Με growth 73% και την υλοποίηση 400 μεσαίων και μεγάλων έργων στην 3ετία 2020-2023 γιορτάζει ο όμιλος Cosmos Business Systems την συμπλήρωση των 35 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του στην Ελλάδα και 15 στην Κύπρο.

Ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα στο άμεσο μέλλον για έναν από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Ασφάλειας, Λογισμικού και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και CEO Δημήτρης Δάφνης εξήγησε ότι μόνο φέτος, η αύξηση εσόδων αναμένεται να αγγίξει ένα ποσοστό περίπου 60%, από τα 42 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2022 στο ιστορικό ρεκόρ των 66,2 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ η ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου μπορούν να οδηγήσουν τον ετήσιο κύκλο εργασιών του στο milestone των 100+ εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη την ισχυρή ώθηση που δημιουργεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας για τις εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης ο τζίρος της Cosmos Group θα ανέλθει το 2024 στα 72,5 εκατ. ευρώ, το 2025 στα 93 εκατ. ευρώ και το 2026 θα εκτιναχθεί στα 102 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο στόχος για τα κέρδη προ φόρων είναι να διαμορφωθούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%-4% επί του κύκλου εργασιών, από 1-1,5% σήμερα.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις στηρίζονται σε παραμέτρους όπως η ύπαρξη ενός ανεκτέλεστου συμβασιοποιημένων έργων αθροιστικής αξίας 95 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 80 εκατ.ευρώ αντιστοιχούν σε διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα και τα 15 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό), που θα εκτελεστούν σε βάθος 2 ή 3 ετών.

Αλλά και στην στόχευση για την συμμετοχή του ομίλου σε δημοπρατήσεις για νέα projects του Δημοσίου, είτε μέσω συνεργασιών είτε αυτόνομα, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Φέτος, το 66% των εσόδων προέρχεται από το δημόσιο τομέα, όπου η εταιρεία αποτελεί παραδοσιακό «παίκτη» και το υπόλοιπο 35% από τον ιδιωτικό.

Η Cosmos συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα πληροφορικής, πίσω από τους ΟΤΕ, Intrasoft/Netcompany, Uni Systems, Vodafone, Nova, Space Hellas και ένας από τους στόχους της είναι να καθιερωθεί στο Top 3 των επιχειρήσεων του κλάδου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Cosmos Group (Cosmos Business Systems AEBE, Cosmos Consulting AEBE, CBS IT Systems Cyprus LTD και η CBS-LAN κατά 50%) απευθύνεται σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, καθώς και σε φορείς του δημοσίου και των ΔΕΚΟ και στην μετοχική της σύνθεση μετέχουν οι Vodafone (17%) και Info Quest (16%).

Ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου αυξήθηκε από χρονιά σε χρονιά, από 240 σε 280 με 285 και πιθανολογείται πως θα προστεθούν άλλοι 200 την επόμενη 3ετία, με κινητήριο δύναμη την ψηφιοποίηση.

«Η περίοδος από το 2019 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά, επενδυτικά και τεχνολογικά περίοδος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα έλθουν μέχρι το 2030 , θα καταστήσουν την Ελλάδα , ως πρότυπο για το πως , με την κατάλληλη στρατηγική και την θέληση, μπορεί να αλλάξει η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας , προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων… », ήταν ένα από τα μηνύματά του κ. Δάφνη.

CBS.LAN, ΑΙ και εξαγορές

Ο ίδιος ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη και της νέας εταιρείας Cybersecurity CBS.LAN σε συνεργασία (joint venture 50%-50%) με τον όμιλο Lancom, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Data Center hub στην Θεσσαλονίκη.

Μίλησε επίσης για τις άλλες επενδύσεις του ομίλου που αφορούν:

Την επέκταση νέων στρατηγικών συνεργασιών στους τομείς Security & Data Centers, την ανάπτυξη εφαρμογών Artificial Intelligence – με έμφαση στην διαχείριση εγγράφων και δικογράφων, την δημιουργία ενός νέου business unit στον όμιλο με αντικείμενο την κατασκευή δικτύων και οπτικής ίνας και ανέλυσε την επενδυτική στρατηγική για το διάστημα 2024 -2030. Ειδικότερα, η νέα επένδυση στον τομέα ΑΙ φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Παρέπεμψε δε, σε νεότερη ενημέρωση εντός των προσεχών 2-3 εβδομάδων για έναν «5o πυλώνα», χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα («θα υπάρξουν εξελίξεις επιχειρηματικού τύπου, θα βγουν ανακοινώσεις που θα είναι θετικές») και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών εξαγορών άλλων εταιρειών.

Προανήγγειλε την σύσταση μιας νέας εταιρείας (Cosmos Digital Services), σχήμα που θα λειτουργεί πιθανότατα ως holding στον χώρο των υπηρεσιών.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα εισαγωγής στο ΧΑ ο επικεφαλής της CBS απάντησε:

«Το Χρηματιστήριο, όπως έχει διαμορφωθεί, διαθέτει συν και πλην. Είναι ένα ενδεχόμενο για να αντλήσει μια εταιρεία κεφάλαια, δεν νομίζω όμως ότι είναι ο μοναδικός χώρος. Υπάρχουν τα funds, υπάρχουν αναπτυξιακές τράπεζες, υπάρχουν και άλλες πηγές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα.».

«Θέλουμε να κινηθούμε ταχύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς και να κερδίσουμε μερίδια. Ο στόχος μας σαν εταιρεία είναι να διευρύνεται ταυτόχρονα και το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα», σχολίασε ο Δημήτρης Δάφνης, σε σχέση και με την χαμηλή θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της ψηφιακής Ευρώπης 2023.

Χαρακτήρισε ως «μάννα εξ ουρανού» τα δισ. των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την οικονομία και για τον κλάδο ειδικότερα, μετά την πανδημία, για έργα που δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, αλλά παρατήρησε:

«Αυτό το πράγμα θα έχει ζωή, θα μείνουν δηλαδή τα χρήματα στην χώρα, εφόσον υπάρχει μακρόπνοο πλάνο και περιλαμβάνει και την συντήρησή τους.».

Μάλιστα, τονίσθηκε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες τεχνολογίας υπολογίζονται μέχρι το τέλος του 2023 στα 4,4 τρισ. δολ. Στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3,6% από πέρσι και έως το 2027 θα αυξηθούν κατά 66% σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο σημαντικό point για την CBS θεωρείται η αναβάθμιση της συνεργασίας της με την Nvidia σε επίπεδο Elite Partner.

Στόχοι και παρεμβάσεις

Στους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους της εταιρείας με ορίζοντα το 2030 περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σταθεροποίηση των μεγεθών της για την περίοδο «Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης», οι συνεργασίες με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το Νέο Εσωτερικό Πρόγραμμα εκπαίδευσης των αυριανών Στελεχών, όπως και η άντληση άνω του 50% του τζίρου από επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.

Ο κ.Δάφνης έκανε αναλυτική αναφορά στα έργα RRF και ΕΣΠΑ 2020-2027 και αναφέρθηκε στα Hot Tech Trends της αγοράς.

Στα μεγάλα υπό υλοποίηση projects του ομίλου συμπεριλαμβάνονται:

• Wi-Fi στα Νοσοκομεία • Wi-Fi και δίκτυα οπτ. Ινών στα Πανεπιστήμια • Αιμοδοσία • Κτηματολόγιο (Τηλεφωνία και Δίκτυα) • E-justice • Τηλεϊατρική • Wi-Fi4GR • Διαδραστικοί Πίνακες στα Δημόσια Σχολεία • Κεντρική Υποδομή Εισόδου / Εξόδου – Υπουργείο Εξωτερικών • Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού • ΟΠΣΚΕ – Υπουργείο Ανάπτυξης • Υπουργείο Πολιτισμού – Ασφάλεια • Ψηφιοποίηση Κτηματολόγιο, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια • Διαλειτουργικότητα Φορέων Δημοσίου • ΗΔΙΚΑ – ΟΠΕΚΑ.

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελλάδας έως το 2040, ο όμιλος τοποθετεί την ανάπτυξη έξυπνων, βιώσιμων πόλεων και περιφερειών, της έξυπνης βιομηχανίας, το μέλλον της υγείας, των αλυσίδων εφοδιασμού και της αγροδιατροφής, την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, τον έξυπνο τουρισμό και την έξυπνη ενέργεια.

Οι 3 παρεμβάσεις της CBS «που θα πρέπει να είναι συγκροτημένες και συλλογικές» προς τα κλαδικά όργανα και την διοίκηση, κατά τον κ.Δάφνη, περιλαμβάνουν ισάριθμες κατηγορίες, με στόχο την πρόοδο των δημόσιων έργων:

Αναγνώριση στρατηγικών συνομιλητών με προτάσεις και κριτική σκέψη/ Παρατηρητήριο Παρακολούθησης Υλοποίησης (έργων).
Ανάληψη πρωτοβουλίας ιδιοκτητών / CEO εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών για διάλογο και θέσεις.
Μητρώο Προμηθευτών Δημοσίου – Διαχωρισμός Ρόλων, Μελέτης / Εργολαβίας – Ανεκτέλεστα.

Η διάδοχη κατάσταση

Δεν έκρυψε ο Δημήτρης Δάφνης ότι η διάδοχη κατάσταση στον όμιλο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του management, με την προώθηση της νέας γενιάς να εξετάζεται για την επόμενη μέρα, σε μια δύσκολη αγορά όπως αυτή της πληροφορικής.

Κατά την συνέντευξη, έγινε μια εκτενής αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης, από την ίδρυση της Microland ΑΕΒΕ το 1984 ( της οποίας ο πρόεδρος της Cosmos ήταν συνιδρυτής), έως την ίδρυση της Cosmos Computers το 1988 και την εξαγορά της το 2000, για να φτάσουμε στον όμιλο Cosmos Business Systems με 35 χρόνια παρουσίας στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Με έναν «υπόγειο ναό» η Ιαπωνία προστατεύεται από τις πλημμύρες

Η νέα στρατηγική Μητσοτάκη: Αντίπαλος ο Ανδρουλάκης, περιοδείες εκτός Μαξίμου και επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ

ΣΥΡΙΖΑ: Δόθηκε το σήμα για την έξοδο της «ομάδας Αχτσιόγλου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ