Τη βεβαιότητα ότι η χώρα βγαίνει από τη βαθιά κρίση και βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος εκφράζει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) Ντίνος Μακέδος.

Ο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ που στηρίζει τον τεχνικό κόσμο, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, δηλώνει ότι το Ταμείο μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους που θα χτίσουν το εθνικό success story. Οπως αναφέρει, η σπουδαιότητα του ΤΜΕΔΕ και της Εγγυοδοσίας για την πραγματική οικονομία είναι πολύ σημαντική και αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς. Μέχρι το τέλος του 2019, μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας και εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ΤΜΕΔΕ θα έχει εκδώσει πάνω από 150.000 εγγυητικές επιστολές, από τις οποίες ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% είναι μικρότερες των 50.000 ευρώ.

– Η Ελλάδα και ο τεχνικός κόσμος φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία νέα φάση οικονομικής ανάκαμψης. Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το ΤΜΕΔΕ στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται;

Αφήνουμε πίσω μας μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Η αισιοδοξία που έχει προκληθεί και από τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης μας επιφορτίζει με επιπλέον ευθύνες. Το ΤΜΕΔΕ συνεχίζει να ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται. Στρατηγική μας επιλογή είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για στιβαρή και βιώσιμη ανάπτυξη για τον τεχνικό κόσμο, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους μελετητές και εργολήπτες, τους επιστήμονες, τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας. Υπηρετώντας στο ακέραιο τον θεσμικό μας ρόλο με αξιοπιστία, διαφάνεια και εξωστρέφεια, σημειώνουμε συνεχόμενη ανοδική πορεία προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, καθιστώντας το ΤΜΕΔΕ κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή.

– Ποιες είναι οι δράσεις του Ταμείου για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και των ΜμΕ;

Για να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει ΤΜΕΔΕ και Εγγυοδοσία για την πραγματική οικονομία πρέπει να αναλογιστεί ότι ως το τέλος του 2019, σε 3 χρόνια λειτουργίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα έχουμε εκδώσει πλέον των 150.000 εγγυητικών επιστολών, εκ των οποίων ποσοστό πλέον του 90% είναι μικρότερες των 50.000 ευρώ.

Η προσφορά μας στον τεχνικό κόσμο, στα μέλη μας, στην πραγματική οικονομία και τη χώρα, όσον αφορά τα μικρά έργα των δήμων και των περιφερειών, καταλαβαίνετε ότι είναι ζωτικής σημασίας. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, συνεχίζουμε να διευρύνουμε τον κύκλο εργασιών του Ταμείου με τη συνεχή επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.

Από την 1η Αυγούστου προσφέρουμε στους πιστούχους μέλη μας για πρώτη φορά εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις, προσαρμοσμένες στους ειδικούς κινδύνους των τεχνικών επαγγελμάτων. Ενώ με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού το ΤΜΕΔΕ πρωτοπορεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με e-Εγγυητικές, e-Εγκυρότητα, e-Διακηρύξεις και e-Πρωτόκολλο, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των οικονομικών προσφορών για τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος, διαμορφώνοντας όρους διαφάνειας και ισότιμου ανταγωνισμού στην αγορά.

– Παρ’ όλα αυτά, παραμένει στην αγορά το αγκάθι της έλλειψης ρευστότητας, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Με ποιον τρόπο το ΤΜΕΔΕ θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση;

Για τις μεγάλες επενδύσεις το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται από την αυξημένη συμμετοχή υπερεθνικών οργανισμών (Supranationals), όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

Από εκεί και πέρα θέλω να επισημάνω την αξία, αλλά και την ευκαιρία των συνεγγυοδοτήσεων. Με βάση την εμπειρία του AECM, του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας στον οποίο το ΤΜΕΔΕ είναι πλήρες μέλος, οι συνεγγυοδοτήσεις στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν ουσιαστικό εναλλακτικό όχημα προώθησης των επενδύσεων και δυναμικής τόνωσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Το ποσοστό των χαρτοφυλακίων του συνόλου των φορέων εγγυοδοσίας στην Ευρώπη φτάνει κατά μέσο όρο στο 0,8% του ΑΕΠ των αντίστοιχων χωρών που εκπροσωπούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 0,24% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των πιστοδοτικών και εγγυοδοτικών δυνατοτήτων.

– Ζητούμενο πάντως παραμένει η νέα γενιά έργων και η αντιμετώπιση της «ανομβρίας».

Αν και οι δείκτες της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα έχουν παρουσιάσει ήδη θετικό πρόσημο, είναι αλήθεια ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αναπληρώσουμε το καταστροφικό πισωγύρισμα των χρόνων της κρίσης. Καλούμαστε να απαντήσουμε στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε.

Η σύγχρονη πραγματικότητα που διαμορφώνεται μας επιβάλλει αυτή τη νέα ύλη έργων που εμείς οι μηχανικοί καλούμαστε να σχεδιάσουμε, να μελετήσουμε και να εκτελέσουμε. Το ΤΜΕΔΕ μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους που θα χτίσουν το εθνικό success story. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος και τα του οίκου μας. Να μη γυρίσουμε πίσω και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, οι κάτω του κόστους εκπτώσεις που εδώ και χρόνια προκαλούν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί χθες, καθώς υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Οφείλουμε να είμαστε αποφασιστικοί και θαρραλέοι.

– Είστε υποψήφιος με τη ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) για τις εκλογές του ΤΕΕ της 3ης Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα της εκλογικής μάχης οι συνάδελφοί σας σε τι μπορούν να προσβλέπουν;

Οι φετινές εκλογές, χωρίς υπερβολή, είναι ιστορικής σημασίας. Αφήνουμε πίσω μας μία δεκαετή περίοδο ύφεσης και μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Ως μηχανικοί δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Καλούμαστε όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά στις εκλογές, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε τη νέα κανονικότητα. Η ΔΚΜ βρίσκεται μπροστά σε μια σπουδαία νίκη, που όμως θα μας επιφορτίσει με ακόμα περισσότερες ευθύνες. Ο επικεφαλής της παράταξης και πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έχει αποδείξει σε πολύ δύσκολες συνθήκες με απτά αποτελέσματα ότι το Επιμελητήριο αποτελεί, πέρα από τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας, έναν πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το Επιμελητήριο είναι εθνικής σημασίας. Με σκληρή και συστηματική δουλειά, με συμμετοχή, ομοψυχία και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είμαστε ο κλάδος που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης και της προκοπής στην πατρίδα μας. Και σε αυτή τη μάχη όλοι έχουν ρόλο.