business stories

Diorama II: Όλο το σχέδιο για το δεύτερο fund της DECA

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Πρόθεση τα κεφάλαια να ξεπεράσουν τα 135 εκατ. του Diorama Ι και να αποκτηθούν στρατηγικές συμμετοχές σε εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους - Τι αναφέρει ο CEO της DECA Investments, Νίκος Κούλης

Σε φάση εκκίνησης μπαίνει το Diorama ΙΙ. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για το δεύτερο fund με διαχειρίστρια την DECA Investments, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει πάλι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μαζί με μεγάλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η συζήτηση για τη δημιουργία του νέου σχήματος «άνοιξε» το 2019 και από τις αρχές του 2020 η ομάδα της DECA είχε βρεθεί σε ετοιμότητα για το νέο εγχείρημα, πριν προκύψει ο «αστάθμητος παράγοντας» εξαιτίας του οποίου άλλαξαν τα χρονοδιαγράμματα και πήγαν τα πάντα πίσω, σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Η πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή. Το timing, όμως, έφθασε…

Η επιτυχία του Diorama Ι θεωρείται από την αγορά εχέγγυο για την πορεία του Diorama ΙΙ, που τοποθετεί τον πήχη ακόμα υψηλότερα: Περισσότεροι επενδυτές, υψηλότερα υπό διαχείριση κεφάλαια και στόχευση σε επιχειρήσεις πιο διευρυμένου μεγέθους, κατά κύριο λόγο προερχόμενες από την ελληνική αγορά.

Οι νέες αποφάσεις θεωρούνται ειλημμένες και το newmoney αποκαλύπτει, σήμερα, τους βασικούς «άξονες» του σχεδίου της DECA για το Diorama ΙΙ.

«Το Diorama Ι έχει, ως τώρα, μια πολύ καλή απόδοση και μετά από το «διάλειμμα» ενός περίπου έτους, που χρειάσθηκε να γίνει λόγω τουCOVID-19, ξεκινάμε το Diorama ΙΙ. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα fund μεγαλύτερο από το πρώτο και εξίσου επιτυχές…», δηλώνει o CEO της DECA Investments, Νίκος Κούλης, στο newmoney.

Στις επενδυτικές «επάλξεις» βρίσκονται μαζί με τον κ. Κούλη και άλλα έμπειρα στελέχη, ο πρόεδρος του Diorama Ι και επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, ο Διευθυντής Επενδύσεων της DECA, Γιάννης Καλαντζής καθώς και οι partners κ.κ. Κατσουρίδης, Αλιπράντης και Δερμάνης.

Οι βασικοί «άξονες»

Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι «άξονες» του πλάνου για το Diorama ΙΙ:

– Τα κεφάλαια του fund στοχεύεται να ξεπεράσουν τα 135 εκατ. ευρώ του Diorama Ι, αλλά το ακριβές ύψος τους θα προσδιοριστεί, πιθανότατα, μέσα στο έτος.

Ο επενδυτικός κύκλος του Diorama ΙΙ θα διαρκέσει 5 – 6 χρόνια, όπως συνέβη με το Diorama Ι και ενδέχεται να οδηγήσει σε διψήφιο, επίσης, αριθμό επενδύσεων.

– Υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους υφισταμένους επενδυτές του Diorama I για τη συμμετοχή τους στο Diorama II, εντούτοις εκτιμάται ότι θα προστεθούν και νέοι επενδυτές.

– Το fund είναι γνωστό πως θα στοχεύσει στην απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους σε σύγκριση με αυτές του Diorama I. Το target group του Diorama II, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσουν δυναμικά αναπτυσσόμενες εξωστρεφείς επιχειρήσεις οι πωλήσεις των οποίων θα κυμαίνονται σε ετήσια βάση από 20 εκατ. ως 100 εκατ. ευρώ.

– Οι κλάδοι στους οποίους θα κάνει επενδύσεις το Diorama II θα είναι οι ίδιοι, όπως και στο Diorama I, δηλαδή τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία, business services, βιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα, ενέργεια κ.ά., καθώς στην DECA θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλα αυτά τα «μέτωπα» παρά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το επενδυτικό πλάνο είναι επικεντρωμένο στην ελληνική αγορά, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποια κίνηση στο εξωτερικό, ίσως και σε συνεργασία με άλλο σχήμα.

Πότε αναμένεται η πρώτη επένδυση του Diorama II; Το πρώτο closing υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, μάλλον εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. Όταν πρώτα εισρεύσουν τα κεφάλαια από τους επενδυτές, θα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 15-18 μηνών για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια και από άλλο γκρουπ επενδυτών.

Ίδια φιλοσοφία

Οι συζητήσεις για τα νέα χρονοδιαγράμματα του Diorama II άρχισαν, ουσιαστικά, από τον προηγούμενο μήνα. Ο χρόνος που μεσολάβησε δεν πέρασε ανεκμετάλλευτος. Η DECA βρέθηκε σε θέση «άμυνας» απέναντι την πανδημία και επικεντρώθηκε στο να προστατέψει τις εταιρίες του πρώτου της fund από τις δυσκολίες της νέας κρίσης που ενέσκηψε στις αγορές. Αυτό έγινε με επιτυχία, αφού η απόδοση του 2020 υπερβαίνει αυτή του 2019. Οι επενδύσεις του Diorama I έχουν ολοκληρωθεί και απομένει ένα μικρό διαθέσιμο ποσό από τα υπό διαχείριση κεφάλαια. Αυτό θα κατευθυνθεί προς τις υπάρχουσες εταιρίες του portfolio του για την περαιτέρω ενίσχυση όποιας από αυτές την χρειασθεί.

Σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία της DECA, αυτή δεν αλλάζει. Ενεργώς αναμεμιγμένη στις εταιρείες του Diorama I, τις βοήθησε να αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς, να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις τους, την οργανική κερδοφορία τους και τις θέσεις εργασίας τους.

«Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με παθιασμένους ιδιοκτήτες και ομάδες διοίκησης που βλέπουν ότι ένας συνέταιρος σαν εμάς μπορεί να βοηθήσει να ξεκλειδωθεί κρυμμένη αξία στην εταιρεία», σχολιάζει ο CEO της DECA Investments, Νίκος Κούλης στο newmoney.

Υπενθυμίζεται πως το fund Diorama Ι επένδυσε στις Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS και ΕΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: 

Με «διαβατήριο» εμβολιασμού οι κρουαζιέρες το 2021

Η «λούφα» της Folli Follie στη Βουλή, η βουλγαρική επέλαση στα γηροκομεία και τα σκαρπίνια του Στρατού