Δεν υπάρχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικές συνομιλίες που ενοχοποιούν άμεσα τον κατηγορούμενο της πολύκροτης δίκης Λαβίδα, για το ότι διαβίβασε μυστικές πληροφορίες προς έναν Έλληνα επιχειρηματία, το Γιώργο Νίκα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ λένε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο.

Ο 39χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται ότι διαβίβασε μυστικά της αγοράς στον φίλο του, ιδιοκτήτη εστιατορίων Γεώργιο Νίκα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου εμπορίας εμπιστευτικών πληροφοριών που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Ο Λαβίδας έλαβε τις πληροφορίες από τον πατέρα του Αθανάσιο, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Ο πατέρας του εναγομένου κατείχε μυστικές εταιρικές πληροφορίες», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέας Ρίτσαρντ Κούπερ στις ΗΠΑ. Ο Λαβίδας «χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να αναδείξει τον καλύτερο φίλο του, τον Γιώργο Νίκα, οπότε ο Νίκας θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τη χρηματιστηριακή αγορά».

Σε αντίθεση με τις δίκες άλλων που κατηγορούνται για εμπιστευτικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή του hedge fund Galleon Group LLC, του Ράι Ρατζαρατνάμ, όπου οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχαν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν άμεσα ότι ο Λαβίδας διαβίβασε πληροφορίες στον Νίκα. Αντ ‘αυτού, οι εισαγγελείς, με τα επιχειρήματά τους, στηρίχτηκαν σε χρονοδιαγράμματα που έδειχναν κλήσεις μεταξύ του Τηλέμαχου Λαβίδα και του πατέρα του, ακολουθούμενες από άλλες επικοινωνίες, αυτή τη φορά με τον Νίκα και κατόπιν ο τελευταίος να πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις και κινήσεις με τη μετοχή της Ariad.

«Για ποιο πράγμα νομίζετε ότι μιλούσαν;» ερώτησε επανειλημμένως ο Κούπερ τους ενόρκους για τις τηλεφωνικές αυτές κλήσεις, υποστηρίζοντας ότι συζητούσαν για τη μετοχή της Ariad.

Ο δικηγόρος του Λαβίδα, Έρικ Σάσμαν, υποστήριξε ότι η θέση που διατυπώνεται στο κατηγορητήριο βασίζεται σε μια αυθαίρετη υπόθεση ότι οι δύο παραβίασαν το νόμο σε αυτές τις συνομιλίες.

«Πώς μπορεί να το ξέρει κανείς;» ρώτησε τα μέλη του δικαστηρίου.

Ο Λαβίδας «δεν ήταν μια από τις πολλές πηγές εμπιστευτικών πληροφοριών του Νίκα», δήλωσε ο Σάσμαν. «Η πολιτική αγωγή δεν σας έδειξε κάποια σχέση μεταξύ του Τηλέμαχου Λαβίδα και κινήσεων που έκανε στο ταμπλό ο Νίκας».

Οι δικαστές πρόκειται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις την Τρίτη.

Στη δίκη που ήδη διαρκεί μια εβδομάδα, παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία για μια συνωμοσία ευρέως κύκλου, πέρα από τις κατηγορίες εναντίον του Λαβίδα. Οι δικαστές άκουσαν μαρτυρίες για τις επικοινωνίες από μη καταχωρημένα τηλέφωνα (burner phones), για χρηματοκιβώτια γεμάτα μετρητά τα οποία προορίζονταν για την πληρωμή διεφθαρμένων προσώπων που γνώριζαν πληροφορίες εμπιστευτικές, καθώς και για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από παράνομες συναλλαγές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ και αλλού.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Λαβίδας είχε κίνητρο να ανταλλάσσει πληροφορίες: Πρώτον, λόγω της φιλίας του με τον Νίκα και δεύτερον, λόγω μιας επένδυσης ύψους $ 500.000, που έκανε η σύζυγος του Νίκα στη Mediterra Inc. μια startup στον διατροφικό τομέα, συμφερόντων Λαβίδα. Ο Νίκας, ιδιοκτήτης της GRK Fresh Greek, κατηγορείται για κινήσεις σε μετοχές βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι εισαγγελείς λένε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι δηλαδή φυγάς από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος του Νίκα αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Ο Αθανάσιος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρίας φαρμάκων Lavipharm S.A., δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Ο εμβληματικός μάρτυρας της πολιτικής αγωγής ήταν ο Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, ένας Ελβετός trader που συνελήφθη το 2018 στη Σερβία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ