H JP Morgan επισημαίνει ότι όλα τα βλέμματα είναι στη ρωσική παραγωγική ικανότητα καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου παραμένει υψηλό. Δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και επειδή ο πλανήτης ήταν ήδη ελλιπής σε παραγωγική ικανότητα πριν από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, υπάρχει μια σημαντική εστίαση τόσο στις πραγματικές όσο και στις δυνητικές διαταραχές του εφοδιασμού από τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη περιορισμένη αγορά.

«Κατά την άποψή μας, μια πραγματική διαταραχή της προσφοράς δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές του πετρελαίου στη spot (τοις μετρητοίς) αγορά, απλώς και μόνο επειδή μέχρι σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει», εκτιμά η JPM.

Συνοπτικά, καθώς η στενότητα στην αγορά πετρελαίου παραμένει κατά τη μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη οπτική του, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι το αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου θα παραμείνει, οδηγώντας με υψηλότερες πιθανότητες το σενάριο για 125 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και 150 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγρών προϊόντων της Ρωσίας συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο μείγμα εφοδιασμού. Η ομάδα εμπορευμάτων της JPM εκτιμά ότι η Ρωσία εξήγαγε περίπου 6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πετρελαίου (4,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα) και προϊόντων πετρελαίου (2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα) έναντι παραγωγής αργού και συμπυκνωμάτων περίπου 11,05 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, οι ρωσικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 7% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς υγρών. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική:

Το 30% περίπου της συνολικής κατανάλωσης υγρών στην Ευρώπη καλύπτεται από ρωσικές εισαγωγές ενώ η ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντική για τη Ρωσία, καθώς ιστορικά ήταν ο βασικός προορισμός για το ρωσικό πετρέλαιο. Η JPM υπολογίζει ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου 3,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (55%), οι ΗΠΑ περίπου 0,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και η Ασία 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η JPM, αν οι Ευρωπαίοι γυρίσουν την πλάτη τους στα ρωσικά φορτία, περίπου 1-2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. «Τούτου λεχθέντος, είναι δύσκολο να δούμε πώς η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει τόσο πολύ αργό χωρίς σημαντικές ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας, τις οποίες θα βιώσει ο καταναλωτής.

Μεσοπρόθεσμα, η JPM, επανεξετάζει τους βασικούς τεχνικούς/βιομηχανικούς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρωσική παραγωγή/δυναμικότητα και αποκαλύπτει ότι απαιτούνται περαιτέρω υποβαθμίσεις στην ήδη συντηρητική της άποψη. «Η Ρωσία πραγματοποιεί 8.000 περίπου γεωτρήσεις ετησίως, που ισοδυναμεί με πάνω από 2 φορές το αντίστοιχο μέγεθος στις ΗΠΑ, για λιγότερη παραγωγή. Οι παραδοσιακές περιοχές παραγωγής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της Σιβηρίας, Ουράλια, Τίμαν – Πεχόρα (Timan-Pechora Basin) είναι γερασμένες και βλέπουμε τον κίνδυνο να μειωθούν οι επενδύσεις στη Σιβηρία (που είναι στραμμένη προς την Ευρώπη), οδηγώντας μειώσεις στην παραγωγή», εκτιμά η JPM.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της απόσυρσης των εταιρειών από τις διάφορες κοινοπραξίες όσο και της μειωμένης πρόσβασης στη δυτική τεχνολογία. Η άποψη του αμερικανικού οίκου είναι ότι η αυξανόμενη παραγωγική ικανότητα θα είναι σταδιακά πιο δύσκολη για τη Ρωσία και η εστίαση θα μετατοπιστεί στη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας καθώς οι επενδύσεις θα μετακινούνται ανατολικά, προκαλώντας υψηλότερα ποσοστά πτώσης από τη Δυτική Σιβηρία.

Μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος/απόδοση της ρωσικής ικανότητας είναι ακόμα πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. «Ενώ η μακροπρόθεσμη εκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, στην παρούσα συγκυρία ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία θα παραμείνει αποστασιοποιημένη από τις δυτικές ενεργειακές αγορές δεν μπορεί να προεξοφληθεί», προβλέπει η JPM.

Ωστόσο, δεδομένης της τη σημασία της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο, η αμερικανική τράπεζα, υποθέτει ότι υπάρχει κάποιου είδους γεωγραφικής εναλλαγής είναι πολύ πιθανό. Σε εγχώριο επίπεδο, ένα αποτέλεσμα όπου η Ρωσία εντείνει την εγχώρια εστίαση της στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της, είναι εύλογο. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου, έργα όπως το Vostok της Rosneft (πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα) θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η εστίαση της Ρωσίας σε πελάτες από την Ασία μπορεί επίσης να αυξηθεί, στρέφοντας τις επενδύσεις και τις υποδομές προς την Ανατολή.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

Νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας – Ζελένσκι: Οι θέσεις ακούγονται «πιο ρεαλιστικές»

Αύριο το νέο πακέτο στήριξης- Οι αποφάσεις για βενζίνη, επιταγή ακρίβειας και επιδότηση ρεύματος