Για δυναμικό «παρών» στο μεγάλο project της αντικατάστασης των αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ με τους «έξυπνους μετρητές» ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζεται ο ελληνικός βραχίονας του ελβετικού πολυεθνικού ομίλου Landis+Gyr.

Το λεγόμενο «roll out» αφορά την τοποθέτηση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών» είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και στη χώρα μας οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν το 2014. Στη συνέχεια η υπόθεση βάλτωσε, με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό να ακυρώνεται, αλλά τώρα το σύνθετο αυτό εγχείρημα ξαναμπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς εντάχθηκε στη λίστα των ενεργειακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 220-280 εκατ. ευρώ.

Η Landis+Gyr είναι αυτονόητα ένας από τους παίκτες που θα διεκδικήσουν την προμήθεια των συσκευών, δεδομένου ότι ο όμιλος, που από το 2011 ανήκει στην Toshiba Corporation, εξελίσσει και παράγει στην Ελλάδα ορισμένους από τους πλέον ανταγωνιστικούς smartmeters παγκοσμίως. Ετσι, διαθέτει τις υποδομές, την τεχνογνωσία, τα προϊόντα και γενικά όλο το know how για την υποστήριξη του project που ασφαλώς είναι ο επόμενος σημαντικός στόχος του σε τοπικό επίπεδο.

Η διαρκής ψήφος εμπιστοσύνης

Ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος παραγωγής και εμπορίας ηλεκτροτεχνικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων καθώς και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας παρέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα: το 2016 με τη μεταφορά από το Ζουγκ της Ελβετίας των γραμμών παραγωγής των βιομηχανικών μετρητών, την επόμενη χρονιά με τη μεταφορά της μεγάλης μάζας των οικιακών μετρητών από τη Βρετανία και φέτος με τη νέα μονάδα των μετρητών φυσικού αερίου, που ξεπέρασε τον αρχικό προγραμματισμό καθώς μεταφέρθηκε τελικά στη χώρα μας η παραγωγή του συνόλου -και όχι μόνο μέρους- του χαρτοφυλακίου των μετρητών φυσικού αερίου.

Αριστείδης Παππάς

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτάθηκαν οι κτιριακές και παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας κατά 3.800 τ.μ. και περίπου 1 εκατομμύριο μετρητές ετησίως αντίστοιχα, σε μια επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Ετσι, μόνο την τελευταία πενταετία η Landis+Gyr έχει επενδύσει πάνω από 35 εκατ. ευρώ στον ελληνικό βραχίονα.

Μισός αιώνας στην Ελλάδα

Η εγχώρια θυγατρική ιδρύθηκε το 1970, συμπληρώνοντας φέτος πάνω από μισό αιώνα διαρκούς παρουσίας και απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 550 εργαζομένους.

Η έδρα και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Κόρινθο, με την ελληνική μονάδα, κατόπιν διαρκών επενδύσεων, να παράγει πλέον 6 εκατομμύρια μετρητές ετησίως, αποτελώντας τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του ομίλου στην Ευρώπη και μαζί με αυτή του Μεξικού τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια της Landis+Gyr σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τούτο όταν ο μητρικός όμιλος διαθέτει 45 θυγατρικές εταιρείες σε περισσότερες από 30 χώρες και 18 εργοστάσια. Παράλληλα, μέσω διαρκών εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών -μόνο φέτος απέκτησε τις εταιρείες Etrel d.o.o., True Energy, Rhebo-, ενισχύει το εκτόπισμά του στους χώρους της ανάπτυξης δικτύων και έξυπνων υποδομών, της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και της κυβερνοασφάλειας.

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις

Η ελληνική Landis+Gyr κατέχει, επομένως, στρατηγική θέση στον όμιλο ενώ είναι απολύτως εξωστρεφής, δεδομένου ότι εξάγει πάνω από το 90% της παραγωγής σε δεκάδες χώρες, με μεγάλο τμήμα των εξαγωγών να κατευθύνεται στην αγορά των ΗΠΑ.

Η δυναμική και η σημασία του ελληνικού βραχίονα επιβεβαιώνονται και από τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του.

Ετσι, ο κύκλος εργασιών για τη χρήση από 1/4/2019 έως 31/3/2020 έφτασε στα 159,72 εκατ. ευρώ έναντι 160,6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 9,56 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ., ενώ οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 28,63 εκατ. ευρώ έναντι 32,53 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Πέτρος Λαγκουβάρδος

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά παγίων και αποθεμάτων για τις νέες γραμμές παραγωγής σύναψε ανοιχτά βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. δολαρίων με τη μητρική Landis+Gyr AG Global HQ, τα οποία και είχε καλύψει απολύτως μέχρι τις 31/3/2020.

Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία εισήλθε σε συμφωνία cash sweep με τη μητρική Landis+Gyr AG και την Deutsche Bank για δύο συμβάσεις χρηματοδότησης, βάσει των οποίων θα μπορεί να δανείζεται έως 15 εκατ. ευρώ και έως 30 εκατ. δολάρια, αλλά και η ίδια να δανείζει τόσο τη μητρική όσο και άλλες θυγατρικές, γεγονός που διευκολύνει και εξασφαλίζει τη ρευστότητά της.

Οι δύο Ελληνες στο τιμόνι

Τα τελευταία χρόνια πρόεδρος της εγχώριας θυγατρικής ήταν ο Αντριαν Τάιλερ, ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Παππάς. Ο τελευταίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ προηγουμένως είχε πολυετή θητεία σε υψηλόβαθμα πόστα μεγάλων ομίλων, όπως η Frigoglass, η Chipita και η Colgate-Palmolive.

Από τον περασμένο Απρίλιο πρόεδρος του ελληνικού βραχίονα ανέλαβε ένας ακόμη Ελληνας. Πρόκειται για τον κ. Πέτρο Λαγκουβάρδο, που είναι ταυτόχρονα Senior Vice President, Global Procurement στον μητρικό όμιλο.

Ο κ. Λαγκουβάρδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, είναι απόφοιτος του ΕΜΠ με MBA από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τον όμιλο Sunlight. Από το 2003 βρίσκεται στη Landis+Gyr AG, ανεβαίνοντας όλα τα σκαλοπάτια μέχρι τη θέση του ανώτερου αντιπροέδρου, υπεύθυνου για τις παγκόσμιες προμήθειες του ομίλου.

Διαβάστε ακόμη:

Η ελληνόκτητη ναυτιλία και το ελληνικό ναυτιλιακό cluster

Μπερνάρ Αρνό: Οι κινήσεις του «λύκου» της Louis Vuitton και το αντίο στην Carrefour

Κριστιάνο Ρονάλντο: Πώς «εκτοξεύει» τα εμπορικά έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ