To 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη, με την πανδημία να θερίζει όχι μόνο ζωές αλλά και οικονομίες, τη στιγμή που περίπου 19 εκατομμύρια αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Για μερικούς εκ των πιο πλούσιων επιχειρηματιών, όμως, το 2020 ήταν μία ιστορικά καλή χρονιά. Κατά τη διάρκεια του 2020 οι πωλήσεις της Amazon έχουν φτάσει δυσθεώρητα ύψη λόγω των lockdowns, ενώ η Tesla έχει φτάσει στο ζενίθ της αποτίμησής της. Με τις επιχειρήσεις τους να δείχνουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη, οι προσωπικές περιουσίες των CEO όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ελον Μασκ έχουν, προφανώς, ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με τους δύο ισχυρούς άνδρες να έχουν καταλάβει την πρώτη και δεύτερη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πλησιάζοντας το 2021 ήρθε η ώρα να δούμε πέντε δισεκατομμυριούχους για τους οποίους το 2020 ήταν μια πολύ πετυχημένη χρονιά.

Ελον Μασκ, CEO της Tesla

H αποτίμηση της περιουσίας του Μασκ δέχθηκε μια «ένεση» $140 δισεκατομμυρίων το 2020, φτάνοντας τα $167 δισ. Αυτή η αύξηση ήταν αρκετή για να τον ωθήσει από 35ο σε 2ο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, ξεπερνώντας τον Μπιλ Γκέιτς. Ο Μασκ κατέχει το 20% των μετοχών της Tesla, με τη συνολική αποτίμηση των μετοχών αυτών να ξεπερνούν τα $125 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα οι μετοχές του στη SpaceX εκτιμώνται στα $15 δισ.

Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon

Ο Μπέζος ξεκίνησε το 2020 στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο πλούσιων ανθρώπων. Η πανδημία οδήγησε σε τρομακτική αύξηση των εσόδων της Amazon, οδηγώντας παράλληλα και σε αύξηση του προσωπικού πλούτου του Μπέζος κατά $72 δισ. Ο Μπέζος κατέχει πάνω από 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, με αποτίμηση $170 δισεκατομμύρια.

Ζονγκ Σανσαν, ιδρυτής της Nongfu Spring

O πλούτος του Ζονγκ Σανσαν αυξήθηκε κατά $62,6 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Ζονγκ έγινε και ο πιο πλούσιος επιχειρηματίας της Κίνας το Σεπτέμβριο, όταν η επιχείρησή του, Nongfu Spring (εμφιαλωμένα νερά) πραγματοποίησε μία εξαιρετικά επιτυχημένο ΙΡΟ $1,1 δισεκατομμυρίων. Ο 66χρονος Κινέζος κατέχει το 84% των μετοχών της εταιρείας, εκτιμώμενες στα $60 δισ. Ξεπέρασε, κατ αυτόν τον τρόπο του Πόνι Μα της Tencent και τον Τζακ Μα της Alibaba. Ο Ζονγκ είναι, επίσης, και μεγαλομέτοχος της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Wantai Biological, της οποίας η μετοχική αξία εκτοξεύθηκε κατά 2000% μετά από τις αποκαλύψεις πως η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού το οποίο θα έχει τη μορφή ρινικού σπρέι.

Κόλιν Χουάνγκ, ιδρυτής της Pinduoduo

Ο 40χρονος Κόλιν Χουανγκ αύξησε τον προσωπικό του πλούτο κατά $33 δισεκατομμύρια το 2020, φτάνοντας τα $53 δισ, παρά την απομάκρυνσή του ως CEO της εταιρείας που ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια, την Pinduoduo.

Η εταιρεία του έχει μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μοιράζονται τις τιμές προϊόντων που αγόρασαν. Η επιχείρηση προχώρησε σε ΙΡΟ το 2018, μετατρέποντας τον Χουάνγκ σε δισεκατομμυριούχο εν μία νυκτί. Το online shopping κατά τη διάρκεια της πανδημίας προφανώς βελτίωσε την περιουσία του Χουάνγκ, με τις μετοχές της Pinduoduo να έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του έτους.

Νταν Γκίλμπερτ, πρόεδρος της Rocket Companies

Ο Γκίλμπερτ είναι ο κάτοχος της ομάδας του ΝΒΑ, Cleveland Cavaliers αλλά και συνιδρυτής της Quicken Loans. Η περιουσία του έφτασε τα $35,3 δισεκατομμύρια, μετά την ΙΡΟ της μητρικής εταιρείας της Quicken Loans, Rocket Companies, της οποίας ο Γκίλμπερτ κατέχει το 73% των μετοχών με συνολική αξία περίπου $31 δισ.

Οι λοιποί κερδισμένοι:

Μαρκ Ζούκερμπεργκ – Mετά τους πέντε πρώτους ακολουθεί ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του οποίου ο πλούτος αυξήθηκε κατά $26 δισ., φτάνοντας τα $105 δισ. (5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο). Ο Ζούκερμπεργκ κατέχει 375 εκατομμύρια μετοχές της Facebook, της οποία η μετοχή επέδειξε ράλι 30% μέσα στο 2020 παρά τα προβλήματα της εταιρείας με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Μακένζι Σκοτ – Η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος βγήκε κι αυτή κερδισμένη από την τεράστια αύξηση της αξίας της μετοχής της Amazon, με κέρδη περίπου $25 δισ. Η Σκοτ, η οποία έλαβε περίπου το 25% των μετοχών του Μπέζος το 2019 μετά το διαζύγιό τους, πρόσφατα δώρισε $4,2 δισεκατομμύρια σε εκατοντάδες εταιρείες nonprofit.

Διαβάστε ακόμη:

Πού κατέληξαν τα 80.000 ευρώ από το ταμείο της Folli Follie την επομένη του επίμαχου email

Μητσοτάκης: Στόχος η προστασία της χώρας μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός

Σκλαβενίτης: «Βραχυκύκλωσε» το e shop – Παράδοση παραγγελιών ύστερα από 7 ημέρες