Η Χριστόφορος Παυλίδης Α.Ε., πιο γνωστή ως «Γεωργική», είναι μία από τις παλαιότερες αλλά και μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και ζωοτροφών, καθώς και αποθηκευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, ξεκίνησε το 1960 σαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και το 1986 έγινε Ανώνυμη Εταιρεία, έχοντας υπό τη σκέπη της θυγατρικούς βραχίονες στο χώρο των γεωργικών προϊόντων.

«Σήμερα, είμαστε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες όσον αφορά την αποθήκευση, σε ιδιόκτητα σιλό και επίπεδες αποθήκες που καλύπτουν μια έκταση 50.000 τ.μ. και έχουν αποθηκευτικές δυνατότητες πάνω από 95.000 Μετρικούς Τόνους» όπως αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος για 4 ξηραντήρια, ένα για ρύζι, δύο για καλαμπόκι και ένα για βαμβακόσπορο.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στον Αλμυρό (292 χλμ. Αθήνας-Θεσσαλονίκης), όπου στεγάζονται και τα γραφεία της επιχείρησης. Εκεί υπάρχουν αποθηκευτικές δυνατότητες 50.000 ΜΤ με το εργοστάσιο να απέχει σχεδόν 20χλμ.από το λιμάνι του Βόλου, από όπου γίνονται οι εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων.

Η εταιρεία διαθέτει ακόμη υποκατάστημα στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, με αποθηκευτικές δυνατότητες 45.000 ΜΤ. Από τη Σίνδο καλύπτονται οι ανάγκες της Βορείου Ελλάδος σε γεωργικά προϊόντα, καθώς επίσης γίνεται και ένα μεγάλο κομμάτι των εισαγωγών και εξαγωγών της εταιρείας. Η «Γεωργική», όπως τονίζεται, απασχολεί μια ομάδα 30 έμπειρων και εκπαιδευμένων ατόμων, ενώ παράλληλα έχει ελεύθερους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών δεν ξεπέρασε τις 15.000 ευρώ, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες 1,95 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια να έχουν καταστεί αρνητικά και το σύνολο των υποχρεώσεων να φτάνει τα 29 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός

Κάπως έτσι η «Γεωργική» έχει εμπλακεί με την περιπέτεια των πλειστηριασμών και για αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί οι κεντρικές εγκαταστάσεις στον Αλμυρό, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με συνολική τιμή εκκίνησης 1.014.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, εξ αυτού του ποσού οι 885.000 ευρώ αφορούν την αγοραία αξία της βιομηχανικής εγκατάστασης στον Αλμυρό Βόλου και οι 129.000 ευρώ την αγοραία αξία του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας.

Ειδικότερα, το ακίνητο βρίσκεται νότια της πόλης του Βόλου, στο 292ο χλμ. Αθήνας – Θεσσαλονίκης πλησίον του οικισμού Κρόκιου στον Αλμυρό του Νομού Μαγνησίας και απέχει από το Βόλο περίπου 25 χλμ ενώ από το Λιμάνι του Βόλου 20 χλμ. Η περιοχή του χαρακτηρίζεται από ασκεπείς γηπεδικές εκτάσεις ενώ εντοπίζονται και ορισμένα βιοτεχνικά και επαγγελματικά ακίνητα.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 27.000 τ.μ., που βρίσκεται στην θέση «Χολόρεμα» της κτηματικής περιφέρειας της πρώην Κοινότητας Κροκίου και ήδη Δήμου Αλμυρού, εφαπτόμενο με την παλαιά οδό Βόλου – Αλμυρού, μετά των εντός αυτού υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα συγκρότημα αποθηκών εμβαδού 5.993,38 τ.μ. και διώροφη οικοδομή εμβαδού 200 τ.μ. με τον υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό. Το ακίνητο περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα στην εταιρεία «Χριστόφορος Παυλίδης Α.Ε.» το 1986.

Βάσει σχετικής τεχνικής έκθεσης πρόκειται για αγροτεμάχιο εμβαδού 29.700 τ.μ. μετά των εντός αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφανείας 12.812,14 τ.μ. που ανεγέρθηκαν σταδιακά από το 1982 έως και το 2006.

Το συγκρότημα λειτουργεί ως βιομηχανία συντηρήσεως – διαλογής – συσκευασίας δημητριακών & παραγωγής σπόρων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούνται από βιομηχανικούς και αποθηκευτικούς χώρους, αποθήκες κατακόρυφου τύπου (silos) καθώς και από διώροφο κτήριο γραφείων, στο οποίο έχει αποπερατωθεί ο ισόγειος όροφος ενώ ο 1ος όροφος βρίσκεται στο κατασκευαστικό στάδιο ολοκλήρωσης του φέροντος οργανισμού (ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής ~ 35%).

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης και ότι διαθέτει καλή πρόσβαση καθώς τοποθετείται πλησίον της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Ενόψει του αυριανού πλειστηριασμού πάντως είχε σχηματιστεί, -μέχρι χθες τουλάχιστον-, και «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών» που σημαίνει ότι υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη

Μεσοπρόθεσμο: Αύξηση στο όριο δαπανών «ψαλιδίζει» τα περιθώρια για έκτακτες παροχές

Ισχυρές επιδόσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2023 με πάνω από 208 χιλ. εργαζομένους, 10,56 δισ. τζίρο και 761 εκατ. επενδύσεις (πίνακες)

Από Κάστρο Βοιωτίας και Μέγαρα η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα με τρακτέρ, ΙΧ και λεωφορεία (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ