Οι σκηνές μοιάζουν από φουτουριστική ταινία. Ρομποτάκια και drones που κάνουν περιπολίες συλλέγοντας αδιάκοπα data, κάμερες και σένσορες που πιάνουν οτιδήποτε συμβαίνει αναλύοντας αδιάκοπα καταστάσεις, συμπεριφορές και δυνητικές εξελίξεις με βάση τον πλούτο των data που «ταΐζει» τους σχετικούς αλγόριθμους… Κι όμως, οι εικόνες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών και των συστημάτων ασφαλείας, όπως λέει στο «business stories» ο δρ Γιώργος Μαθιός, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ESA Security Solutions.

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία (SMERemediumCap και Latsco Family Office οι μέτοχοι), με μία αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη θέση μιας αγοράς όπου κατά κύριο λόγο κυριαρχούν οι πολυεθνικές του είδους. Ο δε κ. Μαθιός βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 2019. Μέχρι τότε ουδεμία σχέση είχε με το κομμάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Είναι ένας από τους ανθρώπους με μεγάλη πορεία στον χώρο του digital, ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, ενορχήστρωσε προ αρκετών ετών την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης ως διευθύνων σύμβουλος της Digea, ώστε σήμερα να ζούμε στην εποχή της υβριδικής τηλεόρασης.
Σημεία των καιρών; Σίγουρα, σε μια εποχή που όλα ψηφιοποιούνται, τα data παίζουν καταλυτικό ρόλο και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το Αγιο Δισκοπότηρο που διαταράσσει ακόμα και έναν κλάδο τόσο παλιό όσο οι υπηρεσίες και τα συστήματα ασφαλείας.

Σημειωτέον ότι ως κλάδος διόλου αμελητέος είναι, αφού, σύμφωνα με τις έρευνες της ICAP, η μεν φύλαξη αποτελεί σήμερα μία αγορά 400 εκατ. ευρώ, τα δε συστήματα ασφαλείας άλλα 150 εκατ. ευρώ! Με άλλα λόγια, μισό δισ. ευρώ και 50 εκατ., τα οποία μάλιστα χάρη στην τεχνολογία μπορούν και αρχίζουν να διασυνδέονται τελικά με τη συνολική διαχείριση κτιρίων… Μία ενιαία επίβλεψη και οργάνωση για κάθε εργασία, επιδιόρθωση, συμβάν που τελικά θα ενώσει πολλές αγορές σε μία. Στην αγορά του Total Facility Management (διαχείριση – συντήρηση κτιρίων), που σήμερα στην Ελλάδα προσεγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ (σε επίπεδο τζίρου), αλλά καταγράφει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. Κάτι στο οποίο εξάλλου στοιχηματίζουν και οι μέτοχοι της ESA Security Solutions, συγκροτώντας έναν διευρυμένο όμιλο υπό την ομπρέλα της CORDIA, που παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και καινοτόμες ενεργειακές λύσεις, και τη συμμετοχή επίσης της SkyMar, που εξειδικεύεται σε λύσεις καθαρισμού.

Πρώτα όμως οι συστάσεις: Η εταιρεία ξεκίνησε ως Aspis τη δεκαετία του ’90 και έπειτα από αρκετές αλλαγές θα πάρει τη σημερινή ονομασία της το 2015. Το 2019 θα αλλάξει εποχή, καθώς θα την εξαγοράσει πλήρως το Family Office της κυρίας Μαριάννας Λάτση, για να παραδώσει τελικά έπειτα από μία τριετία την πλειοψηφία των μετοχών στο SMERemediumCap, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καραμούζη. Από το 2019 σταθερός «τιμονιέρης» ο κ. Μαθιός.

«Ως άξονα στρατηγικής έχουμε τον συνδυασμό του ανθρώπου και της χρήσης νέων τεχνολογιών», λέει σε μία συζήτηση που γίνεται στα γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι. «Αυτό που προσπαθούμε να δώσουμε και το έχουμε κάνει αρκετές φορές είναι να σχεδιάζουμε συνολικά το θέμα της ασφάλειας. Επομένως, ο άνθρωπος είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει αισθητήρες, drones, κάμερες, τον άνθρωπο ως μέσο διαχείρισης της κρίσης κ.ο.κ. Και όλα αυτά στη διαχείριση μιας κρίσης πρέπει να συνεργάζονται», σημειώνει.

Σήμερα, η εταιρεία έχει περίπου 3.500 άτομα προσωπικό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις επανδρωμένες φυλάξεις. Προσφέρει όμως και υπηρεσίες προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. «Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας. Παρέχουμε τον συνολικό σχεδιασμό, το risk analysis, σε έναν πελάτη, και κάπως έτσι ξεκινά η δουλειά μας, προτείνοντας ένα σύνολο λύσεων που είναι ‘“δεμένες’’ μεταξύ τους. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, τον παράγοντα τεχνολογία και τον παράγοντα Α.Ι. Αθροιζόμενα όλα αυτά καταλήγουν σε ένα σχέδιο συνολικής ασφάλειας», λέει ο κ. Μαθιός, αν και παραδέχεται ότι η επανδρωμένη ασφάλεια παραμένει το μεγαλύτερο ποσοστό δραστηριοποίησης των εταιρειών του κλάδου. Από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ, που ήταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023, περίπου το 80% των εσόδων προήλθε από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Το στρατηγικό σχέδιο

Παρ’ όλα αυτά, το μέλλον είναι οι ολοκληρωμένες λύσεις και ο κ. Μαθιός ξέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει όλο τον κλάδο. Γι’ αυτό και, όπως εξηγεί, στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας, οι επενδύσεις που γίνονται γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη ξεχωρίζουν. «Επενδύουμε ενεργά σε αυτόν τον τομέα ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε τέτοιες λύσεις, απαντώντας ακόμα και στο ερώτημα της εγχώριας παραγωγής», λέει. «Ηδη συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια, με επιστήμονες που θα μας βοηθήσουν να διεισδύσουμε σε αυτόν τον χώρο. Και το μεγάλο πλεονέκτημα για τις εταιρείες του κλάδου είναι η μεγάλη παραγωγή data που κάνουν. Γιατί η ΑΙ δεν είναι τόσο ο αλγόριθμος όσο τα δεδομένα.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο εστιάζει η εταιρεία είναι η εκπαίδευση. Ως εταιρεία έχουμε δικό μας ΚΕΚ που μπορεί να εκπαιδεύει και να πιστοποιεί τους εργαζόμενους. Το κάναμε για να μπορέσουμε να δώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης στους ανθρώπους μας. Για να γίνουν χρήστες αυτών των τεχνολογιών στο προσεχές μέλλον απαιτείται εκπαίδευση συνεχής», τονίζει.

Ο τρίτος πυλώνας, όπως φαίνεται, θα είναι ένα άνοιγμα που προετοιμάζει η εταιρεία στον χώρο της λιανικής μέσα από σειρά συγκεκριμένων προϊόντων ασφαλείας, για το οποίο όμως ο κ. Μαθιός παραπέμπει στο προσεχές μέλλον.

Η τεχνολογία

«Βασικός άξονας της στρατηγικής μας στην ESA τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ο συγκερασμός του ανθρώπινου παράγοντα και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας σαν καταλυτή, υποβοηθούμενης από τεχνητή νοημοσύνη. Δημιουργούμε έτσι αυτόν τον πολυσυζητημένο “ενδιάμεσο χώρο’’ (in between) και στον χώρο της φυσικής ασφάλειας, με στόχο τη βελτιστοποίηση χρήσης των εμπλεκόμενων πόρων σε ένα πραγματικά ολιστικό πλαίσιο ασφάλειας. Η πρωτοποριακή αυτή στρατηγική μάς έχει επιτρέψει να είμαστε σήμερα στην κορυφή των εταιρειών του χώρου της φυσικής ασφάλειας, απασχολώντας ένα εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας και εξειδικευμένους τεχνικούς που ξεπερνούν τους 3.500, ενώ έχουμε υλοποιήσει κάποια από τα πλέον εμβληματικά από άποψη τεχνολογίας, καινοτομίας και μεγέθους έργα φυσικής ασφάλειας τα τελευταία έτη», σημειώνει ο κ. Μαθιός.

Και συνεχίζει: «Η εταιρεία μας είναι περήφανη να παρέχει ολιστικές υπηρεσίες ασφάλειας σε ένα ευρύτατο πελατολόγιο που εκτείνεται από αεροδρόμια, λιμάνια και κρίσιμες υποδομές μέχρι τα εμπορικά κέντρα και εργοστάσια. Πελάτες που μας εμπιστεύονται είναι ενδεικτικά η Fraport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, η Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), η ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ, η NOVA, η Lamda Development, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος , το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ΤΙΤΑΝ, η ΕΥΑΘ, η Unifarma, η Ελληνικός Χρυσός και πάνω από 100 άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, μια εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, περνάει στην κορυφή των εταιρειών φυσικής ασφάλειας».

Τεχνολογία και άνθρωπος

Για τον ίδιο η τεχνητή νοημοσύνη θα συνοδευτεί από αναβάθμιση και των απαιτούμενων ικανοτήτων των ανθρώπων. «Σε αντίθεση με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει έρθει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσει να προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας εκεί όπου πραγματικά είναι απαραίτητος και μπορεί να το κάνει. Για να το καταφέρουμε αυτό, ο φύλακας που δραστηριοποιείται σε ένα τέτοιο υβριδικό περιβάλλον είναι περισσότερο και καλύτερα εκπαιδευμένος σε θέματα νέων τεχνολογιών, δίνει έμφαση σε δεξιότητες που σχετίζονται με τη διεπαφή με τους ανθρώπους, αλλά πρέπει και να εξελίσσεται συνεχώς, κάτι που κάνει το επάγγελμά του σημαντικά πιο ενδιαφέρον και σύγχρονο.

Το σύγχρονο προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας χειρίζεται Η/Υ, πετάει drones, φοράει VR γυαλιά και συνεργάζεται αρμονικά με ρομπότ. Σε ένα περιβάλλον που η εύρεση εργαζομένων γίνεται όλο και δυσκολότερη σε διεθνές επίπεδο, η πρόταση της ESA έρχεται να δώσει λύση τόσο στους πελάτες της όσο και την ευρύτερη αγορά, παρέχοντας σαφώς αποτελεσματικότερες υπηρεσίες σε ένα προστατευμένο από τις πληθωριστικές πιέσεις της συνεχούς αύξησης του εργατικού κόστους οικονομικό πλαίσιο.

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στη φυσική ασφάλεια μέσα από προηγμένα συστήματα επιτήρησης που αναλύουν σε πραγματικό χρόνο τεράστιους όγκους δεδομένων από βίντεο, κάμερες και άλλους αισθητήρες, ενώ έχουν τη δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από παγκόσμιες δεξαμενές δεδομένων (BIG DATA) στις οποίες έχουν πρόσβαση. Αυτά τα συστήματα μπορούν να αναγνωρίζουν πρότυπα συμπεριφοράς, να εντοπίζουν ασυνήθιστες δραστηριότητες και να προειδοποιούν το προσωπικό ασφαλείας για πιθανές απειλές ακόμη και πριν αυτές εξελιχθούν σε προβλήματα. Παράλληλα όμως με τη συνεργασία με τον άνθρωπο, η τεχνητή νοημοσύνη δύναται να συντονίζει, να ελέγχει και να επεξεργάζεται πληροφορίες από ρομποτικά συστήματα και drones αέρα, εδάφους και θαλάσσης ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην ολιστική ασφάλεια αλλά και τη ευρύτερη διαχείριση και συντήρηση χώρων, κτιρίων και υποδομών», τονίζει ο κ. Μαθιός.

Ενοποιημένη Διαχείριση

Για τον κ. Μαθιό, όμως, η τεχνολογία πλέον σβήνει τις γραμμές διαχωρισμού μεταξύ χώρων που κάποτε έμοιαζαν άσχετοι ο ένας με τον άλλον. Πλέον όλα μπορούν να ενοποιηθούν. «Πέρα από την ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομποτικά συστήματα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες στη διαχείριση κτιρίων και εγκαταστάσεων (Facility Management). Η έξυπνη ανάλυση δεδομένων μπορεί να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή κατανάλωση, να προβλέψει την ανάγκη για συντήρηση και να διασφαλίσει την άνεση και την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρουσία, προσαρμόζοντας αυτόματα τις συνθήκες για μέγιστη άνεση και ενεργειακή αποδοτικότητα. Παράλληλα, ο καθαρισμός και η απολύμανση κτιρίων και μεγάλων επιφανειών όπως είναι αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, κέντρα logistics, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σχολεία μπορεί πλέον να γίνεται με ρομπότ πολύ πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας το αντίστοιχο προσωπικό να εστιάσει σε πιο εξειδικευμένες εργασίες, βελτιώνοντας το τελικό επίπεδο καθαριότητας και υγιεινής για τους χρήστες των χώρων», λέει ο κ. Μαθιός.

«Ο ρυθμός μεταβολής που μας έφερε έως εδώ δεν έχει καμία σχέση με το roller coaster που έρχεται», προειδοποιεί ο ίδιος. «Βιομηχανίες που δεν θα προσαρμοστούν κινδυνεύουν να καταστήσουν τις προτάσεις τους “irrelevant” (μη σχετικές) τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η φυσική ασφάλεια και η διαχείριση κτιρίων είναι κατά την άποψή μας σίγουρα μέσα σε αυτές που πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, καθώς η έννοια “ενοποίηση’’ θα είναι ο βασικός καταλύτης των αλλαγών που φέρνει η ψηφιοποίηση. Στην ESA αλλά και τον ευρύτερο όμιλο CORDIA εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτόν τον σκοπό, επενδύοντας σε έρευνα και σε ελληνικό επιστημονικό δυναμικό που, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μας εμπειρία και το πελατειακό μας δίκτυο, μας επιτρέπει να φέρουμε το “αύριο’’ στο “σήμερα’’ για τους πελάτες μας», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη  

Πρωταθλητές σε μεταβιβάσεις απαιτήσεων αναδεικνύονται τα funds

Ποια είναι τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα σήμερα

Καθαρά Δευτέρα: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά – Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και λαϊκές αγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ