Είναι το μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε πολλούς διεθνείς δείκτες οικονομικών επιδόσεων: η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή τη φορά ο δείκτης αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ενός δείκτη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των ξένων επενδυτών να επιλέξουν αν θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μία χώρα.

Ο Διεθνής Δείκτης Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας (International Property Rights Index, IPRI), που εκπονεί η διεθνής οργάνωση Συμμαχίας για τα Δικαιώματα της Ιδιοκτησίας (Property Rights Alliance), καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών σε θεσμούς που είναι καθοριστικοί για τη διασφάλιση ενός ισχυρού καθεστώτος προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας:

  • το νομικό και πολιτικό περιβάλλον,
  • τα δικαιώματα φυσικής ιδιοκτησίας
  • τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Είναι ο μοναδικός δείκτης παγκοσμίως που αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στη μέτρηση των δικαιωμάτων πνευματικής και φυσικής ιδιοκτησίας, καλύπτοντας 125 συνολικά χώρες, και αξιοποιείται από θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες.

2023: Μία καλή χρονιά για την Ελλάδα

Στην τελευταία έκδοση του IPRI για το 2023, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει οκτώ θέσεις και να βρεθεί σχεδόν στο μέσο της κατάταξης, ανεβαίνοντας στην 58η θέση (από την 66η) μεταξύ 125 χωρών.

Ο Διεθνής Δείκτης Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας (International Property Rights Index, IPRI) για το 2023. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 58, ακριβώς πάνω από τη Βουλγαρία

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε στο newmoney ο Λορέντζο Μοντανάρι, εκτελεστικός διευθυντής της Property Rights Alliance, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Ωστόσο, κατάφερε να ανέβει οκτώ θέσεις σε σχέση με το 2022, καθώς υπάρχει βελτίωση σε αρκετούς τομείς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική επίδοση και πρέπει να επαινέσω και να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, γιατί κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν ενισχυθεί το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαίωμα ιδιοκτησίας, μπορείτε να έχετε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και επομένως μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη».

 

Ελλάδα: Συνολική βαθμολογία στον δείκτη IPRI, 2023

Η «αχίλλειος πτέρνα» της προστασίας της φυσικής ιδιοκτησίας

Η άνοδος της Ελλάδας οφείλεται στη βελτίωση του υποδείκτη πολιτικού και νομικού πλαισίου (που μετράει δικαστική ανεξαρτησία, κράτος δικαίου, πολιτική σταθερότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς), αλλά και στην ενίσχυση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ελλάδα: Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Ελλάδα: Νομικό και πολιτικό περιβάλλον

Αντίθετα, η Ελλάδα υποχώρησε στον υποδείκτη της προστασίας της φυσικής ιδιοκτησίας, με τις διαδικασίες εγγραφής και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση να αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» της χώρας.

Ελλάδα: Δικαιώματα φυσικής ιδιοκτησίας

Η Ελλάδα παραμένει στον «πάτο» στην περιφερειακή κατάταξη, καθώς μεταξύ των 19 χωρών της Δυτικής Ευρώπης βρίσκεται στην 19η θέση.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ