Με μία ακόμη προσπάθεια πλειστηριασμού για τη μονάδα της στον Ασπρόπυργο βρίσκεται αντιμέτωπη η Κοντοβερός ΑΕΒΕ, η πρωτοπόρος εταιρεία στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις άγονοι πλειστηριασμοί για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου χωρίς ωστόσο να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Το θρίλερ με την τιμή και η δικαστική απόφαση

Συγκεκριμένα, το πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί είχε οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2023 με τιμή εκκίνησης 4.217.547 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.699.000 ευρώ αφορούσαν το ακίνητο και οι 548.547 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μεσολάβησε ανακοπή της εταιρείας και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 7.542.321 ευρώ. Τόσο όμως ο πλειστηριασμός του Φεβρουαρίου, όσο και ο επόμενος που έγινε με την ίδια τιμή στις 7 Απριλίου, οδηγήθηκαν σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών.

Το επόμενο σφυρί χτύπησε στις 2 Ιουνίου με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στα 6.053.857 ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Την ίδια κατάληξη είχε και ο πλειστηριασμός που ακολούθησε στις 14 Ιουλίου, αν και η τιμή εκκίνησης ήταν τότε μειωμένη κατά 35%, στα 4.902.508 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο η επισπεύδουσα Intrum προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και επικαλούμενη τους τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, ζήτησε την περαιτέρω μείωση της συνολικής τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,75 εκατ. ευρώ για το ακίνητο και οι 250.000 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το δικαστήριο, με την απόφασή του στις 2 Οκτωβρίου έκανε εν μέρει αποδεκτή την ανακοπή, χωρίς όμως να μειώσει την τιμή. Έτσι διέταξε ο επόμενος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023, να διενεργηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης, δηλαδή 4.902.508 ευρώ, εκ των οποίων 4.550.000 ευρώ για το ακίνητο και 352.509 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Στον πλειστηριασμό αναμένεται να βγει το οικόπεδο και η βιομηχανική μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας που αποτελείται από:

Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.

• Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.

• Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ., στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.

• Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.μ. με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.

• Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι επεκτάσεις έχουν τακτοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/2013.

• Κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν βγει σε πλειστηριασμό η παλαιά μονάδα της εταιρείας στο Μοσχάτο καθώς και άλλα ακίνητα.

Η άνοδος και τα… δίχτυα της κρίσης

Από το 1968 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η Κοντοβερός ΑΕΒΕ (“Freskot”) έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα τόσο στην ίδια την αγορά, όσο και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Υπήρξε, άλλωστε, η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές των προϊόντων της.

Με αφετηρία από το Μοσχάτο, και με θεμελιωτή τον αείμνηστο Μανώλη Κοντοβερό, κυριάρχησε επί δεκαετίες στον κλάδο με τα επώνυμα και τα φασόν προϊόντα της («Δελφίνι» κ.α.), να κατακτούν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις δουλειές να μεγαλώνουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, από το 2001 μεταφέρθηκε στις νέες, υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός», όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της καθώς προ δεκαετίας ο τζίρος της βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε άρχισε να υποχωρεί στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών υπέστη περαιτέρω μείωση στα 3,19 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από το 2017 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημίες που πλέον έφτασαν τα 20,42 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να είναι αρνητικά (-15 εκατ. ευρώ) και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 30,1 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι, οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια από το 2019. Το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας που βρίσκεται σε καθυστέρηση.κατά την 31.12.2021 ανερχόταν σε 22,18 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η διοίκηση της εταιρείας, που έχει περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς της οικογένειας, καταβάλει πολλές προσπάθειες για την οικονομική της εξυγίανση, ενώ με βάση τα όσα αναφέρει αναζητεί λύση με ενδιαφερόμενους επενδυτές με σκοπό την οριστική λύση στο χρηματοοικονομικό πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Ecofin: Μαίνεται ο καυγάς για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας

ΟΤΕ: Ο κρυφός… άσος του real estate – Τα επόμενα βήματα μετά την ανακαίνιση των €50 εκατ. του Μεγάρου

«Ξύνει τον πάτο του βαρελιού» η κυβέρνηση για να αυξήσει τις συντάξεις των δικαστικών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ