Το υπερδραστήριο family fund της οικογένειας Βέσελς, με ιστορία περισσότερο από έναν αιώνα στην αγορά των κατασκευών της Ολλανδίας, γίνεται όπως όλα δείχνουν ο ρυθμιστής των εξελίξεων στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Η ανακοίνωση νωρίτερα, στο χρηματιστήριο ότι οι Ολλανδοί συμφώνησαν να αποκτήσουν με call option το 12,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ στο διάστημα των επόμενων 6 μηνών, επιβεβαιώνει τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον επιχειρηματικό όμιλο, οι οποίες φαίνεται να επισπεύδονται από την αδυναμία της παρούσας διοίκησης να γυρίσει σε κερδοφορία την Ελλάκτωρ αλλά και την απόφαση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα να αλλάξει τον ασθενικό σφυγμό της εταιρείας, ποντάροντας στις πλάτες ενός διεθνούς ομίλου με τεράστια ρευστότητα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ολλανδοί αποτελούν τους βασικούς μετόχους με ποσοστό 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενισχύει τα σενάρια των τελευταίων μηνών για ευρύτερες ανακατατάξεις στην αγορά των κατασκευών μεταξύ δύο πολύ ισχυρών ομίλων της χώρας με πλήρη ταύτιση στην στρατηγική ανάπτυξης, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του περιβάλλοντος.

Ο όμιλος Βέσελς αποτελεί μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Ολλανδία, που διείσδυσαν στην ελληνική αγορά προ διετίας, κάνοντας αρχικά κρούση στους μετόχους της Ελλάκτωρ για να αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής.

Μεσούσης της μετοχικής διένεξης μεταξύ της οικογένειας Καλλιτσάντση και των κυρίων Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, η πρόταση των Ολλανδών απορρίφθηκε καθώς στόχος της νυν διοίκησης ήταν να συμμαχίσουν με την Reggeborgh Invest, με στόχο η τελευταία να αγοράσει τα ποσοστά των άλλων μετόχων. Η πλευρά Μπόμπολα Κούτρα αρνήθηκε και τότε οι Ολλανδοί βρήκαν ….παρηγοριά στη αγκαλιά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτώντας αρχικά το ποσοστό της οικογένειας Κάμπα, η οποία πώλησε πρώτα το 9,4% της εταιρείας, αντί 40 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία έφτασαν το 30% αποκτώντας τμηματικά το ποσοστό του επενδυτικού fund York Capital στην εταιρεία.

Η Reggeborgh αποτελεί τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό όχημα της οικογένειας, το οποίο διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία των Βέσελς και συνολικά κεφάλαια αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ. Η τελευταία έχει αναπτύξει μια έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής ζωής ενώ στην οικογένεια ανήκει και η μακροβιότερη κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels, με έτος ίδρυσης το 1854 και ένα χαρτοφυλάκιο από έργα αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, σιδηροδρόμου, ενέργειας και υδάτινων πόρων. Σήμερα ο Ολλανδικός όμιλος διαθέτει ένα πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων από τις υποδομές και την ενέργεια μέχρι το εμπόριο.

*Στη φωτό ο πατριάρχης της οικογένειας Βέσελς που δημιούργησε τον κατασκευστικό Όμιλο και πέθανε το 2017