Σε τροχιά γενικών συνελεύσεων εισέρχονται από την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» για μία σειρά από ζητήματα, με προεξάρχον αυτό της διανομής μερίσματος μετά από σχεδόν μία 15ετία.

Πιο αναλυτικά, εκτός από την έγκριση των σχετικών οικονομικών καταστάσεων που έδειξαν καθαρά κέρδη, ύψους 3,65 δισ. ευρώ, οι μέτοχοι θα πρέπει να υπερψηφίσουν τη διανομή μερίσματος, ύψους 875 εκατ. ευρώ, με τα διοικητικά συμβούλια να δίνουν πληροφορίες, τόσο για τις ημερομηνίες αποκοπής, όσο και για τον προσδιορισμό των δικαιούχων.

Τον «κύκλο» των γενικών συνελεύσεων ανοίγει πρώτη – στις 25 Ιουνίου – η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) που αποτελεί, άλλωστε, τον φορέα εκπροσώπησης των ελληνικών και ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η εφετινή γενική συνέλευση της Ένωσης θα ξεκινήσει τις εργασίες της με τις τοποθετήσεις, τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του υπουργού Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στο «κλειστό» μέρος της διαδικασίας οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν αφενός, την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων της ΕΕΤ και τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 και αφετέρου, το πρόγραμμα δράσης, τον οικονομικό προϋπολογισμό, τις εισφορές των μελών της για το 2024 και την είσοδο και την αποβολή μελών.

Τη «σκυτάλη» παίρνει τρεις ημέρες αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς, ζητώντας την έγκριση των μετόχων της για τη διανομή σε μετρητά ποσού 78.806.426 ευρώ, ήτοι 0,063 ευρώ/μετοχή. «Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό 77% των καθαρών κερδών της εταιρείας για το 2023 (ή το 10% των ενοποιημένων καθαρών κερδών για το 2023 που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας)», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο επεξηγηματικό σημείωμα της πρόσκλησης και προστίθεται: «Παράλληλα, κρίθηκε σκόπιμο από το δ.σ. της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του στις 23.05.2024 να προταθεί προς την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων η μη διανομή επιπλέον ποσού ως ελαχίστου μερίσματος από τα κέρδη της κλειόμενης εταιρικής χρήσης (01.01.2023 – 31.12.2023)».

Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η έγκριση καταβολής αμοιβών του 2023. Όπως επισημαίνεται, η τράπεζα «προχώρησε σε αύξηση της ετήσιας αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου, ως ένα πρώτο βήμα προς την ευθυγράμμιση με την αγορά, θωρακίζοντας την παραμονή του στον οργανισμό και την επιτυχημένη ηγεσία του, ανταμείβοντας, παράλληλα, την εξαιρετική του επίδοση που οδήγησε τον Όμιλο Πειραιώς σε μια εποχή ανάπτυξης, επιδεικνύοντας συστηματική και ισχυρή οικονομική απόδοση». Σύμφωνα με την τράπεζα, η αύξηση της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου μπορεί να θεωρηθεί συντηρητική, καθώς ενώ εξασφαλίζεται ισορροπία με τη μέση τιμή των αμοιβών στην Ελλάδα (580.000 ευρώ), εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερα σε σύγκριση με την μέση τιμή αμοιβών της επιλεγμένης ομάδας ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (960.000 ευρώ).

Για τις 23 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank που έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον SSM, προκειμένου να διανείμει 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο οικονομικό ημερολόγιο, το δ.σ. θα προτείνει στους μετόχους ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 25η Ιουλίου, ενώ μία ημέρα μετά θα γίνει ο προσδιορισμός των μετόχων που το δικαιούνται. Στα τέλη του Ιουλίου θα ξεκινήσει η πληρωμή του μερίσματος. Αξίζει να αναφερθεί πως την ίδια ημέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2024, με τους αναλυτές να αναμένουν αναθεώρηση των οικονομικών στόχων για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, μετά και την πρόσφατα αναβάθμιση από τη Moody’s (σ.σ. είναι, επομένως, η πρώτη ελληνική τράπεζα, το χρέος της οποίας αξιολογήθηκε σε investment grade από έναν από τους τρεις κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και μάλιστα δύο βαθμίδες πάνω από το «κατώφλι» (threshold) του rating).

Μία ημέρα μετά – στις 24 Ιουλίου – θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της Alpha Bank, με το διοικητικό συμβούλιο να φέρνει προς ψήφιση από τους μετόχους τη διανομή μερίσματος, ύψους 122 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ/μετοχή). Όπως, άλλωστε, έχει γίνει γνωστό, πρόθεση της Alpha Bank είναι να διανείμει το μισό του ποσού ή 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά που ισοδυναμεί με ποσό 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για τη διαδικασία επαναγοράς μετοχών, με τις εποπτικές αρχές να έχουν ήδη δώσει την έγκριση για την ακύρωση των μετοχών, ενισχύοντας έτσι, περαιτέρω την αξία της μετοχής. Η αποκοπή του δικαιώματος λήψης του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 26 του ίδιου μήνα, ενώ στις 29 Ιουλίου θα οριστούν οι δικαιούχοι. Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η πληρωμή του μερίσματος στους μετόχους και την επόμενη ημέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 6μηνου του 2024.

Στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, ύψους 332 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία αποκοπής δε, έχει οριστεί η 29η Ιουλίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι. Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν την 1η Αυγούστου, ενώ στις δύο του ίδιου μήνα θα εκκινήσει η καταβολή του μερίσματος. Το ενδιαφέρον των μετόχων, βέβαια, αναμένεται να μονοπωλήσει και η επικείμενη διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κράτος εξακολουθεί να κατέχει 18% στην ΕΤΕ, σημειώνοντας πως «θα κάνουμε κάτι το φθινόπωρο, ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά». Πέραν αυτού, όπως, άλλωστε, γράφει το Dark Room, η ΕΤΕ θα είναι η αμέσως επόμενη τράπεζα που θα αναβαθμιστεί από τη Moody’s. Η τράπεζα έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις της, ενώ ο νέος χρησμός του οίκου θα αφορά στα ομόλογα

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: 10% αύξηση στα έσοδα φέτος – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη σεζόν

Ανάλυση Politico: Ποιες προκλήσεις υπάρχουν για τον Ρούτε όταν αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ

«Έδραση Ψαλλίδας» – «Γαντζούλας ΑΤΕΕ»: Δύο τεχνικές εταιρείες αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ