Η ζωή της οικογένειας ενός δισεκατομμυριούχου, σαφώς, είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτές των …κοινών θνητών, τουλάχιστον αν το δει κανείς από την οικονομική μόνο πλευρά του πράγματος.

Πολλές φορές, όμως, η χλιδή, τα πλούτη και οι ανέσεις αποτελούν την μια όψη του ίδιου νομίσματος.

Σίγουρα, η εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος, θεωρητικά, έχει λύσει τα προβλήματα του από την μέρα που γεννήθηκε, δεν θεωρείται ενδεικτική για την προσωπικότητα του, τα συναισθήματα του, τις ικανότητες ή ακόμα και τα «θέλω» του… Την δική τους εσωτερική ανάγκη για δημιουργία, κατάφεραν να ικανοποιήσουν τα παιδιά του πλουσιότερου σήμερα Έλληνα με περιουσία που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ενός από τους λίγους billionaires της χώρας, του Φίλιππου Νιάρχου, κατά σειρά ηλικίας ο Σταύρος Νιάρχος ο νεότερος, η Ευγενία Νιάρχου, ο Τεό (Θεοδωράκης) Νιάρχος και η Ηλέκτρα Νιάρχου, μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τους εκφράζουν και αναδεικνύουν, παράλληλα, τα ταλέντα τους.

Γόνοι ενός από τα μεγαλύτερα τζάκια της Ελλάδας, δεν αρκέσθηκαν στον τίτλο του «χρυσού» κληρονόμου και χάραξαν αυτόνομες προσωπικές επαγγελματικές «ρότες», ακόμα και σε αντικείμενα ανεξάρτητα από τις οικογενειακές business…

Από την μπουτίκ κοσμημάτων της Μυκόνου, στο e commerce

Την δική της φήμη «έχτισε» τα τελευταία χρόνια, το δευτερότοκο τέκνο του Έλληνα κροίσου, η Ευγενία Νιάρχου, διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων- με σπουδές στην Γεμολογία (στο Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής), με λάτρεις της φίρμας της, Venyx, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλούς VIPs του διεθνούς jet set και σταρ του Χόλυγουντ. Κι όσοι πιστεύουν ότι οι πλούσιοι δεν έχουν …έγνοιες, η Eugenie έχει αποδείξει πως κάνει τα πάντα για να διατηρεί τις πολύτιμες συλλογές της στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, έχοντας και εκείνη να αντιμετωπίσει, την συγκεκριμένη πολύ δύσκολη για όλους εποχή, τα παρεπόμενα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μείωση του αριθμού των επισκεπτών στον εκθεσιακό χώρο των κοσμημάτων της, αλλά και η απουσία της Venyx από άλλες εκθέσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτέλεσαν «τροχοπέδη» για τις πωλήσεις της. Κάτι που αναπόφευκτα επηρέασε και τα έσοδα από την μπουτίκ με το brand της Ευγενία Νιάρχου (Venyx Boutique), η οποία λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2015 στο Belvedere Hotel της κοσμοπολίτικης Μυκόνου.

Η ίδια ταξιδεύει συχνά στο Νησί των Ανέμων, όπου αφιερώνει προσωπικό χρόνο για θέματα της επιχείρησης και επιμελείται την παρουσίαση των ιδιαίτερων συλλογών της προς την ελίτ της μόδας.

Η λύση ήταν η στροφή στο e-commerce και η καθιέρωση νέων τρόπων επικοινωνίας με τους πελάτες της από όλα τα μήκη και πλάτη (από το Tόκιο και τη Mόσχα, ως τη Bηρυτό και το Mαϊάμι),

έστω και αν οι εξ’ αποστάσεως συναλλαγές και αγορές ακριβών κοσμημάτων δεν είναι εύκολο να γίνουν. Η αύξηση των on line πωλήσεων ήταν μια από τις αλλαγές που είδε στην λειτουργία της επιχείρησης της και υποκατέστησαν μέρος όσων μέχρι πριν από λίγο καιρό πραγματοποιούνταν με φυσική παρουσία. Όπως όλοι δηλαδή, ούτε εκείνη αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα…

Μια από τις πιο πρόσφατες μεγάλες συλλογές της Venyx φέρει την ονομασία Mother Earth, για να τιμήσει την Ημέρα της Γης , το 10% των πωλήσεων της οποίας ενισχύουν την SeaLegacy, οργανισμού με αποστολή του την προστασία των ωκεανών.

Η «βιομηχανία» του θεάματος και η ναυτιλία

Στο πρόσωπο του πρωτότοκου Σταύρου Νιάρχου του νεότερου, πολλοί αναγνώριζαν νωρίς στοιχεία από τον χαρακτήρα του παππού του, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες καραβοκύρηδες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Παρά την ισχυρή παράδοση και παρουσία της οικογένειας του στη ναυτιλία, όμως, δεν έδειξε να συγκινούν οι business της θάλασσας, αντιθέτως τον προσέλκυε περισσότερο η «βιομηχανία» του θεάματος, γι’ αυτό και ακολούθησε σπουδές πάνω στον κινηματογράφο.

Ο Stavros Niarchos III, όπως αναφέρεται στα ξένα media, φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern California Film School), προσδοκώντας σε μια καριέρα στον χώρο.

Μια άγνωστη, σε πολλούς, «λεπτομέρεια»: ότι κατέχει (ή κατείχε, τέλος πάντων…) και την ιδιότητα του επαγγελματία skateboarder!

Υπάρχουν αρκετοί, ωστόσο, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο εγγονός του θρυλικού εφοπλιστή θα αξιοποιήσει το πείσμα του και την δημιουργικότητα που «κληρονόμησε» στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Ο λαμπερός γάμος του με την Ντάσα Ζούκοβα στο χειμερινό θέρετρο του St Moritz, Γενάρη του 2020 και η απόκτηση του πρώτου του παιδιού, θεωρούνται οι μεγαλύτερες στιγμές της ζωής του περιζήτητου μέχρι πρότινος ως εργένη 36χρονου πολυεκατομμυριούχου.

Η αξία του ατομικού του portfolio υπολογίζεται στα 100 εκατ.$, σημαντικό μέρος του οποίου αντιπροσωπεύει η περιουσία του στο real estate. Το 2019 ο Σταύρος Νιάρχος επένδυσε 15 εκατ.$ στην απόκτηση πολυτελούς έπαυλης στην Sunset Boulevard, στο Μπέβερλι Χιλς, δίπλα σε παλαιότερη ιδιοκτησία του, ένα από τα πιο ιστορικά σπίτια του Λος Άντζελες, το «Kronish House»…

Η «6817 Melrose», η νέα γκαλερί και το Χόλυγουντ

Η τέχνη κέρδισε από νεαρή ηλικία τον Τεό Νιάρχο, που σε αυτό τον τομέα αποφάσισε, ουσιαστικά, να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του, Φίλιππου, ενός από τους κορυφαίους συλλέκτες πινάκων των πιο φημισμένων ζωγράφων του κόσμου. Αν και λιγότερο προβεβλημένος από τα διεθνή media, σε σύγκριση με τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του, τον Σταύρο και την Ευγενία, ο 30ετής, σήμερα, Theo ζει τον δικό του «μύθο» από το 2015.

Απρίλιο μήνα, πριν από 6 χρόνια περίπου, ο 2ος γιος του δισεκατομμυριούχου Φίλλιπου Νιάρχου, εγκαινίασε την γκαλερί που έγινε το «στρατηγείο» του, την «6817 Melrose» στην πασίγνωστη λεωφόρο του Χόλυγουντ, ένα meeting point για φιλότεχνους VIPs και χώρος φιλοξενίας νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών της modern art, όπως οι Daniel Pflamm και Steve Bishop.

Στις στενές φιλίες και συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται νεότεροι αλλά και πιο καθιερωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Olivier Mosset, που έχει παρουσιάσει σειρά νέων πινάκων του στην «6817 Melrose» και πολλοί άλλοι.

Ο δυναμικός γκαλερίστας (art collector/dealer) εξέταζε το ενδεχόμενο της μετακίνησης της επιχείρησης του από την Melrose Avenue, στην πολύβουη Νέα Υόρκη, όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Αυτό δεν τον φοβίζει. Οπότε, είναι μάλλον, είναι απόφασης…

Νέο αμερικανικό δημοσίευμα, πάντως, εμφανίζει τον Τεό Νιάρχο να έχει ανοίξει νέα γκαλερί στο Λος Άντζελες με την αδελφή του Ευγενία Νιάρχου, με έργα του Γερμανού ζωγράφου και γλύπτη Max Ernst!

Με σπουδές στην γραφιστική και την φωτογραφία, ο ριψοκίνδυνος Theo δήλωνε μέχρι τα 22 του παθιασμένος με τον αθλητισμό και ήταν αφοσιωμένος στο surfing, αγωνιζόμενος επαγγελματικά με χορηγό του την εταιρεία RVCA, πριν έρθει σε επαφή με τον χώρο της τέχνης, γοητευτεί από αυτόν και αλλάξει κατεύθυνση. Το όνομα του δε, φιγουράρει και σε νέα κινηματογραφική παραγωγή (Giants Being Lonely) στις ΗΠΑ…

 Η «αμαζόνα» και το ιπποφορβείο στο Ντοβίλ

Η «αμαζόνα» της οικογενείας –και δεινή μάλιστα, όπως η ξαδέλφη της, Αθηνά Ωνάση- είναι η μικρότερη από τα 4 αδέλφια, Ηλέκτρα Νιάρχου.

Η αγάπη της για τα άλογα την έφερε από νεαρή ηλικία στους στίβους της ιππασίας. Επένδυσε χάρη σε αυτήν πολλά χρήματα για να αποκτήσει μια σειρά από αραβικά καθαρόαιμα άτια, ενώ, απασχολεί πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό στους στάβλους της και εκπροσωπεί τους Νιάρχους σε προσοδοφόρα events και ιππικά τουρνουά ή αγώνες, καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις ως αναβάτρια.

Το μυστικό και στην περίπτωση της κρύβεται στο …παρελθόν. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι μια από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του παππού της και πατριάρχη της Δυναστείας, του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ήταν το ιπποφορβείο στο Ντοβίλ της Γαλλίας, με σπάνιους γεννήτορες, από τα top του είδους στον πλανήτη, το οποίο κληροδότησε στις επόμενες γενιές.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο: €7 δισ. για έργα ψηφιοποίησης – Δρομολογούνται 450 projects

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για laptop και tablet – Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ένας πλήρης οδηγός για πολίτες και μηχανικούς με 98 ερωτήσεις – απαντήσεις