Για πολλούς επιχειρηματίες, η ένταξη στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αποτελεί όνειρο ζωής. Όμως για τον Ιβόν Σουινάρ, ιδρυτή της Patagonia, το 2017 —όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως δισεκατομμυριούχος— ήταν μια από τις πιο απογοητευτικές μέρες της ζωής του. «Με εξόργισε», δήλωσε αργότερα. «Δεν έχω ένα δισεκατομμύριο στην τράπεζα. Δεν οδηγώ Lexus».

Την ημέρα της ανακοίνωσης, ο Ιβόν Σουινάρ ήταν ταραγμένος. Περπατούσε πάνω-κάτω στο γραφείο του, ζητώντας επίμονα να αφαιρεθεί από τη λίστα. «Βγάλτε με έξω! Μισώ αυτή τη λίστα!», φώναζε, δείχνοντας ξεκάθαρα την ενόχλησή του για κάτι που άλλοι θα θεωρούσαν επιτυχία.

Για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών, αυτή η αναγνώριση είναι κάτι που προσδοκούν από τα πρώτα τους βήματα. Ωστόσο, ο Σουινάρ δεν ξεκίνησε έτσι. Ξεκίνησε ως ορειβάτης, ζούσε με ελάχιστα χρήματα και κοιμόταν στο έδαφος. Η ζωή του δεν είχε καμία σχέση με την πολυτέλεια.

Ακόμα και όταν η Patagonia γνώρισε τεράστια επιτυχία, ο ίδιος παρέμεινε πιστός στον λιτό τρόπο ζωής του. Κατοικούσε σε ξύλινη καλύβα, με μεταχειρισμένα έπιπλα. Η αγάπη του για τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες ήταν ο βασικός λόγος που ίδρυσε την Patagonia το 1973, έπειτα από ταξίδια του στις ΗΠΑ και την Παταγονία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, παρατήρησε την έλλειψη ποιοτικού εξοπλισμού. Έτσι, ξεκίνησε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει προϊόντα ανθεκτικά, με λειτουργικά υλικά που απορροφούν την υγρασία, προστατεύουν από το νερό και διαρκούν για δεκαετίες. Ο Σουινάρ δεν ήθελε απλώς να πουλά εξοπλισμό. Ήθελε τα προϊόντα του να είναι ηθικά παραγόμενα, φιλικά προς το περιβάλλον και χωρίς εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτό τον οδήγησε σε μια ριζοσπαστική απόφαση πολύ νωρίς στην πορεία της εταιρείας του.

Το κυρίαρχο προϊόν της Patagonia εκείνη την περίοδο ήταν τα μεταλλικά καρφιά για αναρρίχηση. Όμως, τα καρφιά αυτά προκαλούσαν ζημιές στις πλαγιές του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι. Παρότι επρόκειτο για το πιο κερδοφόρο είδος του, ο Σουινάρ σταμάτησε να το παράγει, προωθώντας εναλλακτικά μέσα αναρρίχησης που δεν άφηναν ίχνη στο φυσικό περιβάλλον.

Η απόφαση αυτή έθεσε σε κίνδυνο την οικονομική πορεία της εταιρείας, αλλά έδειξε ξεκάθαρα τη φιλοσοφία του: πρώτα η περιβαλλοντική ευθύνη, έπειτα το κέρδος. Αυτή η στάση έγινε θεμέλιο για την Patagonia όλα τα επόμενα χρόνια. Καθώς ο χρόνος περνούσε, η εταιρεία εξελίχθηκε σε ηγέτη στον χώρο του υπαίθριου εξοπλισμού. Πλέον πουλά προϊόντα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, απευθυνόμενη σε ανθρώπους που αγαπούν τη φύση ή απλώς θέλουν να φαίνονται έτσι.

Αρνήσεις και φόβοι

Ο Ιβόν Σουινάρ αρνήθηκε να πουλήσει την εταιρεία του, παρά τις προτάσεις από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Warren Buffett και ο Ralph Lauren. Φοβόταν ότι η Patagonia θα έπαυε να λειτουργεί με τις αρχές του. Όπως είχε πει το 2019, ένιωθε τρόμο στην ιδέα ότι η εταιρεία θα μετατρεπόταν σε έναν ακόμα γίγαντα του εμπορίου. «Όταν μου ανακοίνωσαν πως φτάσαμε τα 1 δισ. δολάρια, έσκυψα το κεφάλι και σκέφτηκα: “Ωχ, το φοβόμουν αυτό”».

Το 2022, η Patagonia έφτασε να αξίζει 3 δισ. δολάρια. Εκείνη τη χρονιά, η οικογένεια Ιβόν Σουινάρ πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: να παραδώσει όλα τα κέρδη της εταιρείας στον πλανήτη. Οι μετοχές με δικαιώματα ψήφου μεταφέρθηκαν στον Patagonia Purpose Trust, ενώ οι υπόλοιπες στο Holdfast Collective —έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό σήμαινε πως περίπου 100 εκατ. δολάρια ετησίως θα κατευθύνονταν σε οικολογικούς σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο, η οικογένεια του Σουινάρ εγκατέλειψε την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου, διατήρησε την ανεξαρτησία της εταιρείας, απέφυγε την ίδρυση ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος με το όνομά της και εξασφάλισε την οικολογική αποστολή της Patagonia για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη 

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ το λιμάνι του Πειραιά – Το σχέδιο για να περιορίσουν την κινεζική παρουσία

Gucci, Balenciaga, Saint Laurent: Πώς οι χάκερ έφτασαν σε δεδομένα εκατομμυρίων πελατών πολυτελών οίκων

Ιδιόγραφες διαθήκες: Προϋποθέσεις εγκυρότητας – Τι αλλάζει με τη νέα νομοθεσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα