Οι επιπτώσεις από τον ουκρανικό πολέμου για τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες συνεχίζονται.

Αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι η FIFA και η UEFA απέβαλαν μέχρι νεωτέρας τους συλλόγους της Ρωσίας και την εθνική της χώρας από τις διοργανώσεις τους, ενώ αποφασίσθηκε και η διακοπή της χορηγίας της Gazprom προς την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (που θα της απέφερε 47 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2024), οι κυρώσεις σε πρώτη φάση αφορούσαν την Τσέλσι και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Το βρετανικό κράτος «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία και των νυν τροπαιούχων του Champions League, η οποία πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Όμως, τα πωλητήρια –έστω και αν ακόμη δεν είναι πολλά- φαίνεται να μπαίνουν πλέον το ένα πίσω από το άλλο!

Ένα δεύτερο «θύμα» της όλης κατάστασης θεωρείται η ολλανδική Φίτεσε της περιοχής του Άρνεμ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε στα ‘90s ο Έλληνας διεθνής επιθετικός Νίκος Μαχλάς και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ πριν μεταγραφεί στον Άγιαξ. Η διαφορά είναι ότι σημερινός μεγαλομέτοχος της Φίτεσε, ο Ρώσος ολιγάρχης Βάλερι Όιφ, έβαλε πωλητήριο στην ομάδα του για να προλάβει τα… χειρότερα, υπό τον φόβο ότι μπορεί και ο ίδιος να καταστεί «στόχος» λόγω της στενής φιλίας και της συνεργασίας του με τον Αμπράμοβιτς.

Βάλερι Όιφ

Ο 58χρονος επιχειρηματίας, γεννήθηκε στην Οδησσό και πήρε τον έλεγχο της Φίτεσε το 2018. Ο Όιφ είχε διατελέσει διευθυντής σε εταιρείες όπως οι Gazprom, Sibneft, Rosneft, Highland Gold Mining Ltd και κατά πληροφορίες διαχειρίζονταν περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς μέσω της επενδυτικής Millhouse Capital.

Κλάδους των δραστηριοτήτων του έχουν αποτελέσει η ενέργεια, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο χρυσός και το αλουμίνιο

Και η Έβερτον

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη περίπτωση, από «σπόντα»: βρετανικά media αποκαλύπτουν ότι ο Βρετανο-Ιρανός δισεκατομμυριούχος Φαρχάντ Μοσίρι με έδρα του το Μονακό είναι σχεδόν έτοιμος να πουλήσει την ιστορική Έβερτον της Premier League μετά από την επιβολή κυρώσεων στον πάμπλουτο «συμπαίκτη» του στις business και επενδυτή του συλλόγου, Άλισερ Ουσμάνοφ!

Η «απόσυρση» του τελευταίου και η απώλεια της χρηματοδότησης του χαρακτηρίζεται μεγάλο πλήγμα και θέτει τον Μοσίρι σε διαδικασία αναζήτησης νέων επενδυτών για την ενίσχυση των ταμείων του κατασκευασμένου από το 1892 Goodison Park. Σε μια εποχή μάλιστα που η Έβερτον μάχεται για να αποφύγει τον υποβιβασμό και χρειάζεται πρόσθετα έσοδα –ή χρηματοδότηση- για να κατασκευάσει το νέο της γήπεδο.

Το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 581 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί για να φιλοξενεί παιχνίδια εντός του 2024. Τα δεδομένα, ωστόσο, αλλάζουν.

Ο Μοσίρι είναι πρόεδρος και μέτοχος της USM, μιας ρώσικης holding εταιρείας με σημαντικά συμφέροντα και συμμετοχές στους κλάδους των μετάλλων, της εξόρυξης, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Πρώην στέλεχος των Ernst & Young και Deloitte, διατηρεί μερίδια στους «κολοσσούς» Metalloinvest και Megafon όπως και ο συνέταιρος του Ουσμάνοφ, κατά το Forbes.

Φαρχάντ Μοσίρι

Η εμπλοκή σε οτιδήποτε …ρώσικο προκαλεί αναπόφευκτα αυτή την εποχή μια ανησυχία.

Οι περιπτώσεις Ριμπολόβλεφ, Ντεμίν, Ζινγκάρεβιτς

Αντίθετα, όπως έχει φανεί τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες, χάρη στο γεγονός ότι ο επονομαζόμενος και ως «βασιλιάς των λιπασμάτων» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δεν κινδυνεύει από κυρώσεις χάρη στις αποστάσεις που τήρησε επί τόσα χρόνια από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, άρα ούτε να «χάσει» τη Μονακό της γαλλικής Ligue 1.

Τη… γλιτώνει μαζί -πλην απροόπτου πάντα- και η βελγική Σερκλ Μπριζ, που του ανήκει εκ παραλλήλου. Εκτός αν ο ίδιος θελήσει να περιορίσει την παρουσία του στο ποδόσφαιρο, όσο παραμένει «βαρύ» το κλίμα για τους Ρώσους επιχειρηματίες και σε μια τέτοια περίπτωση λέγεται ότι θα προτιμήσει να «κρατήσει» την Μονακό και να πουλήσει την Σερκλ Μπριζ…

Ο Ριμπολόβλεφ πιθανότατα θα διατηρήσει το 66,6% των μετοχών του στην ομάδα του πριγκιπάτου, το οποίο φέρεται καταχωρημένο στο όνομα της κόρης του Αικατερίνα – ιδιοκτήτριας και του θρυλικού ελληνικού νησιού Σκορπιός.

Η L’ Equipe ανέφερε ότι θα διέτρεχε τον κίνδυνο κυρώσεων εάν απαγορευθεί στους Ρώσους ολιγάρχες να διευθύνουν γαλλικές εταιρείες, εντούτοις ο υπουργός Οικονομικών δεν τον συμπεριέλαβε στη λίστα με 26 Ρώσους που στοχοποιούνται…

Μαξίμ Ντεμίν

Η αγγλική Μπόρνμουθ βρίσκεται και αυτή υπό την ρωσική ιδιοκτησία του Μαξίμ Ντεμίν και της AFCB Enterprises Ltd., ωστόσο το ρεπορτάζ λέει ότι οι φίλαθλοι της δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν για πιθανές κυρώσεις σε βάρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία, καθώς σε αντίθεση με τον Αμπράμοβιτς απέχει από την πολιτική και είναι Βρετανός πολίτης.

Η περιουσία του υπολογίζεται άνω του 1 δισ. ευρώ, του αποδίδεται η λειτουργία δυο εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, της Wintel – που ασχολείται με πωλήσεις καυσίμων, μεταλλευμάτω και βιομηχανικών χημικών– και της Wintel Holdings Ltd.

Πέρσι, πάντως, είχε αναπτυχθεί μια φημολογία αποχώρησής του, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την δε υπόθεση του Άντον Ζινγκάρεβιτς, γιου του billionaire Μπόρις Ζινγκάρεβιτς, κατόχου του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της άσημης βουλγαρικής Μπότεφ Πλόβντιβ δεν έχει ακουσθεί προς το παρόν κάτι…

Το γερμανικό «μπλόκο»

Τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης βρίσκονται έξω από τη «σφαίρα» των Ρώσων ολιγαρχών.

Ειδικότερα, στην γερμανική Bundesliga ο νόμος απαγορεύει σε κάποιον ξένο να επενδύσει στην απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου σε οποιονδήποτε σύλλογο.

Μόνο η Gazprom διατηρούσε επιρροή στην Σάλκε ως μόνιμος χορηγός της, αλλά μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφαιρέθηκε το logo από την εμφάνιση της ομάδας και τέθηκε επί τάπητος η διακοπή της πολυετούς συνεργασίας τους.

Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί για τους αλλοδαπούς επενδυτές, με εξαίρεση τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Οσασούνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι οποίες είναι ομάδες «λαϊκής βάσης».

Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η αγορά μετοχών σε αυτές, παρά μόνο η εγγραφή μελών που εκλέγουν και τον εκάστοτε πρόεδρο…

Διαβάστε ακόμα:

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

JP Morgan: Οι τιμές για το πετρέλαιο θα ανέβουν ξανά (χάρτης)

Φταίει η Μέρκελ για τον «πανίσχυρο» Πούτιν; Η κληρονομιά της πρώην σιδηράς κυρίας της Ευρώπης