Η Κωτσόβολος – Dixons South East Europe είχε μία πάγια πολιτική τα τελευταία χρόνια: «μακρυά απ’ τα δανεικά». Ακόμα και για το ετήσιο μπάτζετ των επενδύσεων που κυμαίνονταν σταθερά μεταξύ 10 και 13 εκατ. ευρώ κατάφερνε και στηριζόταν πάντα σε ίδιες δυνάμεις. Αυτό όμως άλλαξε από χθες, όταν και υπεγράφη η συμφωνία για την έκδοση ομολογιακού δανείου το οποίο θα καλύψουν το Ταμείο Ανάκαμψης και η Alpha Bank. Ένα ομολογιακό δάνειο 12,2 εκατ. ευρώ με σταθερό και επιδοτούμενο επιτόκιο βέβαια το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη νέα μεγάλη επένδυση που κατάφερε η Κωτσόβολος να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου logistic center 56.000 τμ στο Θριάσιο Πεδίο, σε μία έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο θα εισαχθεί τελευταίας τεχνολογίας αυτοματισμός, όπου ειδικά ρομπότ θα αποθηκεύουν και θα συλλέγουν προϊόντα, ενώ υπερσύγχρονοι σταθμοί picking & packing του συστήματος, θα προσφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα και εργονομία για τους εργαζομένους, καθώς και υψηλή ποιότητα στην εκτέλεση παραγγελιών. Μία επένδυση που συνολικά θα φθάσει τα 15,26 εκατ. ευρώ και που, όπως λέει στο newmoney ο Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος – South East Dixons κ. Γιάννης Βασιλάκος, θα δημιουργήσει τις βάσεις για πιο αποδοτικές υπηρεσίες και αργότερα το ξεδίπλωμα ενός σχεδίου ανάπτυξης που περιλαμβάνει την επέκταση της εταιρείας και σε άλλες «συγγενείς» κατηγορίες προϊόντων, όπως πχ τα έπιπλα.

«Η νέα επένδυση αφορά τα συστήματα αυτοματισμού στο νέο κέντρο logistics που θα ετοιμάσουμε. Ήδη ο εξοπλισμός έχει παραγγελθεί. Τα ρομποτικά συστήματα ουσιαστικά θα κάνουν το picking των μικρότερων προϊόντων τα οποία και θα συγκεντρώνουν προς αποστολή. Είναι κάτι που όχι μόνο θα βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά 30% αλλά θα δώσει λύσεις, κυρίως στις εποχές σημαντικής αύξησης των παραγγελιών όπως το Black Friday. Τα τελευταία χρόνια για να ανταποκριθούμε σπρώχναμε δουλειά στα καταστήματα, ώστε έγκαιρα και με μικρότερο κόστος να αποστέλλονται εκεί προϊόντα. Τώρα αυτό θα αλλάξει. Και φυσικά μαζί με αυτό θα γίνει και σταθερό το κόστος συλλογής καθ όλη τη διάρκεια του έτους», λέει ο κ. Βασιλάκος.

Όπως εξηγεί δόθηκε μάχη με το χρόνο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 120 στρέμματα στο Θριάσιο ώστε να μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο για το μεγάλο logistic center και να ετοιμαστούν έγκαιρα οι μελέτες μέσω της ΕΥ και της Alpha Bank ώστε να υπαχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης απολαμβάνοντας ευνοϊκή χρηματοδότηση.

«Η πολιτική μας γενικά είναι να μην έχουμε δανεισμό. Κάποια στιγμή όμως θέλαμε να αυξήσουμε τις ετήσιες επενδύσεις μας και απ’ το πλάνο των 14 εκατ. ευρώ περίπου να πάμε στα 17 εκατ. Όταν λοιπόν ψάχναμε λύσεις και επιλογές πέσαμε πάνω στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου υπάρχει επιδότηση στο σταθερό επιτόκιο. Ένα έξυπνο εργαλείο και αρκετά συμφέρον ώστε να το αγνοήσει κάποιος που θέλει να κάνει μία σημαντική επένδυση ασχέτως εάν χρειάζεται ή όχι τα συγκεκριμένα Κεφάλαια. Οπότε κι εμείς περισσότερο ως ‘ελκυστικό εργαλείο’ το αντιμετωπίσαμε», λέει ο κ. Βασιλάκος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το νέο logistics center θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του 2024. «Τελειώσαμε τα περιβαλλοντικά και τώρα πάμε για έκδοση της άδειας κατασκευής. Εκτιμώ ότι θα έχει βγει ως τον Απρίλιο οπότε και θα ξεκινήσουν μετά οι κατασκευές. Το project είναι τεράστιο και ευελπιστούμε να το πάρουμε σε δύο φάσεις. Η πρώτη, κατά την οποία θα έχουν γίνει οι κτιριακές υποδομές και θα έχουν εγκατασταθεί οι αυτοματισμοί, θεωρώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2024. Το 2025 εκτιμώ ότι θα μπούμε μέσα μεταφέροντας και τις δύο μικρότερες αποθήκες που έχουμε στην Αττική», λέει ο κ. Βασιλάκος. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα περικοπούν και τα έξοδα για την ενοικίαση χώρων σε 3PL για την αποθήκευση υπερβάλλοντος αποθέματος ενόψει των hot εμπορικών περιόδων!

Σε νέες κατηγορίες προϊόντων

Επίσης το νέο logistic center, όπως εξηγεί, θα έχει υποδομές για να υποδεχθεί νέες προϊοντικές κατηγορίες. «Προϊόντα που μπορεί να απαιτούν διαφορετικού τύπου ράφια και γενικά υποδομές», λέει και παραδέχεται πως μεταξύ των νέων κατηγοριών όπου σχεδιάζει να εισέλθει η Κωτσόβολος είναι και τα έπιπλα.

«Γενικά θα προσπαθήσουμε να μπούμε σε σχετικές κατηγορίες με τη δουλειά μας. Να μπούμε σε ό,τι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στο σπίτι του πελάτη μας. Πχ τα έπιπλα κουζίνας που διαθέτουν οι «αδελφές» εταιρείες εντός του Ομίλου στη Σκανδιναβία είναι σχετικά με τα προϊόντα που πουλάμε σήμερα», λέει ο κ. Βασιλάκος.

Στο κομμάτι των επίπλων μάλιστα γίνεται ήδη μία πιλοτική προσπάθεια μέσω του καταστήματος της Αγ. Παρασκευής. «Πάει υπερβολικά καλά. Σε σημείο που η ζήτηση ξεπερνά τις δυνατότητες μας. Θα βελτιωθούμε όμως», λέει. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο σε δεύτερη φάση αναμένεται να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι με τα νέα προϊόντα στα μεγαλύτερα καταστήματα της αλυσίδας.

Αύξηση επενδύσεων

Συνολικά πάντως οι επενδύσεις της Κωτσόβολος αναμένεται να είναι αυξημένες μέσα στη διετία σε σχέση με το αρχικό πλάνο κατά τουλάχιστον 20% λέει ο κ. Βασιλάκος «είτε γιατί ακρίβυναν είτε γιατί το νέο κέντρο Logistics θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι».

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα ο ίδιος προαναγγέλλει το άνοιγμα νέων καταστημάτων. «Θέλουμε να καλύψουμε περιοχές που ήμασταν απόντες. Κι αυτό για να μπορέσουμε να προσφέρουμε συνολικά τη γκάμα των υπηρεσιών μας, όπως πχ η ‘παράδοση την ίδια μέρα’ ή την επισκευή κινητού τηλεφώνου εντός ώρας. Άρα έχουμε μπροστά μας κάποια νέα καταστήματα, όπως στο Κιλκίς αλλά και ένα νέο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δρομολογούμε επέκταση της παρουσίας μας σε κάποιες περιοχές κυρίως μέσω μεγαλύτερων καταστημάτων. Για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη. Η πόλη λόγω της αναβάθμισης του λιμανιού πηγαίνει πολύ καλά. Όλα αυτά λοιπόν τα κοιτάμε», σημειώνει.

Καθώς η Κωτσόβολος πλέον έχει μπει στο τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης (1/5/22 – 30/4/23) ο κ. Βασιλάκος εμφανίζεται σίγουρος πως παρά τις προκλήσεις που υπήρξαν φέτος λόγω του πληθωρισμού ο κύκλος εργασιών θα υπερβεί για πρώτη φορά τα 700 εκατ. ευρώ (από 654 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση). «Γενικά η χρονιά πάει καλά κυρίως λόγω του προγράμματος ‘ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή’. Οι πωλήσεις είναι θετικές, ωστόσο δίνουμε μεγάλο αγώνα να καλύψουμε άλλες γραμμές που βάλλονται, από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους ως την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Στα κομμάτια αυτά η χρονιά ήταν δύσκολη, οπότε έχουμε βάλει στόχο τουλάχιστον να φθάσουμε σε απόλυτο νούμερο το επίπεδο των κερδών που είχαμε πέρυσι», λέει ο κ. Βασιλάκος. Σημειωτέον πως τα EBITDA της εταιρείας πέρυσι είχαν φθάσει τα 51,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται (και) νέα επιβάρυνση στα δάνεια από την ΕΚΤ – «Σωσίβιο» για 30.000 δανειολήπτες η επιδότηση από τις τράπεζες

Το παρασύνθημα για τον Ανδρουλάκη, ένα γεύμα που… δεν έγινε, η Lamda και οι αθλητές του Ελληνικού, η παρέλαση του Βόλου και το καζίνο της Κρήτης

Έρχεται το «αυτόματο» Πόθεν Έσχες με αλλαγές στις ποινές