«Έδραση Ψαλλίδας» και «Γαντζούλας ΑΤΕΕ», δύο τεχνικές εταιρείες που καθεμιά έχει γράψει τη δική της ιστορία, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικά προβλήματα.

Έτσι, εδώ και καιρό έχουν εμπλακεί στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η «Έδραση-Ψαλλίδας»

Η «Έδραση-Ψαλλίδας» υπήρξε εμβληματική εταιρεία για τον κλάδο καθώς έχει βάλει τη «σφραγίδα» της στα περισσότερα μεγάλα έργα των τελευταίων δεκαετιών. Aπό το Mετρό και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE, τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου και την Εγνατία, σε γέφυρες, δρόμους, τούνελ, αεροδρόμια, στα ολυμπιακά έργα, κτιριακά συγκροτήματα, γήπεδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα χρόνια ανέλαβε πάνω από 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων, κάτι που σε συνδυασμό με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, το 1994, την οδήγησε σε «εκτόξευση». Με εξαγορές άλλων εταιρειών, επέκταση στο εξωτερικό και διεύρυνση σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια.

Ωστόσο από την αρχή της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε και για αυτήν, όπως και για πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου, μια κατηφορική πορεία. Στις 15 Μαΐου 2024, μετά από ορισμένες άγονες προσπάθειες, βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το εξοχικό της οικογένειας Ψαλλίδα στη Μύκονο.
Πρόκειται για μια κατοικία 180 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη που αναπτύσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.765 τ.μ. Επισπεύδουσα ήταν η Cepal Hellas, η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1.050.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.050.001 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα «απειλείται» με σφυρί ένα σημαντικό asset της εταιρείας και συγκεκριμένα ένα οικιστικό συγκρότημα στο Νέο Φάληρο. Κατά την πρώτη προσπάθεια πλειστηριασμού υπήρξε αναστολή, ωστόσο επανήλθε στην πλατφόρμα για την Τετάρτη 26 Ιουνίου.
Επισπεύδουσα είναι η doValue και η συνολική τιμή εκκίνησης για τα διαμερίσματα και τις θέσεις στάθμευσης φτάνει τα 6,29 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, δίπλα από τις γραμμές του ΗΣΑΠ και στα ανατολικά αυτών, στο τμήμα της συνοικίας μεταξύ των γραμμών, της οδού Κανελλοπούλου και της λεωφόρου Πειραιώς. Στην άμεσα πέριξ του περιοχή παρατηρούνται κυρίως οικιστικές χρήσεις, με πολυκατοικίες τυπικής και καλής εργολαβικής κατασκευής της τελευταίας 20ετίας και χαμηλά κτίρια κατοικιών μεγαλύτερης παλαιότητας και συνήθους κατασκευής.
Το εν λόγω οικόπεδο έχει συνολική έκταση 2.417,56 τ.μ. και επί αυτού έχει ανεγερθεί από το 2008 επταώροφο συγκρότημα κατοικιών τριών κτιρίων με δύο υπόγεια.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μεγάλης επιφάνειας κτιριακό συγκρότημα, με πλήρως διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους (πλακοστρώσεις, φύτευση, κανάλια με τρεχούμενο νερό, γέφυρες διέλευσης πεζών κ.α.), ποιότητας κατασκευής καλύτερης της συνήθους της περιοχής.

Στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου, -εκτός αν υπάρξουν κινήσεις αναστολής-, αναμένεται να βγουν:

  • Τέσσερα διαμερίσματα Ισογείου
  • Τέσσερα διαμερίσματα Α’ ορόφου
  • Τέσσερα διαμερίσματα Β’ ορόφου
  • Έξι διαμερίσματα Γ’ ορόφου
  • Επτά διαμερίσματα Δ’ ορόφου
  • Τέσσερα διαμερίσματα Ε’ ορόφου
  • Τρία διαμερίσματα ΣΤ’ ορόφου

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τα διαμερίσματα διαμορφώνεται σε 5.916.000 ευρώ.

Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται και 35 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 10,13 τ.μ. καθεμιά, εκ των οποίων οι 22 βγαίνουν με τιμή πρώτης προσφοράς 10.500 ευρώ και οι 13 με τιμή πρώτης προσφοράς 11.000 ευρώ έκαστη. Η συνολική τιμή για τις θέσεις στάθμευσης φτάνει τις 374.000. Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης μαζί με τα διαμερίσματα διαμορφώνεται στα 6,29 εκατ. ευρώ.

Η «Γαντζούλας ΑΤΕΕ»

Σε περιπέτειες λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει εμπλακεί και η οικογένεια Γαντζούλα με τις εταιρείες ΤΡΙΚΑΤ και «Γαντζούλας ΑΤΕΕ». Ειδικότερα η ΤΡΙΚΑΤ με τη σημερινή της μορφή συστάθηκε το 2000, απορροφώντας στη συνέχεια, το 2009, την Γαντζούλας ΑΤΕΕ, που είχε ιδρυθεί το 1988 από τους αδερφούς Θανάση και Στέργιο Γαντζούλα ως διάδοχο σχήμα των προσωπικών τους εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνταν στις κατασκευές από το 1976.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών οι εταιρείες ανέλαβαν σημαντικά έργα, κυρίως με πελάτες τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και άλλα κατασκευαστικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή πλειστηριασμών για ακίνητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, για τις 28 Ιουνίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της «Γαντζούλας Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία», με επισπεύδουσα την Probank Χρηματοδοτικές Μισθώσεις που αφορά:

-Ένα οικόπεδο μετά της επ’ αυτού ισόγειου παλαιάς οικίας εμβαδού του κτίσματος 52,88 τ.μ, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου του Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Χασιώτη αρ. 1.

Κατά τους τίτλους κτήσης το ακίνητο φαινόταν ως δύο όμορα ακίνητα επιφάνειας το μεν ένα 156 τ.μ και το άλλο 95,50 τ.μ, κείμενα στη θέση «Κοκκινιά» ή «Κόκκινα Χώματα» και «Γεφυράκια», στην περιφέρεια παλαιότερα του Δήμου Χαλανδρίου και Δήμου Αμαρουσίου. Σήμερα τα οικόπεδα αποτελούν μια ενιαία ιδιοκτησία με επιφάνεια 247,72τ.μ. και κατά το Κτηματολόγιο 260 τ.μ.

-Ένα οικόπεδο με το επ’ αυτού κτίσμα το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου του Δήμου Αμαρουσίου στη θέση «Κόκκινα Χώματα» και επί της διασταυρώσεως των οδών Φλέμινγκ 7 και Χασιώτη, το οποίο είχε έκταση κατά τους τίτλους κτήσης 234 τ.μ. και κατά νεότερη καταμέτρηση 194,36τ.μ., ενώ κατά το Κτηματολόγιο 192 τ.μ. Δεδομένου ότι τμήμα του οικοπέδου με εμβαδόν 72,65 τ.μ ρυμοτομείται το εναπομείναν τμήμα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Επί του οικοπέδου υπάρχει ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 19 τ.μ.

Οι τιμές εκκίνησης είναι για το πρώτο οικόπεδο 244.500 ευρώ και για το δεύτερο 57.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: 10% αύξηση στα έσοδα φέτος – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη σεζόν

Τράπεζες: Ανοίγει ο «χορός» των γενικών συνελεύσεων

Οι εταιρείες ενέργειας «γέννησαν» έκτακτους φόρους 1,5 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ