Η ασφάλιση εμπορικής ιδιοκτησίας είναι μια βασική κάλυψη που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει χωρίς, αλλά έχετε ακούσει για ασφάλιση κόστους αντικατάστασης; Ακόμη και άτομα που διαχειρίζονται μια μικρή επιχείρηση από το σπίτι τους θα πρέπει να προσθέσουν ασφάλιση επιχειρηματικού περιεχομένου τουλάχιστον στο ασφαλιστικό τους πρόγραμμα, προκειμένου να παρέχουν πληρέστερη κάλυψη για πιθανές ζημίες.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία εύρεσης της καλύτερης κάλυψης για το εμπορικό σας ακίνητο, πρέπει να τεθούν δύο ερωτήσεις: τι θεωρείται επιχειρηματικό ακίνητο και πόσο αξίζει; Οι δύο πιο τυπικές κατηγορίες εμπορικής ιδιοκτησίας είναι η «ακίνητη περιουσία» και η «προσωπική ιδιοκτησία επιχειρήσεων».

Η ακίνητη περιουσία είναι βασικά οτιδήποτε είναι μόνιμο. για παράδειγμα, η γη στην οποία βρίσκεται η επιχείρησή, τo κτίριo στo οποίo εδρεύει, τα μηχανήματα ή ο εξοπλισμός που είναι μόνιμος.

Από την άλλη η προσωπική ιδιοκτησία της επιχείρησης περιλαμβάνει πράγματα που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν μέσα και έξω από τον επαγγελματικό χώρο, όπως υπολογιστές, εξοπλισμός γραφείου και έπιπλα.

Όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό της αξίας της περιουσίας μιας επιχείρησής, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να διατηρείτε πολύ καλά αρχεία. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε κάθε απόδειξη που σχετίζεται με τα έξοδα επιχειρηματικής ιδιοκτησίας, ώστε να γνωρίζετε και να μπορείτε να αποδείξετε ανά πάσα στιγμή πόσα έχετε πληρώσει για τα πάντα. Αυτό περιλαμβάνει μεγαλύτερα έξοδα όπως η μίσθωση του γραφείου σας, αλλά και μικρότερα όπως εξοπλισμός, έπιπλα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται η επιχείρησή σας για να λειτουργήσει.

Αν για παράδειγμα έχετε ένα κατάστημα λιανικής ή εστιατόριο, μην ξεχνάτε να έχετε προχωρήσει σε μια καλή εκτίμηση της αξίας του αποθέματός σας. Εάν έχετε ένα ξενοδοχείο υψηλού επιπέδου και έχετε έπιπλα αντίκες και ακριβά έργα τέχνης στις εγκαταστάσεις σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε αξιολογήσει αυτά τα αντικείμενα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Είναι απίστευτα σημαντικό να γνωρίζετε για όλα τα επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία που είναι αρκετά ζωτικής σημασίας για να έχουν την προστασία μέσω ασφάλισης.

Η πραγματική αξία και η ασφάλιση κόστους αντικατάστασης είναι οι δύο πιο συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιεί ένας ασφαλιστής για να υπολογίσει το ποσό που θα πληρώσει για ενδεχόμενες απώλειες επιχειρηματικής περιουσίας.

Η πραγματική αξία σημαίνει ότι ο ασφαλιστής εξετάζει την τρέχουσα αγοραία αξία του ακινήτου που πρέπει να αντικατασταθεί κατά την πραγματοποίηση της πληρωμής. Βασικά αντιπροσωπεύει το ποσό των χρημάτων που θα μπορούσατε να πάρετε για αυτό το ακίνητο εκείνη τη στιγμή, εάν προσπαθήσατε να το πουλήσετε, το οποίο είναι προφανώς μικρότερο από αυτό που πληρώσατε για αυτό. Επομένως η απόσβεση είναι σαφώς ένα πολύ σημαντικό μέρος της πραγματικής αξίας.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, εάν κάποιος εισβάλλει σε μια επιχείρηση και κλέψει έναν υπολογιστή που είχε αγοραστεί πριν από τρία χρόνια, τότε ο ασφαλιστής θα πλήρωνε ένα ποσό που αντιπροσωπεύει μια δίκαιη αγοραία αξία αυτής της τριετίας- παλιό υπολογιστή, λαμβάνοντας υπόψη την διαχρονική απόσβεση της αξίας του.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι κύριες διαφορές μεταξύ της πραγματικής αξίας σε μετρητά και της ασφάλισης του κόστους αντικατάστασης είναι το εύρος και το κόστος της κάλυψης. Τα ασφάλιστρα θα είναι σημαντικά υψηλότερα για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κόστους αντικατάστασης, καθώς αγοράζετε κάλυψη για την αρχική αξία του ακινήτου σας χωρίς εκπτώσεις για αποσβέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Τι σημαίνει η νίκη του Μιλέι για την οικονομία της Αργεντινής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ