Ένα από τα πιο γνωστά κτίρια του κέντρου της Αθήνας περνά από την εγκατάλειψη της τελευταίας δεκαετίας στην αξιοποίηση και μάλιστα με πράσινα χαρακτηριστικά και με στόχο να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα του τουρισμού της Αθήνας στην «καρδιά» της πόλης. Ο λόγος για το πρώην Esperia στον αριθμό 22 της οδού Σταδίου, το οποίο έχει περάσει, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΕΦΚΑ, με μακροχρόνια παραχώρηση στον ισραηλινό όμιλο Fattal και στην παρούσα φάση ήδη έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική του μελέτη και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή.

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής, με αντικείμενο την παρακολούθηση της προόδου των εργασιών της επένδυσης, που προβλέπει -βάσει του διαγωνισμού- ελάχιστο κόστος της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του ακινήτου σε πολυτελή μονάδα 5 αστέρων.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα ελέγχει «την ολοκλήρωση του εγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος και τη  διατήρηση των ξενοδοχειακών υποδομών του ακινήτου σε επίπεδο τουλάχιστον 5 αστέρων».

Η μελέτη της Tsolakis Architects βασίζεται στην παραδοχή ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες του ιστορικού κέντρου, «με κτίρια ιδιαίτερου κάλλους και αρχιτεκτονικής και είναι πολύ σημαντικό να μην αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας, αλλά η νέα όψη του κτιρίου να ενταχθεί αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι λόγω της (προηγούμενης) οικονομικής κρίσης, η οδός Σταδίου θεωρείται από τις πλέον πληγείσες οδούς του κέντρου με ουκ ολίγες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά, ενώ και το ίδιο το Εsperia που έκλεισε το 2010 -σε μια περίοδο έντονης κρίσης του τουρισμού της ελληνικής πρωτεύουσας- να αποτελεί και αυτό κομμάτι της υποβάθμισης της περιοχής.

Με βάση τώρα το πλάνο των Ισραηλινών της Fattal -οι οποίοι παρεμπιπτόντως συνεχώς αξιολογούν νέες επενδυτικές προτάσεις στη χώρα μας, έχοντας ήδη επεκταθεί στη Ρόδο μέσω του brand Leonardo κι έχοντας επίσης «ανηφορίσει» προς τη συμπρωτεύουσα- το νέο Esperia πιθανότατα θα φέρει τo brand ΝΥΧ του ομίλου, το οποίο έχει παρουσία τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Ευρώπη, σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Μαδρίτη, η Πράγα, το Μόναχο κ.ά., ενώ επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως το Αμβούργο, η Βαρσοβία, το Λονδίνο, η Λευκωσία.

Υπό το brand NYX θα λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο που έχει δρομολογήσει ο όμιλος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ωστόσο είναι σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο με την εκπόνηση της μελέτης που πραγματοποιείται τώρα, για τη δημιουργία στην οδό Τσιμισκή, μονάδας 130 δωματίων.

Για το πρώην Esperia, στην πρότασή της η Tsolakis Architects επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενοποίηση της όψης και την πρόθεση που υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτιρίου. Σημειωτέον ότι το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, εν έτει 1963 στη θέση ενός από τους πρώτους κινηματογράφους της Αθήνας ονόματι «Εσπερος», μέχρι το 2010 που έκλεισε λόγω του ακριβού, όπως είχε κριθεί τότε από τον μισθωτή, ενοικίου, δεδομένης και των χαμηλών πληροτήτων εκείνη την περίοδο στα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της υφιστάμενης όψης, δηλαδή τον κάναβο των εξωστών και την ενοποίηση των δωμάτων μέσω οριζόντιων στοιχείων, προτείνεται η δημιουργία ενός ‘φίλτρου’, το οποίο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου.

Τα κατακόρυφα στοιχεία έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: Στους χαμηλούς ορόφους είναι πιο πυκνά, ώστε να προστατεύουν τον επισκέπτη από την όχληση της πόλης και του πολυσύχναστου δρόμου, ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα ψηλότερα επίπεδα, αυτά γίνονται όλο και πιο αραιά, επιτρέποντας την απρόσκοπτη θέα προς την πόλη.

Ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο προστίθεται στο σύστημα της όψης, είναι η χρησιμοποίηση ενός ‘πράσινου φίλτρου’. Η ένταξη δηλαδή ενός συστήματος πρασίνου με κατακόρυφα φυτά, τα οποία εναλάσσονται με τα κατακόρυφα στοιχεία της πρόσοψης».

Στον 9ο όροφο θα βρίσκεται το βασικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς τη δυτική πλευρά της πόλης και την Ακρόπολη, ενώ στο δώμα δημιουργείται ένας μικρός χώρος εστίασης δίπλα στην πισίνα του δώματος.

Διαβάστε ακόμη

Μπένι Στάινμετζ: Ο μυστικοπαθής μεγιστάνας, η καταδίκη στην Ελβετία και οι business στην Ελλάδα

Παγκόσμιο «σαφάρι» για ένα κενό εμπορευματοκιβώτιο

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προειδοποίηση για τις «Alternativa Financial» και «Post Finance»