Σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω book building (βιβλίο προσφορών) επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί το 35,48% της εταιρείας.

Όλα δείχνουν ότι το δημόσιο θα είναι ο μοναδικός πωλητής των πετρελαίων αφού η Paneuropean Οil & Industrial holding του ομίλου Λάτση που ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό 45,47%, εμφανίζεται αποφασισμένη να μην πουλήσει την συμμετοχή της κατόπιν συμφωνίας με το δημόσιο.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ στα οποία η πλευρά Λάτση ελέγχει πλέον απόλυτα το management με δικό της άνθρωπο τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη και η κυβέρνηση τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παπαθανασίου θα αποτελέσει ένα πρώτο crash test για την κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική πορεία σε σχέση με το παρελθόν που είχε συμφωνηθεί η από κοινού πώληση (δημοσίου –Λάτση) ως δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές και η οποία κατέληξε σε μια άγονη διαδικασία καθώς κανείς από τους δύο αρχικά ενδιαφερόμενους (Glencore-Vitol) δεν υπέβαλλε προσφορά.

Η αλλαγή πλεύσης για την πώληση ποσοστού στα ΕΛΠΕ αναπροσαρμόζει και το σχεδιασμό για την holding υδρογονανθράκων στην οποία με βάση το αρχικό σχέδιο τα ελληνικό δημόσιο θα διατηρούσε το 51%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην τροποποίηση του σχεδιασμού με την κατάργηση της holding ώστε μέσα στα ασημικά των ΕΛΠΕ που θα πουληθούν να ενταχθούν και οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Εάν επιβεβαιωθεί ο νέο σχεδιασμός τότε θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της εταιρείας συμμετοχών. Αυτό αυτομάτως διευρύνει το προφίλ των επενδυτών καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στο προσκήνιο και διεθνείς παίκτες από την αγορά του upstream.