Με αναβολή κινδυνεύει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών που διέσυρε τη χώρα διεθνώς. Ο λόγος για την πολύκροτη οικονομική απάτη της Folli Follie με τους πλαστούς ισολογισμούς και την «εγκληματική οργάνωση» σε Αμερική και Ασία υπό τη «διεύθυνση», κατά την κατηγορία, του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη.

To οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie, που ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δοκίμασε την αξιοπιστία ελεγκτικών μηχανισμών έπειτα από πολύμηνες έρευνες και ανακρίσεις, οδηγήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και άρχισε η εκδίκασή του. Και ενώ η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας και είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις, την περασμένη Πέμπτη η έδρα αποφάσισε την αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου του 2023!

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και «πάγωσε» όσους γνωρίζουν τη σοβαρότητα της εν λόγω δικογραφίας και αντιλαμβάνονται ακόμη και τον διεθνή αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή για τη χώρα. Αντίθετα, την τροπή που έλαβε η υπόθεση πληροφορήθηκαν μάλλον με ανακούφιση ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, εκ των βασικών κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι μάλιστα ελεύθεροι με όρους από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισής τους.

Αμφότεροι ενημερώθηκαν, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, ότι η δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η οποία μπορεί και να τους οδηγούσε ξανά στη φυλακή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, αναβάλλεται και ότι θα ξεκινήσει ξανά σε έξι μήνες από σήμερα. Εφόσον, δε, η δίκη αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνιο κανονικά και δεν χορηγηθεί τότε κάποια αναβολή, η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από το μηδέν. Αλλοι δικαστές θα δικάσουν την υπόθεση, όλα τα αιτήματα των δύο πλευρών -υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής- θα υποβληθούν ξανά και οι μάρτυρες θα καταθέτουν από την αρχή!

Μεγάλοι χαμένοι της απρόσμενης αυτής εξέλιξης είναι όσοι ζημιώθηκαν από τις έκνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και οι οποίοι παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Ανάμεσά τους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, η Alpha Bank, το Υπερταμείο, επενδυτές και φυσικά η Folli Follie η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης και με αίτημά της προς το δικαστήριο είχε ζητήσει την άρση των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ενα αίτημα που δεν κρίθηκε ποτέ, καθώς η δίκη αναβλήθηκε.

«Εδώ και τρία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας Folli Follie, ενώ παράλληλα αναζητούνται οι ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων μελών της Διοίκησης. Αποτελεί ισχυρό ράπισμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης η απόφαση του Δικαστηρίου για την αναβολή της δίκης, αφού ο κ. Τσιάρας γνωρίζει τα θεσμικά ζητήματα της Δικαιοσύνης που παραμένουν σχεδόν σε όλη τη θητεία του σε μη ανεπίγνωστη εκκρεμότητα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Θέμης Σοφός, πληρεξούσιος δικηγόρος της Folli Follie και προσθέτει: «Το Δικαστήριο καταλογίζει ευθέως στους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας την ευθύνη της αρνησιδικίας και ατιμωρησίας, κάνοντας λόγο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα. Τελικά γνωρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι κάποιοι υπαίτιοι του σκανδάλου από τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος της εταιρείας Folli Follie, των εργαζομένων της, των επενδυτών και του κύρους της ελληνικής οικονομίας, επωφελούνται από την αβελτηρία, την ανικανότητα και την έλλειψη πολιτικού αναστήματος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας που υπηρετεί; Με ποιο παράδειγμα γίνεται λόγος για ανάπτυξη, ενώ χαντακώνουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης; Πώς θα εξηγήσει κανείς στους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία εξυπηρετεί την καθυστέρηση και συμβάλλει στην αναποτελεσματικότητα των θεσμικών οργάνων;».

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr