Βέβαιη ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και γενική γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη.

Μιλώντας στο «business stories» εξηγεί πώς οι επιστήμες της υγείας θα γίνουν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη διασύνδεση βιομηχανικής παραγωγής και επιστημονικής κοινότητας και ζητεί να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε «να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία και να ανοίξουν θέσεις εργασίας».

– Ως επικεφαλής ενός μεγάλου ελληνικού φαρμακευτικού ομίλου αλλά και ως γενική γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αναπτυξιακό αποτύπωμα της χώρας κατά τη μεταπανδημική περίοδο;

Το αντίδοτο κάθε μεγάλης πρόκλησης -είτε είναι υγειονομική, οικονομική, ενεργειακή, κλιματική- είναι η ανάπτυξη και η κίνηση προς τα εμπρός. Οι πολλαπλές κρίσεις μάς έμαθαν ότι μόνο με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, μακρόπνοο σχεδιασμό και υπευθυνότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα εποχή. Υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τα κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και το επενδυτικό clawback στη φαρμακοβιομηχανία που δημιουργούν ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο για την επόμενη μέρα. Εάν μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες και μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain, τότε θα έχουμε πετύχει.

Όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί και από θεσμικά όργανα του κλάδου, πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκταμιεύσεις του RRF, ώστε να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία και να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσουμε τάχιστα και αποτελεσματικά. Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε κόμβο καινοτομίας, έρευνας και αριστείας και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

– Το brain drain παραμένει τραύμα, εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό. Πώς μπορεί να αντιστραφεί;

Όλα ξεκινούν από την παιδεία. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω…» έλεγε ο Καζαντζάκης. Εχουμε όλοι μας επομένως ευθύνη για το brain drain. Και γι’ αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε συνειδητά στο άυλο κεφάλαιο και να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ώστε να μείνουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα. Οφείλουμε να στήσουμε ξανά γέφυρες με τη Διασπορά και τους Ελληνες του εξωτερικού, να προβληματιστούμε θετικά και να παραδειγματιστούμε από το πώς κατάφεραν να μεγαλουργήσουν σε αντίξοες συνθήκες. Να συνδέσουμε τη βιομηχανική παραγωγή με την ερευνητική, πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνα να γίνει αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας, του επιχειρείν και της κοινωνίας.

– Ο ΟΦΕΤ συνδέει εμπράκτως τη βιομηχανία με την έρευνα. Τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας;

Ο ΟΦΕΤ τόσο μέσω της ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης όσο και με απευθείας συνεργασίες έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνεργασίας με κορυφαία εγχώρια ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του κλάδου των επιστημών υγείας. Εχει να επιδείξει την έγκριση δεκάδων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την έμπρακτη στήριξη νέων επιστημόνων μέσω της απασχόλησής τους σε έργα συνεργατικής έρευνας και μια νεοφυή εταιρεία στο πεδίο των προηγμένων συνδεδεμένων διαγνωστικών τεχνολογιών. Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Επιτροπή Καινοτομίας, στην οποία συμμετέχω, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διασύνδεση νέων επιστημόνων και υλοποίησης ιδεών με επιχειρηματική καθοδήγηση.

Σαφέστατα, όμως, ο δρόμος ήταν ακανθώδης, λόγω των διαχρονικών κενών σε νομικό επίπεδο, των διοικητικών προσεγγίσεων των ακαδημαϊκών φορέων για τη διαχείριση της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που προκύπτει από συνεργατικές προσπάθειες, των γραφειοκρατικών βαριδίων και της έλλειψης οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού από την Πολιτεία. Πρόσφατα, προς μεγάλη ικανοποίησή μας, αναβαθμίστηκαν τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και έγιναν βήματα για την προαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις νέες ευέλικτες μορφές εταιρικής σύστασης των νεοφυών επιχειρήσεων και τον μερικό εξορθολογισμό των clawback και rebate που βαρύνουν τη φαρμακοβιομηχανία μέσω συμψηφισμού με έξοδα έρευνας και ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειες μείωσης του «κόστους αλληλεπίδρασης» πρέπει να ενταθούν και να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στον μέσο- και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Οι επιστήμες υγείας έχουν ιστορία, υποδομές και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της οικονομίας.

– Έχετε εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε δράσεις που προωθούν τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα στην εργασία. Σε ποια φάση βρίσκεστε;

Δημιουργήσαμε στον ΣΕΒ έναν συμβουλευτικό οδηγό κατά της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Κι επειδή σε αυτό τον τόπο δεν περισσεύουν τα καλά λόγια, θεωρώ χρέος μου να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρίας Συρεγγέλα. Επίσης, την αρμόδια Επιτροπή του ΣΕΒ, που στηρίζει συνειδητά ανθρωποκεντρικές ενέργειες, όπως η υλοποίηση αυτού του οδηγού.

Στόχος είναι να μειώσουμε τις ανισότητες, να ενστερνιστούμε τη διαφορετικότητα και να μιλήσουμε για πραγματική συμπερίληψη.

– Ως πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εναρμόνιση των παγκόσμιων αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών;

Ως τοπικό δίκτυο αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει την ευθύνη και να αναπτύξει τα Κριτήρια Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν λειτουργική ευελιξία και να μεταμορφώσουν την εταιρική τους διακυβέρνηση. Το να εργαζόμαστε με αρχές και αξίες για ένα σύνολο φιλόδοξων στόχων αποτελεί το σωστό βήμα για να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε.

Για τον σκοπό αυτό έχουμε προσδιορίσει επτά στρατηγικές προτεραιότητες όπου η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση: Ανθρώπινα δικαιώματα, Εργασία και Αξιοπρεπής εργασία, Κλιματική αλλαγή, Καταπολέμηση της διαφθοράς, Ισότητα των φύλων, Ενταξη SDGs. Τα μέλη του ελληνικού δικτύου του UNGC Network Hellas υλοποιούν ήδη ενέργειες για την προώθηση των SDGs. Η επίτευξη της Agenda 2030 παραμένει ο βασικός στόχος.

Οι κρίσεις δεν βοηθούν, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίες οι συνεργασίες επιχειρήσεων, οργανισμών και δημόσιων φορέων ώστε να τεθούν έξυπνοι και φιλόδοξοι στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Η ξηρασία στην Ευρώπη νέα μεγάλη απειλή για τις τιμές των καυσίμων

Μάικλ Τζόρνταν: Οι διακοπές στην Ελλάδα και οι «χρυσές» business

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ