Η Forest City αποτελεί μια επένδυση για την οποία δαπανήθηκαν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατασκευάστηκε στη Μαλαισία από κοινοπραξία με επικεφαλής την κινεζική εταιρεία ακινήτων Country Garden. Ενώ αποτελούσε πόλη που ήθελαν να πάνε πολλοί, τώρα η γέφυρα που οδηγεί εκεί έχει καταρρεύσει, ενώ οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν παράκαμψη.

Σε αυτή την πόλη άλλοτε κόσμημα, οι δρόμοι, τα διαμερίσματα, τα καταστήματα παραμένουν απελπιστικά άδεια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Forest City οικοδομήθηκε με πολλές ελπίδες για να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές της μεσαίας τάξης. Αυτή την ώρα απλώς επιζεί, έχοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, τους ελέγχους κεφαλαίων της Κίνας, τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και την οργή στην κοινή γνώμη στη Μαλαισία για την αύξηση της κινεζικής επιρροής.

Σε όλα αυτά προσθέστε τις οικονομικές δυσκολίες της Country Garden, που μέσα σε μερικά χρόνια έγινε η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ακινήτων της Κίνας, αλλά έχει φορτωθεί πλέον γιγαντιαία χρέη, που πλησιάζουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Country Garden ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ζημίες-ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι πιστωτές της δέχθηκαν την αναδιάρθρωση οφειλής της, αποτρέποντας την κήρυξη στάσης πληρωμών, που θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες έργα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο όμιλος όμως δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα. Περίοδος χάριτος 30 ημερών, που του δόθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν δεν ήταν σε θέση να καταβάλει 22,5 εκατ. σε τόκους στους πιστωτές του, εξέπνεε σήμερα Τρίτη — με ορατό τον κίνδυνο, ανά πάσα στιγμή, να περιέλθει σε στάση πληρωμών, όπως μεταδίδει το reuters.

«Ελπίζω η Country Garden να μπορέσει να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της», δηλώνει ο Τζάο Μποτζιάν, 29χρονος Κινέζος που αγόρασε ένα από τα 26.000 διαμερίσματα στη Forest City έναντι περίπου 430.000 δολαρίων πριν από πέντε χρόνια.

Η ιδιωτική πόλη δεν αριθμεί παρά 9.000 κατοίκους — τάξεις μεγέθους κάτω από τον στόχο, που ήταν να φθάσει τους 700.000. Για την ακρίβεια, όταν φεύγουν οι εργάτες που δουλεύουν στα εργοτάξια, επικρατεί απόλυτη ησυχία στην νησιωτική πόλη με τους αυτοκινητόδρομους τεσσάρων λωρίδων. Στις πελώριες πολυκατοικίες και στους ουρανοξύστες, πολύ λίγα παράθυρα είναι φωτισμένα. Στα έρημα πεζοδρόμια βλέπει κανείς το ένα μετά το άλλο κλειστά καταστήματα, κάποια με θυροκολλημένες δικαστικές διαταγές πληρωμών οφειλών που δεν θα γίνουν ποτέ. Στο εσωτερικό, σκουπίδια σκορπισμένα στα δάπεδα. Ναι, είναι μια πόλη – φάντασμα.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ κάνει προσπάθειες προκειμένου το έργο να μη ναυαγήσει. Ανήγγειλε τη δημιουργία «ειδικής οικονομικής ζώνης» και κίνητρα όπως χαμηλούς φόρους εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους και διάφορες βίζες. Οι αναλυτές, όμως, διατηρούν τις αμφιβολίες τους – και όχι άδικα.

«Οι πιέσεις στην Garden City να αποπληρώσει οφειλές στους πιστωτές της έγκαιρα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη δυνατότητές της να αποπερατώσει έργα στο εξωτερικό», εκτιμά ο Μπέρναρντ Όου, οικονομολόγος στην εταιρία διαχείρισης περιουσίας-οικονομικού κινδύνου COFACE, επικεφαλής της διεύθυνσής της για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Και κάπως έτσι, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο «σίριαλ», με πρωταγωνιστές την Country Garden και τους πιστωτές της, ελπίζοντας να μην εξελιχθεί σε θρίλερ…

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Στέλιος Χατζηιωάννου: «Πάει καλά η ελληνική οικονομία – Είμαι αισιόδοξος»

Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ