Η περιπέτεια της οικογένειας Λιβάνη «σφραγίζει» τους σημερινούς πλειστηριασμούς, με τις κινήσεις της να έχουν ως βασικό στόχο τη διάσωση του ακινήτου στη Φιλοθέη. 

Αντίθετα δεν μπόρεσε να εμποδίσει το σφυρί για την «Ελληνική Ρίζα», που άλλαξε χέρια νωρίτερα με λίγα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια Λιβάνη και ιδιαίτερα ο Ηλίας Λιβάνης βρισκόταν για σήμερα αντιμέτωπος με δύο πλειστηριασμούς. Ο ένας, με επισπεύδουσα την doValue, για το διαμέρισμα ιδιοκτησίας του στη Φιλοθέη, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 590.000 ευρώ ωστόσο ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και την 1η Ιουνίου 2022, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και με την ίδια τιμή εκκίνησης, αλλά και σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε αναστολή.

Το διαμέρισμα που είχε αποκτηθεί το 2008, βρίσκεται στον πρώτο όροφο, έχει επιφάνεια 258,40τ.μ., και αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, οφίς, χωλ, δωμάτιο εργασίας, δύο λουτρά, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ, ένα W.C. και περιμετρικούς εξώστες.

Έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 267,90/1000. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διαμέρισμα ανήκουν κατ΄ αποκλειστική χρήση αποθήκη του υπογείου, η οποία έχει επιφάνεια 10,36τ.μ., αποθήκη του υπογείου η οποία έχει επιφάνεια 19,93τ.μ. και θέση στάθμευσης στην πρασιά του οικοπέδου, με επιφάνεια 15,00τ.μ.

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης για ποσό 2.178.800 CHF (ελβετικά φράγκα) υπέρ της Εθνικής Τράπεζας από τις 28/5/2008, προσημείωση υποθήκης για ποσό 1.040.000 ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας επίσης από τις 28/5/2008, που ετράπη μερικώς σε υποθήκη για ποσό 714.710 ευρώ στις 16/9/2019, προσημείωση υποθήκης για 42.000 ευρώ υπέρ της Alpha Bank στις 2/4/2015 και άλλες δύο προσημειώσεις την ίδια μέρα για 28.000 ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας και για 20.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και προσημείωση για ποσό 100.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 17/4/2018.

Η «Ελληνική Ρίζα»

 

Σε αντίθεση με το ακίνητο της Φιλοθέης, η μονάδα αγροτικής παραγωγής της οικογένειας Λιβάνη στη Βέροια οδηγήθηκε κανονικά σήμερα σε πλειστηριασμό. Μάλιστα μέχρι προχθές είχε σχηματιστεί «Οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών», που σημαίνει ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους πιθανούς επενδυτές. Ωστόσο από χθες ο πλειστηριασμός εμφανιζόταν απλά «έτοιμος προς διενέργεια». Τελικά η μονάδα άλλαξε χέρια με 4 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς.

Η εμπλοκή της οικογένειας Λιβάνη με την αγροτική παραγωγή μετράει μια δεκαετία, από το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Ηλίας Λιβάνης αποφάσισε να κάνει μια επιχειρηματική κίνηση εκτός του πεδίου της εκδοτικής δραστηριότητας. Μετά από τρεις άγονους πλειστηριασμούς, στον τέταρτο απέκτησε το συσκευαστήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας (ΕΑΣ), που είχε βάλει λουκέτο λόγω χρεών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, μέσα σε έκταση 2.000 στρεμμάτων υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας.

Η επένδυση υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 1,7 εκατ. ευρώ και η νέα εταιρεία που ιδρύθηκε με βασικό μέτοχο τον ίδιο ήταν η «Ελληνική Ρίζα».
Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, το εγχείρημα δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Έτσι, δέκα χρόνια μετά κατέληξε στους πλειστηριασμούς.

Η εταιρεία εδρεύει τον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Βέροιας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Ηλίας Λιβάνης, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η αδελφή του Παναγιώτα ως Αντιπρόεδρος και η κόρη του Ηλέκτρα-Αικατερίνη ως μέλος.

Ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδουσα την Intrum, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 700.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής οφειλής.

Το σφυρί αφορά:

-Αποθήκη 750 τόνων, κατασκευής του 1970 που βρίσκεται σε αγρό (οικόπεδο) εκτάσεως 3.187,96 τ.μ.
-Αποθήκη 900 τόνων, επίσης του 1970, που βρίσκεται σε αγρό (οικόπεδο) εκτάσεως 1.174,00 τ.μ.
-Βιομηχανικό κτίριο διαλογητήριο-ψυγείο, που καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με συνολική επιφάνεια 26.221 τ.μ.
-Ισόγειο βιοτεχνικό κτίσμα που χωροθετείται σε μια έκταση, η οποία προήλθε από τη συνένωση δύο αγροτεμαχίων. Το πρώτο είναι ένα διαιρετό τμήμα γηπέδου μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, εκτάσεως 6.000 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική θέση «Αλωνότοποι Άνω Κοπανού», του Δήμου Νάουσας, του Νομού Ημαθίας. Το δεύτερο είναι ένα γήπεδο εμβαδού 2.110 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Αλώνια» ή «Κρατικά Ψυγεία», της ίδιας αγροτικής περιοχής.
Επειδή τα δύο ακίνητα είναι όμορα και του ιδίου ιδιοκτήτη θα εκπλειστηριασθούν ως ενιαίο ακίνητο.

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, αυτές ήταν:

-Για το πρώτο ακίνητο (αποθήκη 750 τόνων) 62.000 ευρώ, και κατακυρώθηκε στις 62.001 ευρώ.

-Για το δεύτερο ακίνητο (αποθήκη 900 τόνων) 74.500 ευρώ, και κατακυρώθηκε στις 74.501 ευρώ.

-Για το τρίτο ακίνητο (βιομηχανικό κτίριο διαλογητήριο- ψυγεία) 2.064.000 ευρώ, και κατακυρώθηκε στα 2.064.001 ευρώ.

-Για το τέταρτο ενιαίο ακίνητο 370.500 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 370.501 ευρώ.

Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε σε 2.571.000 ευρώ και το ποσό κατακύρωσης έφτασε τα 2.571.004 ευρώ, ενώ σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν πολλά εγγεγραμμένα βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες κλπ).

Το οικονομικό αδιέξοδο του ομίλου

Η εμπλοκή της οικογένειας Λιβάνη με τους πλειστηριασμούς συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με το οικονομικό αδιέξοδο του ιστορικού εκδοτικού οίκου Λιβάνη («Νέα Σύνορα»), που ίδρυσε ο αείμνηστος Αντώνης Λιβάνης εξ απορρήτων συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν τέσσερα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το τιμόνι του εκδοτικού οίκου έχει περάσει από ετών στον Ηλία Λιβάνη και την αδελφή του Γιώτα που κατέχουν τις θέσεις του Αντιπροέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου και της Προέδρου αντίστοιχα. Όσον αφορά τα μετοχικά ποσοστά ο Ηλίας Λιβάνης ελέγχει το 34,35%, η Παναγιώτα (Γιώτα) Λιβάνη το 33,72%, η Αικατερίνη Λιβάνη (σύζυγος Αντωνίου) το 12,12% και λοιποί μέτοχοι το 19,80%. Παρά την έντονη και πολύπλευρη παρουσία του στα εκδοτικά πράγματα ο όμιλος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, για τον οποίο έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις των βασικών µετόχων του.

Ο Ηλίας Λιβάνης

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,49 εκατ. ευρώ το 2020, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο και με τις συσσωρευμένες ζημίες (αποτελέσματα εις νέο) να φτάνουν τα 32 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στις σημειώσεις της διοίκησης «στο τρέχον οικονομικό κλίμα, με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης (πτώση πωλήσεων, ανεργία, έλλειψη ρευστότητας, αύξηση πληθωρισμού, κ.λπ.) η λειτουργία της εταιρείας και του ομίλου εμφανίζει χρηματοοικονομικές αδυναμίες στις οικονομικές της καταστάσεις. Οι αδυναμίες αυτές συνίστανται στις σωρευμένες ζημιές που έχουν σαν συνέπεια τα ίδια κεφάλαια την 31/12/2021 να είναι αρνητικά, ενώ υφίστανται και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές».

Η διοίκηση του ομίλου «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φροντίζει για την εφαρμογή των διαδικασιών και ιδίως τη λήψη των μέτρων και πολιτικών που κρίνονται σκόπιμα και αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια και να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντισταθμίσει τη ζημιά από τη σταθεροποίηση των εσόδων, προχώρησε κατά την διάρκεια του 2021 στη χρήση των αναγκαίων μέτρων εφαρμόζοντας όλα τα κρατικά εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα Συν-εργασία, παράταση πληρωμής φόρων και εισφορών, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.). Τα παραπάνω μέτρα, περιόρισαν ως ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά από τη μείωση των εσόδων και βοήθησαν στην κάλυψη όσο το δυνατόν του κεφαλαίου κίνησης».

Η ελπίδα του εξωδικαστικού

Όπως αναδεικνύεται από τα αναφερόμενα στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει μια νέα προσπάθεια αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία υπέβαλε την υπ’ αριθμ. 159853/29.11.19 αίτηση στο πλαίσιο του Ν. 4469/2017 περί «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», για την αναδιάρθρωση των οφειλών της. Κατόπιν της υποβολής της, η εν λόγω αίτηση κοινοποιήθηκε στις πιστώτριες τράπεζες. Με βάση το άρθρο 94 του Νόμου 4941/2022 η Εταιρεία δεν ολοκλήρωσε την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών και συνεπώς η αίτηση θεωρήθηκε ως άκαρπη. Ως εκ τούτου η Εταιρεία υπέβαλε την 01.07.2022 την υπ’αριθμό 189761/01.07.2022 αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Νόμου 4738/27.10.2020 νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.

Παράλληλα, η διοίκηση έχει εκπονήσει νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, με βάση τις διατάξεις του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού το οποίο θα θέσει υπόψη των πιστωτών όπως προβλέπεται. Στο πλαίσιο αυτό «αναμένει την επιτυχή υλοποίηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, συνεχίζοντας την διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και την επιτυχή υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης, γεγονότα τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στην αναστροφή της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και του ομίλου και την καλυτέρευση των χρηματοοικονομικών μεγεθών του».

Εντούτοις, όπως τονίζεται, «η πιθανότητα απόρριψης της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεπεία των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, η πιθανότητα μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών και οι τελικές αποφάσεις των μετόχων αναφορικά με την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας, υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της».

Τα δικηγορικά γραφεία Κωνσταντίνας Λεκκάκου & Συνεργατών σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην πολύκροτη «αντιδικία» του Ηλία Λιβάνη με τις τράπεζες, ενόψει μάλιστα του προγραμματισμένου πλειστηριασμού  ακινήτου του στη Φιλοθέη, δημιούργησε η έκδοση δύο δικαστικών αποφάσεων  του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα που έδειχναν, ότι ο  πλειστηριασμός του ακινήτου του εκδότη ήταν αναπόφευκτος και είχε ορισθεί για τις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, κάτι τέτοιο ανετράπη και υπήρξε αναστολή του. Με δύο δικαστικές κρίσεις λοιπόν, στηριζόμενες σε δύο διαφορετικές  νομικές αιτιάσεις, δικαιώθηκε ο επιχειρηματίας, εκπροσωπούμενος από την  δικηγόρο Κωνσταντίνα Λεκκάκου.  

Αφενός, ακυρώθηκε πρωτοδίκως, για προφανείς νομικές πλημμέλειες, η  διαταγή πληρωμής του Fund Frontier, εκπροσωπούμενο από την «doValue Greece» (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ). Αφετέρου, δικαιώθηκε ο Ηλίας Λιβάνης,  αναγνωρίζοντας, το Δικαστήριο, το δικαίωμα και την αγαθή βούληση του  γνωστού επιχειρηματία να ρυθμίσει το σύνολο των προσωπικών υποχρεώσεων  του, καθώς και του «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗΣ ΑΒΕ», μέσω του  Εξωδικαστικού Μηχανισμού, προσπάθεια η οποία, παρά την ευχέρεια που  του δίνει η σχετική διάταξη του μηχανισμού, δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει, λόγω συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων της επισπεύδουσας «doValue Greece». Αντίθετα, για τις ίδιες – μη εμφανιζόμενες απαιτήσεις στον εξωδικαστικό – επιλέγει να επισπεύδει πλειστηριασμό, εν  μέσω μίας, εν εξελίξει, διαδικασίας αναδιάρθρωσης. 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο, με την πρώτη απόφασή του, ακύρωσε τις πράξεις  επίσπευσης πλειστηριασμού που διενεργήθηκαν από την άνω εταιρεία  διαχείρισης «doValue Greece», καθώς δεν αποδείχθηκε, εκ των  προσκομιζόμενων εγγράφων, η εκχώρηση της συγκεκριμένης δανειακής  σύμβασης στην αλλοδαπή εταιρεία «Frontier Issuer Designated Activity  Company», ως ο Νόμος και η Νομολογία απαιτεί. 

Εν συνεχεία, το Δικαστήριο, στα πλαίσια ασκηθείσας αίτησης ασφαλιστικών  μέτρων, διέταξε την αναστολή του πλειστηριασμού του ακινήτου του Ηλία Λιβάνη, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης ρύθμισης  οφειλών του ίδιου ατομικά, αλλά και της εταιρείας «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΛΙΒΑΝΗΣ ΑΒΕ», μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. 

Με τις δύο αυτές δικαστικές κρίσεις: α) ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής, βάσει  της οποίας επισπευδόταν ο πλειστηριασμός που ήταν προγραμματισμένος για  τις 13/9/2023, β) ανεστάλη ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός του  επιχειρηματία και γ) δίνεται η δυνατότητα για επίτευξη συνολικής ρύθμισης οφειλών του ίδιου και της εταιρείας «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗΣ  ΑΒΕ», μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Διαβάστε ακόμη 

«Κληρώνει» για τα επιτόκια – Τι θα σημάνει μία νέα αύξηση για δανειολήπτες και τράπεζες

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για δυο (μπορεί και τρία) υπουργεία, τα γκάλοπ του Γιώργου Τσίπρα, η Αγαπηδάκη και το μπάχαλο, το… διαζύγιο του Παναγιωτίδη

Γιάννης Μπούρας: Επενδυτικό πλάνο 35 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Sarantis – Σε αναζήτηση εξαγορών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ