© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Δεν υπάρχει επιτυχία και ευτυχία όταν μόνο εσύ είσαι καλά! Δεν μπορείς να αισθάνεσαι ευτυχής και επιτυχημένος όταν γύρω σου υπάρχoυν φτώχεια, μιζέρια και πόνος. Θα ήταν σχιζοφρενικό ως στάση ζωής. Αντιθέτως, για να είσαι ευτυχής πρέπει να προσφέρεις και να βλέπεις χαρά γύρω σου».
Για τον Γιάννη Βάλβη, τον απόδημο Ελληνα που διαπρέπει επιχειρηματικά εδώ και τρεις δεκαετίες στη Ρουμανία, δεν νοείται μέρος της επιτυχίας να μην επιστρέφεται στην ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό και η απόφασή του να στηρίξει την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στη Βέροια, μια βραβευμένη οργάνωση που «γεννήθηκε» έπειτα από μια τραγωδία που πλήγωσε όλη την ελληνική κοινωνία, τέτοιον καιρό πριν από 18 χρόνια, την υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Αλεξ, δεν συνοδεύτηκε απλώς με μια δωρεά, αλλά με έναν ολόκληρο σχεδιασμό διάρκειας… εφ’ όρου ζωής!
Ιδέα του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Σιδηρόπουλου και μιας παρέας ανθρώπων που θέλησαν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί θύμα κάθε μορφής βιαιότητας θα προστατευτεί και θα υποστηριχθεί ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα όπως εκείνο που συντάραξε το πανελλήνιο, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» έχει καταφέρει σήμερα με τις δομές της να προσφέρει καταλυτική βοήθεια σε όποιο παιδί ή βρέφος έχει ανάγκη, συγκεντρώνοντας παράλληλα το ενεργό ενδιαφέρον αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτό.
«Κοινωνική υπεραξία. Αυτό παράγει αυτή η πρωτοβουλία», λέει ο κ. Βάλβης, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, του AQUA Carpatica. «Είναι μια έννοια που τη σκεφτόμουν όταν μαζί με τους γιους μου επισκέφθηκα τις δομές, είδα τη δουλειά που γίνεται και επίσης είδα τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Οι Βεροιώτες με τον εθελοντισμό και την κοινωνική τους αγάπη φτιάξανε την “Πρωτοβουλία” που ασχολείται έμπρακτα με τα παιδάκια, όχι στα λόγια, όχι απλά με μια εφάπαξ δωρεά. Εχουν αφοσιωθεί σε ένα συστηματικό έργο που πλαισιώνεται σωστά από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ανθρώπους με ευαισθησία. Μαζεύουν δύναμη αυτοί οι άνθρωποι και παράγουν κοινωνικά κάτι όμορφο. Αποτελούν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις πόλεις της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να ασχοληθούν με το ευ ζην των παιδιών τους», προσθέτει.
Για τον ίδιο, όπως λέει, αποτελεί τιμή και χαρά να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια την οποία ξεκίνησε ο φίλος και συμφοιτητής του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, ο οποίος έφυγε νωρίς απ’ τη ζωή, προ τριετίας.
Αρα, όπως εξηγεί, το αρχικό κίνητρο ήταν να βοηθήσει να συνεχιστεί το έργο του φίλου και συμφοιτητή του. «Διαπίστωσα όμως και ο ίδιος πόσο καλή, πόσο οργανωμένη δουλειά γίνεται. Ξέρετε, μετράω πάντα τα λόγια μου. Η συμμετοχή όλης της κοινωνίας σε αυτό, οι ομάδες των κοινωνικών λειτουργών, των διοικητικών, των μηχανικών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εθελοντών… πραγματικά είναι μια διαρκής προσφορά της κοινωνίας για την ίδια την κοινωνία. Και ο σκοπός εξαιρετικά ευγενής και πρωταρχικός για τον ανθρωπισμό μιας κοινωνίας, δηλαδή την προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση κ.ο.κ. Και μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δομές, από σπίτι για τα μωρά και δομές για διάβασμα μετά το σχολείο, ως σπίτι φιλοξενίας και διαμερίσματα για ημιαυτόνομους εφήβους, παράλληλα με τη στήριξη ειδικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών και όχι μόνο! Πραγματικά με συγκίνησε πολύ και θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο».
Η στήριξη της «Πρωτοβουλίας» θα γίνει σε δύο επίπεδα. «Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν χρηματικά ποσά που στηρίζουν ανάγκες, όπως η στελέχωση με δύο κοινωνικούς λειτουργούς των δομών και γενικά η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού. Επίσης, είναι κάποια έξοδα για την επέκταση των διαθέσιμων χώρων της “Πρωτοβουλίας” και τη βελτίωση των υφιστάμενων. Θα ενοικιαστούν και άλλοι χώροι. Το ίδιο και για κάποιες εκδηλώσεις και συνέδρια για τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της οργάνωσης ή τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών της Μέσων. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη δημιουργία βάσεων ώστε η “Πρωτοβουλία” να έχει πάγια αλλά και δυναμικά έσοδα. Για παράδειγμα, θα προχωρήσουμε σε μια σημαντική επένδυση για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου που θα δώσει στην “Πρωτοβουλία” την αυτονομία που χρειάζεται. Αυτή θα είναι η ιδιοκτήτριά του. Επειτα θα βάλουμε σε κάθε μπουκάλι των προϊόντων AQUA Carpatica το σήμα της και για κάθε προϊόν που θα πωλείται η “Πρωτοβουλία για το Παιδί” θα λαμβάνει ένα ποσοστό. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο που διασφαλίζει πλέον τις δραστηριότητές της όχι μόνο κατά την περίοδο της δικής μου ζωής, αλλά και πολύ αργότερα, με δεδομένο ότι για τη στήριξη αυτή έχουν δεσμευtεί trusts στο ίδρυμα “Ι.Χ. Βάλβης” που έχω συστήσει. Εχω δώσει πολύ συγκεκριμένη μορφή στην παρέμβαση για να διασφαλίσω το έργο του αείμνηστου φίλου μου».
Σήμερα η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» έχει πέντε δομές: το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών & Στήριξης της Οικογένειας, το Σπίτι της Βεργίνας, το Κέντρο Αναφοράς & Παροχής Συμβουλευτικής, τη Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Νέων, και το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο μηχανικός Νίκος Καρατόλιος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία την οποία ενισχύει ο κ. Γιάννης Βάλβης. Τα τελευταία 20 χρόνια στηρίζει ενεργά τις ελληνορουμανικές κοινότητες της Βραΐλας, του Γαλατσίου και του Ιασίου με δωρεές προς μέλη με μεγάλες ανάγκες, κυρίως τις περιόδους των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού. Επίσης, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Μέσης Εκπαίδευσης του Ιασίου και τη βοήθεια της Ακαδημίας εκεί παρέχει πλήρεις υποτροφίες σε παιδιά της υπαίθρου ώστε να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους εκεί και αργότερα να σπουδάσουν. «Ηδη έχω συμπληρώσει δύο τάξεις, 60 παιδάκια, τα οποία έχουν επιλεγεί από τους δασκάλους ως παιδιά με σημαντικές προοπτικές που θέλω απλά να ξεφύγουν από τον μονόδρομο της απασχόλησης με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Να επιλέξουν το μέλλον τους που μπορεί να είναι λαμπρό», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη:
Κλιματική αλλαγή: «Στερεύουν» από θρεπτικά συστατικά οι ωκεανοί
Τζάρεντ Κούσνερ: Ο γαμπρός του Τραμπ και τα mega projects του – Aπό την Αλβανία στη Γάζα
«Προσεισμοί» σε Ε.Ε. και Ελλάδα οι δασμοί Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ