο «Γνωρίστε τον Chief Financial Officer της Celsius, Μπομπ Μπόλγκερ», μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το «πάγωμα» όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Από εκεί, λένε, εξάγονται όλα τα συμπεράσματα σχετικά με την «ψευδή δήλωση της οικονομικής κατάστασης και ρευστότητας του Οφειλέτη».

Όντως, ο Μπόλγκερ τότε μίλαγε για ισχυρή κεφαλαιακή θέση της εταιρείας, αναφέροντας ότι η Celsius έχει ισχυρή ρευστότητα, «παρόμοια με άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Και διαβεβαίωνε πως αυτή η ρευστότητα «μας βάζει σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσουμε τους στροβιλισμούς που βιώνει τώρα η αγορά και να διαβεβαιώσουμε ότι οι πελάτες μας που χρειάζονται πρόσβαση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τους μπορούν να την έχουν ελεύθερα και ξεκάθαρα». Τέσσερις ημέρες αργότερα, κανείς πελάτης δεν θα είχε πρόσβαση στα assets του και η εταιρεία θα χρεοκοπούσε, ελλείψει ρευστότητας…

Αδικαιολόγητη. Έτσι θεωρούν οι επενδυτές την επαναπρόσληψη του Μπόλγκερ ως συμβούλου, ειδικά με αυτό το μισθό και ιδιαίτερα τώρα που η εταιρεία έχει προσλάβει τον βετεράνο της JPMorgan Chase Κρις Φεράρο στη θέση του CFO. Και μάλλον έχουν δίκιο οι επενδυτές να ανησυχούν, με δεδομένο ότι, όπως λέει ο και ο Άντλερ, η εταιρεία σήμερα δεν δημιουργεί νέα έσοδα, έχοντας παγώσει όλες τις αναλήψεις και συναλλαγές.

Εκτός αυτού, η Celsius ανέφερε ένα κενό ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της, καθώς έχει υποχρεώσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων και συνολικά assets που δεν ξεπερνούν τα 4,3 δισ. Περίπου 4,7 δισ. δολάρια οφείλονται στους πελάτες της πλατφόρμας, πολλοί εκ τους οποίους δεν αναγνωρισμένοι επενδυτές. «Γιατί λοιπόν, ενώ έχουν κλείσει, θεωρούν ότι ο σημερινός CFO δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση; Γιατί χρειάζονται τον Μπόλγκερ και γιατί πρέπει να του δώσουν αύξηση;», αναρωτιέται ο Άντλερ.

Οι επενδυτές τον κατηγορούν ότι είτε δεν ήταν ενήμερος για τις οικονομικές καταστάσεις της Celsius, είτε σκοπίμως παραπλάνησε τους καταθέτες/επενδυτές, ότι επί τη διοίκησή του δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» των 1,8 δισ. δολαρίων και ότι εξαιτίας του καταστράφηκαν οι ζωές χιλιάδων επενδυτών.

Διαβάστε ακόμα:

Gov ERP: Η μεταρρύθμιση που μεταμορφώνει το κράτος

Γιάννης Καντώρος (Interamerican): Χρονιά προκλήσεων και αύξησης του κύκλου εργασιών

Τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: Από 20 Αυγούστου μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα οικονομικής πολιτικής (vid)