Στην Ελλάδα των δεκαετιών της αποβιομηχάνισης είναι λίγες οι περιπτώσεις βιομηχανιών που κατάφεραν να ευδοκιμήσουν. Η Πυραμίς Μεταλλουργία (Pyramis), της οικογένειας Μπακατσέλου, το έκανε πηγαίνοντας κόντρα στην κυρίαρχη τάση. Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα των ανοιχτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού και με βάση τη Θεσσαλονίκη κατάφερε με επιτυχία να στραφεί ήδη από τη δεκαετία του ’70 στις εξαγωγές.

Κάπως έτσι η ναυαρχίδα των προϊόντων της, οι νεροχύτες, εκτός των ελληνικών νοικοκυριών, άρχισαν να μπαίνουν στα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- σπίτια. Γεγονός που τελικά τη βοήθησε να διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της «χαμένης δεκαετίας» για τη χώρα, φτάνοντας να εξάγει το 97% της παραγωγής της σε πάνω από 82 χώρες, με δυναμικό δίκτυο εννέα θυγατρικών εταιρειών, με αύξηση του προσωπικού της σε 550 άτομα και με κερδοφόρο κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα η εταιρεία είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμη μεγάλο άλμα: να μπει πλέον παραγωγικά και στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών. Κίνηση που, όπως εξηγεί στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της Pyramis Νίκος Μπακατσέλος, θα γίνει ανεξάρτητα από την απάντηση που θα δώσουν οι Γερμανοί της BSH στην προσφορά που έχει καταθέσει για τα πάγια της Pitsos, η οποία στο τέλος του μήνα σταματά πλέον την παραγωγή της στην Ελλάδα.

«Θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας, απλώς σε μια τέτοια εξέλιξη η προϊοντική γκάμα θα αλλάξει, ο ρυθμός της επένδυσης θα είναι πιο αργός, ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να βγάλουμε τα δικά μας προϊόντα στην αγορά θα είναι μεγαλύτερος και οι παράμετροι της επένδυσης, κυρίως όσον αφορά το προσωπικό, θα διαφέρουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.

Πρόκειται όμως για μονόδρομο αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη εικόνα, την τάση πλέον που διαμορφώνεται στην αγορά. «Πιστεύω πως, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία και αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η πώληση, η επόμενη έκφανση της αγοράς θα οδηγήσει τους παραγωγούς πιο κοντά στους πελάτες και θα σπρώξει τους μεσάζοντες -αναφέρομαι κυρίως στους εισαγωγείς/διανομείς- εκτός κυκλώματος. Αυτή η διαδικασία της μετάλλαξης της αγοράς έχει επιταχυνθεί μέσα στην πανδημία και νομίζω ότι η αλλαγή αυτή θα γίνεται όλο και πιο βίαια αντιληπτή με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο ίδιος.

«Η Πυραμίς είναι ήδη στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών αφενός με προϊόντα που παράγονται για εμάς προς πώληση με το λογότυπο της Πυραμίς και αφετέρου με την αντιπροσωπεία των brands Körting & Gorenje. Η φιλοσοφία μας ως εταιρείας είναι να παράγουμε. Δοκιμάζουμε και αναπτύσσουμε την αγορά μέσω της εμπορίας, έως εκείνο το σημείο που η κρίσιμη μάζα μάς επιτρέπει να το βιομηχανοποιήσουμε. Συνδυάζοντας την εξέλιξη στην αγορά και την αποκτηθείσα τεχνογνωσία μας, το αμέσως επόμενο λογικό άλμα είναι να προχωρήσουμε στη παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών. Επομένως, είναι μια απόφαση που θα την παίρναμε ούτως ή άλλως. Η ύπαρξη αυτής της μονάδας (σ.σ.: Pitsos) τόσο ως υποδομές και εξοπλισμός όσο και ως εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Θέλουμε και νομίζουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό της Πίτσος ως βάση. Πέραν αυτού, η σύνδεση με έναν γίγαντα του κλάδου όπως η BSH μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να φέρει στην προσπάθειά μας», παραδέχεται.

Η προσφορά για την Pitsos

Η προσφορά που έχει καταθέσει η Πυραμίς στην BSH αφορά την αγορά των μηχανημάτων και την ενοικίαση μέρους του εργοστασίου της Pitsos που βρίσκεται στου Ρέντη, με την προοπτική απορρόφησης μέρους του υπάρχοντος προσωπικού και παράλληλα συνεργασίας για την προώθηση-απορρόφηση μέρους της παραγωγής. Μετά από ένα διετές διάστημα η Πυραμίς θα έχει και την οψιόν αγοράς του ακινήτου στου Ρέντη. Σε αυτό το διάστημα η επένδυση της Πυραμίς έχει προϋπολογιστεί στα 8 εκατ. ευρώ.

Οπως λέει ο κ. Μπακατσέλος, προτεραιότητα της Pyramis είναι η διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας και όχι πού θα βρίσκεται η παραγωγή. «Σημασία έχει να παραμείνει η παραγωγή στην Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι της Bosch να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα.

Με βάση το business plan, προβλέπεται η σταδιακή επαναπρόσληψη σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων της Pitsos σε ορίζοντα διετίας. Οι πρώτοι εκατό κλιμακωτά σε βάθος ενός χρόνου, με στόχο, «εφόσον τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο», να έρθουν άλλοι τόσοι τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας.

Συνολικά, το business plan που έχει καταστρώσει η Pyramis για την αναγέννηση της Pitsos ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξαγωγές, οι οποίες σχεδιάζεται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της νέας εταιρείας αφού η ελληνική αγορά θεωρείται σχετικά μικρή για να απορροφήσει την παραγωγή της μονάδας (η Pyramis σε πρώτη φάση τουλάχιστον στοχεύει να παράξει 120.000 συσκευές τον πρώτο χρόνο). Μάλιστα, στόχος είναι τον πρώτο χρόνο το 80% της παραγωγής να διοχετευτεί στη διεθνή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επενδυτική κίνηση θα ανοίξει ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ίδια την Πυραμίς, η οποία σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα πάνω από 1,5 εκατομμύριο τεμάχια ετησίως.

«Η εταιρεία χαρακτηρίζεται από μια σειρά με γεγονότα-ορόσημα για την ιστορία της», αναφέρει ο κ. Μπακατσέλος και εξηγεί: «Το 1960 ξεκινά η παραγωγή σε έναν χώρο 110 τ.μ., το 1968 γίνεται η έναρξη της παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών, το 1974 μεταφερόμαστε σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 200.000 τ.μ. και το 1977 ξεκινά η παραγωγή μαγειρικών σκευών. Το 1997 επενδύουμε σε μια γραμμή παραγωγής νεροχυτών χωρίς συγκολλήσεις και ξεκινάμε την αυτοματοποίηση της παραγωγής, ενώ το 2013 επενδύουμε σε νέο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, όπου παράγουμε πλέον και γρανιτένιους νεροχύτες. Επομένως, η επέκταση στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή επενδύσεων, ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την εταιρεία μας. Με την προσθήκη των ηλεκτρικών συσκευών -αρχικά φούρνων και εστιών και αργότερα πιθανώς και άλλων ομάδων- θα ολοκληρώσουμε παραγωγικά τη βάση της προϊοντικής μας εξέλιξης και θα μπορούμε να προσφέρουμε μια κυριολεκτικά ολοκληρωμένη λύση στον πελάτη μας, κατασκευασμένη από εμάς. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όσες και οι δυσκολίες. Η ώθηση που θα δώσει στη γνωστική μας βάση είναι τεράστια, καθώς η προσοχή στις λεπτομέρειες που απαιτούνται στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ μεγάλη».

Τα σχέδια για επενδύσεις

Το στρατηγικό σχέδιο συνολικά της Πυραμίς, όπως συνεχίζει, «υπηρετεί τον σκοπό ύπαρξής μας: να κάνουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων πιο εύκολη, μέσα από ένα οικοσύστημα, μια πλατφόρμα προϊόντων, σε όλο το σπίτι».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως αναλύει, «κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία ενός πλέγματος εργοστασίων να συνεχίσει η παραγωγή στα προϊόντα στρατηγικής σημασίας όπως ο νεροχύτης και να εμπλουτιστεί με τη μετατροπή των προϊόντων εμπορίας που έχουν φτάσει την κρίσιμη μάζα σε παραγόμενα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές. Ετσι μοχλεύουμε τη γνωστική μας βάση, δημιουργούμε συνεργίες και οικονομίες κλίμακας, αναπτύσσουμε νέες δυνατότητες και διατηρούμε ή βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Δίνουμε τεράστια έμφαση στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, στην εξέλιξη των προϊόντων μας, στην εκπαίδευση και επέκταση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στην ανάπτυξη των δικτύων πώλησης, στην ενδυνάμωσή τους με περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες και ομάδες και το άνοιγμα νέων αγορών κυρίως στην Αμερική και την Ασία».

Επενδυτικά σχέδια, πέραν των ηλεκτρικών συσκευών, εξακολουθούν να υπάρχουν και στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου. «Οι επενδύσεις μάς κρατούν ζωντανούς και επίκαιρους σε μια παγκόσμια αγορά που διαρκώς αλλάζει. Η Πυραμίς επενδύει σταθερά 2-3 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κυρίως σε προϊόντα, εξοπλισμό και νέες παραγωγικές μεθόδους. Δυστυχώς, οι μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις μειώθηκαν λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αλλά τώρα έχουν επανέλθει ως θέμα προς συζήτηση στη διοικητική μας ομάδα, μαζί με την ανάγκη αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας σε κάποιους τομείς της προϊοντικής μας γκάμας. Εδώ δεν θέλω να ξεχάσω να προσθέσω ότι πλέον δίνω τεράστια έμφαση στις επενδύσεις στον κόσμο μας, καθώς δεν νοείται να περιμένουμε να παίζουμε στην Α’ Εθνική χωρίς τους καλύτερους παίκτες και συνεχή εντατική προπόνηση»!

Το disrupt που προκάλεσε η πανδημία δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την Πυραμίς. «Οικονομικά, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, κυρίως γιατί σταμάτησε η παραγωγή για ενάμιση μήνα και ήταν αδύνατο να καλυφθεί η μετέπειτα ζήτηση όταν είχαμε το 100% της παραγωγικής μας δυναμικής. Απλά, δεν μπορούσαμε να παράξουμε παραπάνω για να καλύψουμε τη ζήτηση! Αυτό είχε αρνητική επίδραση τόσο στις πωλήσεις μας όσο και στα αποτελέσματά μας. Αισιοδοξώ το 2021 να είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά, κυρίως όσον αφορά τα αποτελέσματά μας. Το α’ τρίμηνο είναι θετικό από κάθε οπτική γωνία και το ίδιο αναμένω και για το β’. Οι παράγοντες που μας επηρεάζουν είναι η παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, η κάθετη αύξηση του κόστους τους και ο συνδυασμός τους με καθυστερήσεις και αυξημένα ναύλα στις μεταφορές. Παρά ταύτα, παραμένω αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για την εταιρεία μας». Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, ο κύκλος εργασιών της Pyramis στην Ελλάδα το 2020 υποχώρησε στα 49,23 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, το 2019 ο τζίρος ήταν 57,88 εκατ. ευρώ, τα προ τόκων και φόρων αποτελέσματα 1,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους σχεδόν 195.000 ευρώ. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων στις 31/12/2019 ήταν 37,32 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρείας 21,37 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική παραγωγή

Πάνω από το 80% των πωλήσεων αφορά νεροχύτες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μαγειρικά σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές κ.ο.κ. Η εταιρεία μάλιστα κατασκευάζει για μεγάλες διεθνείς εταιρείες και προϊόντα με το δικό τους σήμα, τα λεγόμενα PL (Private Label, δηλαδή ιδιωτική ετικέτα). «Η Πυραμίς έχει μακροχρόνιες στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, η Kingfisher, η Adeo κ.λπ. Γι’ αυτές παράγουμε έναν συνδυασμό προϊόντων και ετικετών. Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να συνδυάσουμε την προώθηση του δικού μας brand μαζί με τις ονομασίες των πελατών μας καλύπτοντας τις δικές τους ΟΕΜ (σ.σ.: Original Equipment Manufacturer, δηλαδή παραγωγός πρωτότυπου εξοπλισμού) ανάγκες και ταυτόχρονα διευρύνοντας τη δυναμική της παραγωγής μας», λέει ο κ. Μπακατσέλος.

Εύχεται δε το βήμα που επιχειρεί η Πυραμίς επεκτείνοντας την παραγωγή της να το ακολουθήσουν και άλλοι για χάρη της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να δώσουμε μια νέα πνοή και μια περηφάνια στην ελληνική παραγωγή. Συλλογικά να κάνουμε την προσπάθεια να επιστρέψει η παραγωγή στη χώρα μας. Αλλωστε, η δύναμη των μεγάλων βιομηχανικών χωρών είναι η δημιουργία οικοσυστημάτων-εταιρειών που προμηθεύουν η μία την άλλη, που αλληλοστηρίζονται και αναπτύσσουν τεχνολογία μέσα από τη σχεδόν καθημερινή τριβή. Η δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας δίνει λόγο ύπαρξης και σε μια σειρά άλλων που την προμηθεύουν με ανταλλακτικά, υλικά και υπηρεσίες για την παραγωγή. Αυτά τα οικοσυστήματα μπορούν να δημιουργήσουν τον ενάρετο κύκλο που χρειάζεται η εγχώρια παραγωγή. Κάθε λιθαράκι έχει τη σημασία του», τονίζει.

Ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας παράλληλα διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στον επιχειρηματικό στίβο. Στο παρελθόν διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθύνων σύμβουλος στην Imperium ΑΕΕΧ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Egnatia Bank Securities S.A., μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ από το 2019 είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.

Παρ’ όλα αυτά, η Πυραμίς πάντα ήταν σηματωρός. «Μεγάλωσα μέσα στην Πυραμίς. Το πάθος του πατέρα μου για το “εργοστάσιο”, όπως το έλεγε, ήταν τόσο έντονο που ήταν αδύνατον να μην το ζούμε -όλη η οικογένεια- σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Οι αναμνήσεις από μικρό παιδί είναι συνδεδεμένες με το “εργοστάσιο”, με την παραγωγή και κυρίως με το ανοξείδωτο. Και αναφέρομαι στο ανοξείδωτο γιατί ο πατέρας μου με έπαιρνε από μικρό παιδί μαζί του ως μεταφραστή αγγλικών -όπου δεν μιλούσαν γαλλικά που μιλούσε ο ίδιος- στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους παραγωγούς. Αυτό ήταν ένα τεράστιο σχολείο από μόνο του».

Διαβάστε ακόμη: 

Καφούνης στο ΘΕΜΑ 104,6: Οι έμποροι έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες και τις αντοχές μας  

Εξαδάκτυλος: Έρχονται 10 δύσκολες ημέρες – Αναμένεται αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων  

Νικόλας Νιάρχος: Ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ και το πρώτο εγχείρημα στις business