Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε απέναντι στα 2/3 του 25μελούς συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δεν δίστασε να πάρει την απόφαση για την επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Τώρα όμως, η αποχώρησή του από τον θεσμό στις 31 Οκτωβρίου δίνει στους σκεπτικιστές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία την ελπίδα ότι θα γίνει εφικτή μια αλλαγή ισορροπιών στην ΕΚΤ υπό τη νέα της πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια θα κληθεί να συνεργαστεί με μια σχεδόν εξ ολοκλήρου νέα ομάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο – πρόκειται για την εξαμελή ομάδα που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις και θέτει σε εφαρμογή τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Όπως σχολιάζει το Reuters, όλοι οι βασικοί υποστηρικτές της πολιτικής που ακολούθησε ο Ντράγκι (νομισματική χαλάρωση, χαμηλά επιτόκια και πακέτο αγοράς ομολόγων)αναμένεται πως θα αποχωρήσουν από το εκτελεστικό συμβούλιο. Ετσι, πολύ βασικά χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της επίβλεψης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σύντομα θα αναζητήσουν «ιδιοκτήτες».
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Jefferies, David Owen, «η δυναμική θα είναι πολύ διαφορετική και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να «διαβάσει» και κατανοήσει κανείς την ΕΚΤ ως θεσμό».

Στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, ο Ντράγκι βασίστηκε σε δυο πρόσωπα: τον αναπληρωτή του Βίτορ Κονστάνσιο και τον επικεφαλής οικονομολόγο Πέτερ Πρετ, οι οποίοι είχαν ως αποστολή να εξηγούν τη χαλαρή πολιτική Ντράγκι στους επενδυτές.

Από την 1η Νοεμβρίου όμως, ο Φίλιπ Λέιν θα είναι ο μοναδικός εκπαιδευμένος οικονομολόγος στο ΔΣ της ΕΚΤ που υποστήριξε το νέο πρόγραμμα QE.

H Λαγκάρντ τον έχει μνημονεύσει ως εξαιρετικό γνώστη του αντικειμένου του, πάντως η ίδια φρόντισε να κρατήσει τις ισορροπίες αναφέροντας πως η χαλαρή πολιτική είναι μεν απαραίτητη, αλλά και ότι πρέπει να παρακολουθούνται τυχόν παρενέργειές της.
Κι αυτό ακριβώς είναι που δίνει ελπίδες στους σκεπτικιστές του QE ειδικά αν η Γερμανία επιλέξει έναν επιφανή οικονομολόγο να διαδεχθεί την Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ που παραιτήθηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα. Πιθανοί διάδοχοί της είναι η ακαδημαϊκός Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλόντια Μπουχ και ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Μαρσέλ Φράτζερ.

«Κλειδί» θα αποτελέσουν και τα χαρτοφυλάκια μεταξύ των μελών του ΔΣ και κυρίως του Μπενουά Κερέ, που εκπροσωπεί την ΕΚΤ στα διεθνή φόρα.

Ο μόνος υποψήφιος να τον διαδεχθεί την 1η Ιανουαρίου (που λήγει η προθεσμία που θα οριστεί το νέο ΔΣ) είναι ο Ιταλός Φάμπιο Πανέττα που σπανίως έχει εκφράσει την άποψή του για τη νομισματική πολιτική. Αναμένεται να ακολουθήσει την ιταλική άποψη ότι η αγορά ομολόγων πρέπει να συνεχιστεί όσο ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο.

Η Γερμανία ωστόσο δεν αποκλείεται να θελήσει να διεκδικήσει και τα χαρτοφυλάκια του Κερέ και εδώ συνίσταται η δυσκολία για τη Λαγκάρντ, η οποία ενδέχεται να κληθεί κατά την αναμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, όταν γίνει ανασκόπηση στης στρατηγικής της ΕΚΤ, να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες σε μέλη του ΔΣ που χαρακτηρίζονται ως «γεράκια».