Ενέσεις ρευστότητας σε δύο στάδια από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών άνω του 1,5 δις. ευρώ σχεδιάζει  η ΔΕΗ με την πρώτη φάση να προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα ή ακόμη και τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο, το οποίο είχε ανακοινώσει η πρώην διοίκηση από τις αρχές του χρόνου θα προχωρήσει, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης, θα αναπροσαρμοστεί. Σε πρώτη φάση, στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί (SPV), θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 60 ημερών, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν  μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η άποψη που εκφράζεται είναι ότι όσο είναι μικρότερη η οφειλή, τόσο πιο πιθανό είναι να πεισθεί ο πελάτης να την εξοφλήσει.

Το χαρτοφυλάκιο με τις μεγαλύτερες οφειλές που θα περάσει σε δεύτερη εταιρεία SPV, προγραμματίζεται για την νέα χρονιά. Νωρίτερα, το Φθινόπωρο υπολογίζεται να υπογραφεί η συμφωνία με τους επενδυτές, από τους οποίους η εταιρεία θα αντλήσει κεφάλαια, δίνοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρχε σχεδιασμός και στις δύο αυτές εταιρείες να ενσωματωθούν και πελάτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την ΔΕΗ και έχουν αφήσει φέσια (οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί που αντιπροσωπεύουν οφειλές άνω των 800 εκ. ευρώ). Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι χαμένα έσοδα για την ΔΕΗ που ουδέποτε θα καταφέρει να βάλλει στα ταμεία της.

Με την τιτλοποίηση χρεών εκτιμάται ότι η ΔΕΗ μπορεί να εισπράξει από 20% έως 25% των ανεξόφλητων οφειλών, δίνοντας μία σημαντική ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία μετά το πακέτο με τα 490 εκ. ευρώ που θα φέρει η αύξηση των τιμολογίων.

Με την τιτλοποίηση η εταιρεία θα προεισπράξει τις οφειλές της και οι επενδυτές θα αποπληρώνονται από τις εταιρείες ειδικού σκοπού με σταθερό επιτόκιο, μέσω των ποσών που θα συγκεντρώνονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διοίκηση Παναγιωτάκη μελετούσε το σχέδιο της τιτλοποίησης από το 2017 ωστόσο χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να οξυνθούν περισσότερο τα προβλήματα της ΔΕΗ για να το επαναφέρει στην ατζέντα. Μάλιστα για το θέμα της τιτλοποίησης είχαν γίνει συζητήσεις με τη Deutsche Bank και τη Finacity.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ και αφορούν καταναλωτές της χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Το κυνήγι της ρευστότητας θα συνεχιστεί με την λήψη και άλλων μέτρων. Στο στόχαστρο της διοίκησης βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στους οποίους έχει αναφερθεί αρκετές φορές και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στον τομέα των διακανονισμών με κριτήριο την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Από πέρσι η εταιρεία έχει διαφοροποιήσει το μοντέλο των διακανονισμών ανάλογα με το προφίλ του χρήστη. Σήμερα, διερευνάται αν το μοντέλο αυτό επιδέχεται βελτιώσεων ώστε να φέρει περισσότερους καταναλωτές στα ταμεία της ΔΕΗ.