search icon

business stories

Οι Ισραηλινοί της Fattal «επενδύουν» στον προορισμό Ελλάδα

Τα σχέδια για την Ελλάδα του ισραηλινού ξενοδοχειακού ομίλου με χαρτοφυλάκιο 222 ξενοδοχείων σε 19 χώρες παρουσιάζει στο «bs» ο κ. Roni Aloni, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ομίλου στη Μεσόγειο

Για τους χιλιάδες Αθηναίους που περνούν καθημερινά από τη Σταδίου, η εικόνα του ιστορικού Esperia Palace στον αριθμό 22 είχε συνδεθεί την τελευταία δεκαετία, από το 2010 οπότε και έκλεισε, με την εγκατάλειψη και την παρακμή, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής κρίσης με τα πολυάριθμα λουκέτα στην ιστορική οδό.

Το καλοκαίρι του 2022, μετά από μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ, το πρώην Esperia, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ, θα δώσει τη θέση του στο πρώτο πολυτελές και «πράσινο» ξενοδοχείο του ισραηλινού ομίλου Fattal στην ελληνική πρωτεύουσα, με την επωνυμία NYX Athens by Leonardo, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή.

«Θέλουμε να ανοίξουμε και άλλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και resorts σε δημοφιλή νησιά», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Roni Aloni, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ομίλου στη Μεσόγειο και δη για τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο όμιλος Fattal με έτος ίδρυσης το 1998 από τον David Fattal, ξεκινώντας από το Τελ Αβιβ είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κι έχει φθάσει αυτή τη στιγμή να έχει παρουσία σε 19 χώρες, είτε πρόκειται για αστικά ξενοδοχεία, είτε ακόμη και παραθαλάσσια resorts, από τα 4άστερα Leonardo μέχρι τα 5άστερα ΝΥΧ, τα οποία υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και πλέον θα έχουν παρουσία από το 2022 σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη.

Σε αριθμούς, ο ξενοδοχειακός όμιλος από το Ισραήλ έχει παρουσία αυτή τη στιγμή σε 106 προορισμούς σε 19 ευρωπαϊκές αγορές, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο 222 ξενοδοχείων με πάνω από 43.000 δωμάτια και 12.000 εργαζομένους. Στα brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Herods, Hotel Rothschild 22, UHotels (με παρουσία στο Ισραήλ), NYX, Leonardo Royal, Leonardo, Leonardo Boutique (με παρουσία σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Κύπρο κ.α. και στην Ελλάδα), Jurys Inn (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία), Apollo Hotels (Oλλανδία).

Στην Αθήνα, ο όμιλος Fattal Group έκανε το ντεμπούτο του στα τέλη του 2018 – αρχές 2019, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ιστορικού ξενοδοχείου της οδού Σταδίου, έχοντας από τότε αθόρυβα προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις, με το πλάνο να περιλαμβάνει φιλόδοξα σχέδια –δείγμα για το πόσο ο όμιλος «πιστεύει» την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. «Η πανδημία δεν έχει ανατρέψει το επενδυτικό μας πλάνο για την ελληνική αγορά», δηλώνει στο «bs» ο κ. Αloni, από τη θέση του γενικού διευθυντή της Leonardo Hotels and Resorts Mediterranean, ο οποίος «τρέχει» αυτή τη στιγμή τα projects του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο και μάλιστα δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον ΕΦΚΑ «για την άψογη συνεργασία».

«Η απόφασή μας για επέκταση στην Ελλάδα βασίστηκε σε δύο βασικούς στόχους που θέλαμε να επιτύχουμε για την ελληνική αγορά: Ο πρώτος στόχος είναι να λειτουργήσει ο όμιλος Fattal στη χώρα resorts σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, δεδομένου ότι έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα τόσο στο Ισραήλ, όσο και την Κύπρο.

»Μόνο στην Κύπρο, ο όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του ή υπό τη διαχείρισή του 5 ξενοδοχεία resorts, ενώ στην Ελλάδα το πλάνο περιλαμβάνει επέκταση σε μεγάλα νησιά και δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κώς, αλλά και η Σαντορίνη και η Μύκονος, εί δυνατόν. Επιπλέον, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πολύ καλά εργαλεία μάρκετινγκ που διαθέτει ο όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Πολωνία και άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται με επιτυχία ο όμιλος τα τελευταία χρόνια.

»Εκτός από τα resorts, ένας δεύτερος βασικός λόγος αποτελεί το γεγονός ότι ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία στην Ευρώπη με πολλά αστικά ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και φυσικά το Ισραήλ. Επομένως, η ιδέα να ανοίξει ξενοδοχεία σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ήταν προφανής. Το πλάνο μας περιλαμβάνει να φέρουμε στην ελληνική αγορά τα brands του ομίλου NYX, Leonardo Boutique και Leonardo Plaza».

Η πρώτη επένδυση της Fattal στην Ελλάδα ήταν στο νησί της Ρόδου: «Ο όμιλος αγόρασε το Kolymbia Resort και μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση το ξενοδοχείο μετεξελίχθηκε σε μία πεντάστερη μονάδα υπό το brand Leonardo, με ένα μοντέλο all-inclusive υψηλών προδιαγραφών. Η επένδυση αυτή ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ».

Τα νέα projects σε εξέλιξη

Στην παρούσα περίοδο ο όμιλος έχει σε εξέλιξη τις εργασίες στο πρώην Esperia Palace στην οδό Σταδίου για την ανακατασκευή και μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η μελέτη της Tsolakis Architects βασίζεται στην παραδοχή ότι «η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες του ιστορικού κέντρου, με κτίρια ιδιαίτερου κάλλους και αρχιτεκτονικής και είναι πολύ σημαντικό να μην αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας, αλλά η νέα όψη του κτιρίου να ενταχθεί αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρχιτεκτονική ομάδα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι λόγω της (προηγούμενης) οικονομικής κρίσης, η οδός Σταδίου θεωρείται από τις πλέον πληγείσες οδούς του κέντρου, με ουκ ολίγες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά, ενώ και το ίδιο το Εsperia που έκλεισε το 2010 -σε μια περίοδο έντονης κρίσης του τουρισμού της ελληνικής πρωτεύουσας- να αποτελεί και αυτό κομμάτι της υποβάθμισης της περιοχής.

«Το πρώην Esperia Palace θα είναι το πρώτο NYX Athens by Leonardo και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρει ο κ. Aloni. «Το ξενοδοχείο, θα προσφέρει σύγχρονες συνεδριακές υποδομές, χώρους εστίασης υψηλών προδιαγραφών, πισίνα στην οροφή, όπου θα λειτουργεί μπαρ με θέα την Ακρόπολη.

»Επίσης, θα διαθέτει πολυτελές SPA και γυμναστήριο σε χώρο με εσωτερική πισίνα, αλλά και εστιατόριο στον 9ο όροφο με πανοραμική θέα την Ακρόπολη και Executive Lounge. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το ξενοδοχείο τον Απρίλιο του 2022.

»Στη Θεσσαλονίκη είμαστε επίσης στο στάδιο που ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για το κτίριο στην οδό Τσιμισκή στα Λαδάδικα για τη δημιουργία NYX Hotel by Leonardo και αυτή την περίοδο προχωράμε με τις αδειοδοτήσεις και τα τεχνικά αρχιτεκτονικά. Το πλάνο είναι να φτιάξουμε ένα πολύ σύγχρονο και μοντέρνο ξενοδοχείο στο καλύτερο σημείο της Θεσσαλονίκη με μπαρ, club και ταράτσα με θέα. Το νέο ξενοδοχείο προγραμματίζεται να ανοίξει στα μέσα του 2022.

»Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν αλλάξαμε σε τίποτα το επενδυτικό μας πλάνο λόγω της πανδημίας. Θεωρούμε ότι μέχρι το 2022 η τουριστική βιομηχανία θα έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και μέχρι τότε τα δύο πρώτα ξενοδοχεία του ομίλου στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας θα αποτελέσουν και το στίγμα της παρουσίας του ομίλου στην Ελλάδα. Σχεδιάζουμε άλλωστε να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε και άλλα ξενοδοχεία κάτω από τα brands του ομίλου και στις δύο πόλεις».

Ο κ. Aloni αναφέρει ότι ο όμιλος σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, αλλά σε αυτή τη φάση «οι επενδύσεις θα γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς και σταδιακά, προκειμένου να αξιολογήσουμε και τον αντίκτυπο της πανδημίας συνολικά στα αστικά ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση, το πλάνο του ομίλου Fattal σε σχέση με την Ελλάδα περιλαμβάνει το άνοιγμα και τη λειτουργία περισσότερων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε επόμενο στάδιο, εκτός από τα νησιά, μπορεί να συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό και προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Στο ερώτημα πώς θα είναι το 2021 για τον τουρισμό, ο κ. Aloni επισημαίνει: «Ευελπιστούμε ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο και αυτή η χρονιά παραμένει πολύ δύσκολη με πολλά ερωτηματικά. Ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς, όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών θα έχει καλύψει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε όλες τις τουριστικές αγορές, θα είναι εφικτά και πιο εύκολα τα ταξίδια. Έχουμε ξεκινήσει και ανοίγουμε περισσότερα ξενοδοχεία στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ωστόσο η διαδικασία είναι αργή, δεδομένου ότι πρέπει να ακολουθούμε τις απαγορεύσεις που ισχύουν σε κάθε προορισμό, ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Τι ρόλο θα παίξει η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στον τουρισμό, με βάση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου, σε κυβερνητικό επίπεδο, για την έλευση περισσότερων Ισραηλινών στη χώρα μας;

«Οι Ισραηλινοί αγαπούν ιδιαίτερα τα ταξίδια στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά αλλά και την Κύπρο», επισημαίνει ο κ. Aloni. «Επίσης ταξιδεύουν πολύ σε ‘κλασικούς’ ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως είναι το Παρίσι, το Μιλάνο, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη. Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ‘απελευθερωθούν’ τα διεθνή ταξίδια και αν θα υπάρξουν κοινοί κανόνες, ωστόσο βοηθάει πολύ το γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ισραηλ έχει προχωρήσει, επομένως οι Ισραηλινοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες εθνικότητες αυτό το καλοκαίρι.

»Η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ δίνει σίγουρα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την τουριστική σεζόν, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για προβλέψεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η γενικότερη κατάσταση, από τη στιγμή μάλιστα που ακόμη υπάρχει η αβεβαιότητα για το πότε θα ανοίξει η σεζόν. Ελπίζουμε ότι οι Ισραηλινοί θα ταξιδέψουν από τους πρώτους και στη συνέχεια να ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες εθνικότητες».

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Μπακατσέλος – Pyramis: Το σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα και η Pitsos

Πόλεμος εκατομμυρίων για τα πολυτελή σπίτια σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη

Αναλυτές: Πώς θα είναι η νέα Τράπεζα Πειραιώς

Exit mobile version