Μπορεί χθες να μπήκαν οι υπογραφές για το τελικό κλείσιμο της συναλλαγής για το ιστορικό Castello Bibelli της Κέρκυρας, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και των επενδυτών, ο δρόμος ωστόσο μέχρι την έναρξη των εργασιών για το boutique ξενοδοχείο με τις βίλες που σχεδιάζει ο όμιλος Φάις από κοινού με την επενδυτική Bluehouse είναι ακόμη μακρύς.

Κι αυτό γιατί προκειμένου να ωριμάσει πολεοδομικά το έργο, με όλες τις σχετικές άδειες και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα χρειαστεί κι εν συνεχεία την έκδοση της οικοδομικής άδειας, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίοδος μιας διετίας περίπου.

Το «Castello Bibelli» βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα»του Δήμου Κέρκυρας, με το δίδυμο των Faisgroup – Bluehouse να σχεδιάζει μία επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας πρότυπης boutique ξενοδοχειακής μονάδας με πάνω από 13 κατοικίες, δεδομένου ότι στο ακίνητο υπάρχει η δυνατότητα, με βάση το συντελεστή δόμησης, για κατασκευή 5.000 τ.μ..

Στο επενδυτικό σχήμα, την πλειοψηφία του 51% έχει ο όμιλος Faisgroup με επικεφαλής τον Σάμι Φάις, γνωστό από τη μέχρι σήμερα παρουσία του στο λιανεμπόριο, ενώ η Bluehouse, η οποία «τρέχει», ως γνωστόν, στη χώρα μας και το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen στα Σπάτα, αλλά και το νέο εκπτωτικό κέντρο της Λάρισας, διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό.

H ιστορία του Castello

Το Castello Bibelli και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «Castello Bibelli» έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο (2) κτίρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης. Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία ανεστράφη και το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.