Οι έφηβοι που ονειρεύονται μια προσοδοφόρα καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας καλούνται να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Scale AI, Αλεξάντρ Γουάνγκ, το μυστικό είναι η αξιοποίηση των εργαλείων δημιουργίας κώδικα που λειτουργούν με AI.

«Απλώς πρέπει να καταλάβετε πως πρέπει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τα εργαλεία», δήλωσε πρόσφατα σε επεισόδιο του podcast TBPN. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η καλύτερη συμβουλή του προς τους νέους, ο Γουάνγκ απάντησε: «Είναι αδύνατο να υποτιμήσω τον καθοριστικό ρόλο του AI coding».

Προγραμματισμός με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Το AI coding, γνωστό και ως vibe coding, αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πρωτότυπου λογισμικού απλώς πληκτρολογώντας εντολές και οδηγίες. Εφαρμογές όπως το Replit και το Cursor επιτρέπουν τη συγγραφή κώδικα, ακόμη και την ανάπτυξη μιας νέας εφαρμογής, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού ή μηχανικής λογισμικού.

«Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία, όπου αν τύχει να αφιερώσετε περίπου 10.000 ώρες ανακαλύπτοντας τα εργαλεία και κατανοώντας πώς να τα χρησιμοποιείτε καλύτερα από τους άλλους, αποκτάτε τεράστιο πλεονέκτημα», τόνισε ο Γουάνγκ, ο οποίος ίδρυσε την Scale AI το 2016 και τη μετέτρεψε σε έναν τεχνολογικό μονόκερο που αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος συνέκρινε την παρούσα εποχή της ταχύτατης τεχνολογικής προόδου με τις απαρχές της επανάστασης των υπολογιστών, όταν προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, ότι ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τους υπολογιστές και το λογισμικό.

Πράγματι, ο συνιδρυτής της Microsoft έχει δηλώσει ότι στα εφηβικά του χρόνια περνούσε αμέτρητες ώρες γράφοντας κώδικα, εκμεταλλευόμενος μια συμφωνία με τοπική εταιρεία στο Σιάτλ που του πρόσφερε δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστές. Ο Γουάνγκ υποστηρίζει ότι οι σημερινοί έφηβοι πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια πορεία, αφιερώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση χρήσης εργαλείων AI coding: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, και αν είσαι 13 χρονών, πρέπει να αφιερώσεις όλο τον χρόνο σου στο vibe coding. Έτσι πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου», αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το CNBC.

«Σε πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα γράφει τον κώδικα που έχω γράψει σε όλη μου τη ζωή», προσθέτει. Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, και με την πρόσφατη μετακίνησή του στη Meta ως επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης, ο Γουάνγκ εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας. Όπως δήλωσε στο ίδιο podcast, «κυριολεκτικά όλος ο κώδικας που έχω γράψει στη ζωή μου, θα μπορεί να παραχθεί από ένα μοντέλο AI μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Η ιδέα αυτή προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσο η ανάπτυξη λογισμικού παραμένει ασφαλής καριέρα, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν ήδη τη χρήση προγραμμάτων AI coding και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικαθιστούν με αυτά ανθρώπινους προγραμματιστές. Παρόλα αυτά, ο Γουάνγκ και άλλοι ηγέτες του κλάδου εξακολουθούν να πιστεύουν στην αξία της εκμάθησης προγραμματισμού, ειδικά σε συνδυασμό με την εξοικείωση με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις δεξιότητες.

«Καθώς ο προγραμματισμός γίνεται πιο εύκολος, περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να γράφουν κώδικα, όχι λιγότεροι» έγραψε σε ανάρτησή του στο LinkedIn τον Μάρτιο ο Άντριου Εντζί, συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Google Brain. «Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες του μέλλοντος θα είναι η ικανότητα να λες με ακρίβεια σε έναν υπολογιστή τι θέλεις, ώστε να το εκτελεί για σένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Εντζί χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως «την καλύτερη στιγμή για να μάθει κανείς προγραμματισμό», σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι με ισχυρές δεξιότητες κώδικα θα αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία AI coding και θα είναι περιζήτητοι από εργοδότες που αναζητούν ήδη εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Και ενώ ο καθένας μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα εργαλεία AI για να δημιουργήσει κώδικα και να φτιάξει νέες εφαρμογές ή startups, οι επιχειρηματίες «που κατανοούν τη γλώσσα του λογισμικού μέσα από τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό» θα μπορούν να επικοινωνούν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τι θέλουν να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Άλλαξε χέρια το ημιτελές συγκρότημα της Κατερίνας Μαλαματίνα – Πόσο πουλήθηκε (pics)

Ο Mr «Big Short» προειδοποιεί για το AI boom: «Ισως είναι ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε» (tweet)

Τι βάζουμε στον καφέ μας; 7 τρόποι να τον κάνουμε λίγο πιο υγιεινό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα