Πράσινη στροφή από την Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία μετά την πίεση που δέχτηκε από τους πιστούς της και ανταποκρινόμενη στις νέες επιτάσεις της εποχής, αποφάσισε να ρευστοποιήσει όλες τις επενδύσεις της σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες συμβάλουν στη ρύπανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση για τον οριστικό τερματισμό όλων των επενδύσεων σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η Shell, η BP, η Exxon, η Total και αρκετές ακόμη εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου ελήφθη σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει, ήδη από το 2018, η Γενική Σύνοδος της αγγλικανικής εκκλησίας για την απομείωση των τοποθετήσεων της σε ρυπογόνες εταιρείες.

Έκτοτε, πράγματι, περιόρισε τις «βρώμικες» ενεργειακές επενδύσεις που διαθέτει μέσω του μεγάλου επενδυτικού fund των 10,3 δισ. στερλίνων που διαθέτει, αλλά και του αντίστοιχου συνταξιοδοτικού της ταμείου ύψους 3,2 δισ. στερλίνων για τους κληρικούς της. Όμως, εξακολουθούσε να αριθμεί μεγάλες επενδύσεις -το ακριβές ύψος δεν είναι γνωστό- σε συνολικά 11 εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, που τις απέφεραν και σημαντικά έσοδα την τελευταία διετία, λόγω της έκρηξης των τιμών.

Τις επενδύσεις αυτές αποφάσισε τώρα να ρευστοποιήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς, κόβοντας έτσι κάθε σχέση της με επιχειρήσεις που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερθέρμανση του πλανήτη και μάλιστα σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης που έχει «γονατίσει» τα απλά νοικοκυριά.

Σε ανακοίνωση της εξηγεί πως η απόφαση ελήφθη καθώς «οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους που έχει θέσει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα», ήτοι δηλαδή τους στόχους για τη μείωση της υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς και ιδανικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Κάποια πρόοδος (από την πλευρά των εταιρειών) έχει γίνει, όμως όχι αρκετή. Η Εκκλησία λοιπόν θα ακολουθήσει όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και την πίστη μας, που μας καλεί να εργαστούμε για την κλιματική δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την απόφαση ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, στα χέρια του οποίου βρίσκεται και η διοίκηση του επενδυτικού fund της αγγγλικανικής εκκλησίας.

Ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει καλά τον πετρελαϊκό κλάδο και όλες τις πτυχές του, καθώς πριν αποφασίσει να χειροτονηθεί και να αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία υπήρξε επί έντεκα(!) χρόνια επιτυχημένο ανώτατο οικονομικό στέλεχος σε πετρελαϊκούς ομίλους, όπως η γαλλική πετρελαϊκή Elf Aquitaine (που πλέον έχει ενσωματωθεί στην Total) και η βρετανική Enterprise Oil.

Πάντως, η παρουσία της Εκκλησίας της Αγγλίας στο μετοχολόγιο των πετρελαϊκών κολοσσών είχε ήδη κάνει, τα τελευταία χρόνια, τη διαφορά για την άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης πιο πράσινων στόχων από τις εταιρείες. Ενδεικτική θεωρείται η παρέμβαση της για τη στήριξη ακτιβιστικών προτάσεων στη γενική συνέλευση της Exxon και της Shell, με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία «Climate Action 100+» που αριθμεί πάνω από 700 μετόχους με assets συνολικού ύψους 68 τρισ. δολαρίων.

Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν και ο λόγος που η Εκκλησία είχε καθυστερήσει την πλήρη απόσυρση της από τον κλάδο, θεωρώντας ότι με την πίεση των μετοχών της μπορούσε να βοηθήσει στην υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον στόχων. Όμως, έκρινε ότι η πρόοδος από τις εταιρείες ήταν αργή και απογοητευτική και δεδομένης και της λαϊκής πίεσης επικύρωσε την απόφαση για τη ρευστοποίηση και των τελευταίων επενδύσεων της στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν με την ελπίδα μιας σταθερής κυβέρνησης

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Θανάσης Ρουσσάκης (Roussakis Companies): Από το μαγαζί με προπάνιο στο Μοναστηράκι, προμηθευτής ναυτιλιακών εταιρειών σε όλο τον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ