Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να ακροβατεί ο όμιλος Ελλάκτωρ αφού οι ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων μετόχων είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Και μπορεί ορισμένοι κύκλοι να θέτουν ως ορόσημο τη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει ρήξη, ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο επιμένουν ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να επιταχυνθούν και να βρεθούν λύσεις που θα αποκαταστήσουν την εικόνα του ηγέτη του κατασκευαστικού κλάδου.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων και «ανώνυμων» διαρροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει τόσο τις τράπεζες και τους μικρότερους μετόχους, όσο και τους εργαζόμενους στον Όμιλο αλλά και το πλήθος των εταιρειών που συνεργάζονται. Μάλιστα κύκλοι που γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα χρεώνουν τις διαρροές αυτές στην πλευρά Καλιτσάντση και επισημαίνουν ότι η κλιμακούμενη ένταση θέτει σε κίνδυνο την προοπτική και το μέλλον ενός Ελληνικού Ομίλου με δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα μετόχων, εργαζομένων, πελατών, δανειστών, προμηθευτών και συνεργατών. Ίσως, όπως επισημαίνουν οι κύκλοι αυτοί, οι συγκεκριμένες διαρροές λειτουργούν ως ένας μοχλός πίεσης στους άλλους μετόχους προκειμένου να αγοράσουν το ποσοστό τους, με αυξημένο τίμημα, ώστε να αποχωρήσουν και ο όμιλος να επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι διαφωνίες

Μεταξύ αυτών που χρεώνει η πλευρά των αδελφών Καλιτσάντση στους Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα είναι ότι δεν προωθήθηκαν οι απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές και αυτό έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Ωστόσο στις βολές αυτές δεν αναφέρεται, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση, εκτός από μεγάλοι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατείχαν μέχρι πρόσφατα και κατέχουν εδώ και αρκετά χρόνια εκτελεστικές θέσεις ευθύνης, όπως η θέση του Εκτελεστικού Προέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη γενική εποπτεία, ή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, με τομέα ευθύνης κυρίως τα έργα της Μέσης Ανατολής.

Μάλιστα τα έργα του εξωτερικού και κυρίως αυτά της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν μεγάλη αιμορραγία στην όμιλο οδηγώντας σε ζημιογόνες χρήσεις. Οι ζημιές αυτές, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, καλύφθηκαν από τη ρευστότητα άλλων εταιρειών του Ομίλου. Και ενώ ο όμιλος στράγγιζε από ρευστότητα στην ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ προωθήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων. Η ΑΝΕΜΟΣ είναι η εταιρεία του Ομίλου που δραστηριοποιείται στην αδειοδότηση, ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση αιολικών πάρκων και έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι το κλίμα στην Ελλάκτωρ παραμένει εκρηκτικό. Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στείλει σαφή μηνύματα στη Διοίκηση ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγίανση του Ομίλου, οικονομική και διοικητική, που θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις της μακροπρόθεσμης πορείας του. Έτσι θα πρέπει οι κύριοι μέτοχοι να βάλουν στο περιθώριο τις προσωπικές επιδιώξεις και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων, τώρα προτού είναι… αργά.