Με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί σηματοδοτώντας και την ελάφρυνση των δανειακών βαρών της η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης παρουσίασε χθες το σχέδιο της για ένα comeback στην αγορά που ίσως τελικά δώσει τον απαραίτητο χώρο στο βασικό μέτοχο για ένα exit, έπειτα από αρκετά χρόνια διαρκών ενισχύσεων που έφεραν τελικά και τις μετοχικές ανακατατάξεις.

Το σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε μετά και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία έγραφε πρόσφατα το newmoney, έχει ως απόλυτο κυρίαρχο τον επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο άμεσα μέσω της Dama Συμμετοχών και έμμεσα μέσω του fund Diorama, ελέγχοντας περίπου το 82% των μετοχών, με τον πρώην βασικό μέτοχο, Θανάση Συριανό να περιορίζεται σε ένα μειοψηφικό μερίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος πλέον δεν έχει κάποιο εκτελεστικό ρόλο ενώ την τελευταία διετία έχει ανατεθεί στον κ. Νικήτα Ασπιώτη (κεντρική φωτο) η θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και η ευθύνη για να ανακάμψει η εταιρεία.

Απ’ ότι εξηγούσε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απηχώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει προ ολίγου καιρού στο newmoney, πως το 2025 θα είναι το έτος που τελικά η ΕΖΑ θα κάνει την ολική επιστροφή και στην τελευταία γραμμή κερδοφορίας μέσα από ένα σύνθετο στρατηγικό σχέδιο που στοχεύει στην αγορά HORECA, που σήμερα αντιστοιχεί στο 25% των πωλήσεων της το επαναλανσάρισμα των γνωστών κωδικών προϊόντων της αλλά και την εισαγωγή στην αγορά νέων προϊόντων που θα ολοκληρώσουν το χαρτοφυλάκιο της ΕΖΑ, όπως την “Πειραϊκή”.

Ήδη η εταιρεία, όπως έλεγε ο κ. Ασπιώτης, κερδίζει μικρές μάχες έναντι του ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα στο περίπτερο, όπου η μοναδική πρόταση της εταιρείας στο χώρο, το κουτάκι της Pils Ελλάς, φέρεται να έχει φθάσει στη δεύτερη θέση σε επίπεδο μεριδίων!

Παρ’ όλα αυτά προτεραιότητα, όπως εξήγησε ο κ. Ασπιώτης, είναι η στροφή σε προϊόντα και αγορές με υψηλότερα περιθώρια κέρδους που θα βοηθήσουν στην βελτίωση των οικονομικών της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία έχει επιχειρηθεί ένα γενικό συμμάζεμα που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τη μείωση της παραγωγής μπύρας κάτω απ’ τις 200 χιλ. εκατόλιτρα, ούτως ώστε να ενταχθεί η εταιρεία στο καθεστώς της μικροζυθοποιίας και άρα να τη βαρύνει χαμηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Μία σημαντική “υποχώρηση” απ’ τα παλαιότερα σχέδια και το μπαράζ επενδύσεων που είχαν γίνει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αταλάντης προκειμένου να έχει μία μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα όπως προέβλεπε το παλαιό σχέδιο, το οποίο απέτυχε.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών το 2024 υποχώρησε κατά 9%, κάτω απ’ τα 30 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του στοχευμένου “φρένου” στην παραγωγή που πάτησε η εταιρεία στο πλαίσιο των φορολογικών επιδιώξεων. Παρ’ όλα αυτά το μεικτό κέρδος προ αποσβέσεων αυξήθηκε κατά 7%, φτάνοντας τα €13 εκατ. με το μεικτό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται σε 44%, έναντι 38% το 2023. Επίσης το EBITDA ανήλθε σε €2,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 55%, ενώ τα Κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά € 1 εκ., ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές. Οι πωλήσεις φιάλης και βαρελιού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024, γεγονός που ώθησε την αύξηση της κερδοφορίας.

Επίσης ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμορφωμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε εντός 2025, ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6 εκατ. ευρώ και 7,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και 2022 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση η μείωση του δανεισμού, θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα της χρήσης 2025, καθώς τα χρηματοοικονομικά έξοδα θα διαμορφωθούν χαμηλότερα κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές.

Το συμμάζεμα αυτό έδωσε το χώρο στην ΕΖΑ να βγει με ένα νέο εμπορικό πλάνο στην αγορά παρουσιάζοντας νέες προτάσεις.

Τα νέα προϊόντα είναι η PILS HELLAS Radler 2%, η PILS HELLAS 0,0% και η A Toda Madre που έρχονται να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό της, προσφέροντας περισσότερες επιλογές με έμφαση στην ποιότητα, τη γεύση και τη διαφοροποίηση. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί ξανά η ΠΕΙΡΑΪΚΗ, μια μοναδική μπύρα Αργής Ωρίμανσης με έντονα τοπικό χαρακτήρα.

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να καινοτομεί και να αναπτύσσεται, πιστή στην αποστολή της να παράγει μπύρες υψηλής ποιότητας.

«Τα τελευταία χρόνια, επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, στον εκσυγχρονισμό της εικόνας των μαρκών μας και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που συνδυάζει την παράδοση, την ποιότητα και την καινοτομία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, σε συνέχεια του επιτυχημένου 2023, αποδεικνύουν τη δυναμική μας και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Προχωράμε στο 2025 με ισχυρά θεμέλια ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι στην Ελλάδα, στην Αταλάντη, δημιουργούμε εξαιρετικές μπύρες με μοναδικές συνταγές, αρώματα και γεύσεις, εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από τις καλύτερες ξένες μπύρες», σχολίασε ο κ. Ασπιώτης.

Διαβάστε ακόμη

Οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην αμερικανική οικονομία, παραδέχεται για πρώτη φορά ο Τραμπ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ξύνουν το βαρέλι»… για τα λεφτά στην Άμυνα

Γιατί καταρρέει το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα; – Οι αναλυτές απαντούν (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα