Όσοι προεξοφλούν τις καταιγιστικές εξελίξεις που σηματοδοτεί για τον όμιλο Ελλάκτωρ, η χθεσινή ανακοίνωση για την απόκτηση με Call Option από την Ολλανδική Reggeborgh Invest του 12,5% των μετοχών, επισημαίνουν την εντυπωσιακή ρελάνς που έκανε στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η μετοχή, η οποία έκλεισε με άνοδο 29,9%, δείχνοντας ότι η αγορά αντιδρά θετικά στις μετοχικές εξελίξεις που αναμένεται να ανακατέψουν την τράπουλα των κατασκευών στην Ελλάδα και να σημάνουν την αλλαγή πορείας.

Ο Ολλανδικός όμιλος που την τελευταία διετία έχει κάνει αισθητή την παρουσία στον τομέα των υποδομών στη χώρα μας, εξαγοράζοντας το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόκειται να αποκτήσει στην Ελλάκτωρ το ποσοστό που ανήκει σήμερα στον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα. Το  Ολλανδικό fund, που ελέγχεται από την πανίσχυρη οικογένεια Βέσελς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης μέσα σε 180 ημέρες από την 10η Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.

Συμπωματικά η συμφωνία για την απόκτηση δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, η οποία κατά πληροφορίες κοινοποιήθηκε στην διοίκηση της Ελλάκτωρ την Τρίτη, επισφραγίστηκε ανήμερα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.  Τότε που ο κ. Μπόμπολας μπροστά στην έντονη κριτική του κ. Σάκη Καλλιτσάντση για κακοδιαχείριση και σκελετούς στα ντουλάπια που βρήκε στην σχεδόν χρεοκοπημένη κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ από την προηγούμενη διοίκηση, νικούσε κάθε ενδοιασμό και καταψήφιζε την παροχή των stock option προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εργαζόμενους.  Κατά πληροφορίες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είχε απευθυνθεί νωρίτερα στην οικογένεια Καλλιτσάντση, προτείνοντας είτε την ενεργοποίησή του στην εταιρεία είτε την πώληση του ποσοστού του. Όμως οι τελευταίοι απέφυγαν να ρίξουν οποιαδήποτε γέφυρα με τον κ. Μπόμπολα.  

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις, εικάζεται ότι οι αλλαγές για τον όμιλο όχι μόνο δεν θα είναι ραγδαίες αλλά και ότι οι Ολλανδοί θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική αλλά και στη διοίκηση του ομίλου το επόμενο διάστημα. Μένει να φανεί πόσο εύκολες ή πόσο επώδυνες μπορεί να είναι οι αλλαγές αυτές και ποια θα είναι η στάση της σημερινής διοίκησης.

Με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, το Ολλανδικό fund, γίνεται επισήμως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ με σχεδόν 17,5% (είχε προηγηθεί η απόκτηση του 4,9% των μετοχών της εταιρείας), μετά τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση που κατέχουν το 27,7%.

Στην αγορά ωστόσο προεξοφλούν ότι το επίμαχο ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να προσεγγίζει, ακόμη και να ξεπερνά την συμμετοχή της παρούσας διοίκησης. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βέσελς δια του ισχυρού εκπροσώπου του κ. Χένρι Χόλτερμαν στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 2018, προσεγγίζοντας αρχικά τους μετόχους της Ελλάκτωρ για να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής.

Μεσούσης της μετοχικής διένεξης μεταξύ της οικογένειας Καλλιτσάντση και των κυρίων Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, η πρόταση των Ολλανδών απορρίφθηκε καθώς στόχος της νυν διοίκησης που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν να συμμαχίσουν με την Reggeborgh Invest, με στόχο η τελευταία να αγοράσει τα ποσοστά των άλλων μετόχων. Η πλευρά Μπόμπολα Κούτρα αρνήθηκε και τότε οι Ολλανδοί χτύπησαν την πόρτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτώντας αρχικά το ποσοστό της οικογένειας Κάμπα, η οποία πώλησε πρώτα το 9,4% της εταιρείας, αντί 40 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία έφτασαν λίγο πάνω από το 30% αποκτώντας τμηματικά το ποσοστό του επενδυτικού fund York Capital στην εταιρεία.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αλλαγή φρουράς στην Ελλάκτωρ οι Ολλανδοί επιστρέφουν πολύ μεθοδικά και αθόρυβα, καλά προετοιμασμένη για να χτίσουν ισχυρά θεμέλια στην ελληνική αγορά. Είναι θέμα χρόνου να φανεί εάν σε αυτό το σχεδιασμό περιλαμβάνεται η όχι η οικογένεια Καλλιτσάντση.