«Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν οικογενειακό χαρακτήρα ήταν ένα στοιχείο που έπαιξε ρόλο και διέσωσε πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία. Ο οικογενειακός χαρακτήρας των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα διασώσει πολλές επιχειρήσεις και τώρα».

Τάδε έφη  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης, εφ’ όλης της ύλης, για τον ελληνικό τουρισμό αν βλέπει μαζικό κύμα πτωχεύσεων λόγω της πανδημίας και συνακόλουθα της κατάρρευσης του τουρισμού που θα έχει έσοδα μόλις μεταξύ 3- 3,5 δισ. ευρώ, στο μείον 80% σε σχέση με το 2019. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει κύμα πτωχεύσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο κλάδος δεν έχει προβλήματα ρευστότητας με εμφανή τα αποτελέσματα περισσότερο για την επόμενη σεζόν. Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλάζουν χέρια από το 2009 και σε μία τέτοια πρωτοφανή κρίση, αυτού του μεγέθους, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα τα καταφέρουν και θα αλλάξουν χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. Χρεωκοπίες στον τουρισμό πάντως θα υπάρξουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου αναμένεται ένα ποσοστό κοντά στο 40% των επιχειρήσεων της τουριστικής αλυσίδας μέσα στο χειμώνα να χρεοκοπήσει, ενώ μόνο στη Ρώμη 280 ξενοδοχεία ήδη έχουν χρεωκοπήσει. Αντίστοιχα και στη Γερμανία όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1/3 των επιχειρήσεων με τουριστικό αντικείμενο που επίσης θα οδηγηθούν σε πτώχευση.

Εν μέσω πανδημίας πάντως, το ζήτημα της ρευστότητας για τον κλάδο είναι τεράστιο: «Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Ρέτσος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην Ευρώπη. «Είναι ευχή κι ελπίδα είναι ότι αυτό θα λειτουργήσει συντονισμένα και πιο γρήγορα».

Η κριτική για το «άνοιγμα» του τουρισμού

Ο κ. Ρέτσος αντέκρουσε και την κριτική που έχει ακουστεί όλο αυτό το διάστημα για το θέμα του «ανοίγματος» του ελληνικού τουρισμού και στο κατά πόσο αυτό συνετέλεσε στην έξαρση των κρουσμάτων. «Η αγορά άνοιξε το 2020 και καλώς κάναμε. Ο τουρισμός «άνοιξε» και απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία. Όμως βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν, για παράδειγμα η Βρετανία τέλος Ιουλίου και άλλες εισοδηματικά σημαντικές να μην ανοίξουν καθόλου όπως Αμερική και Ρωσία, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικά και ο Ιούλιος. Ο τουρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ο ρόλος που έπαιξε στη διασπορά της νόσου, ήταν από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Αυτό δεν έγινε από τύχη, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως -το PLF- αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί. Βασικό μας εργαλείο και παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά θα είναι η καλή φήμη που έχει η χώρα μας ως προορισμός για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων και τη σωστή λειτουργία της τη δεδομένη στιγμή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειες όλων των ανθρώπων του τουρισμού. «Από την μία, των επιχειρηματιών οι οποίοι χωρίς να έχουν έσοδα, επένδυσαν, αύξησαν τα έξοδά τους για να κρατήσουν ασφαλείς τις επιχειρήσεις τους και από την άλλη των εργαζομένων, οι οποίοι εργάστηκαν το καλοκαίρι, οι οποίοι βγήκαν από την ασφάλεια του σπιτιού και μέσα σε ένα τελείως ανασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον, μπόρεσαν, λειτούργησαν, παρείχαν υπηρεσία σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά».