search icon

business stories

Manna: Το μέλλον της παράδοσης θέλει πρωταγωνιστές… τα drones

Από τις πλέον πρωτοπόρες startup, η ιρλανδική Manna, πραγματοποιεί άμεσες παραδόσεις φαγητού και φαρμάκων με drones και μας συστήνει το μέλλον των ταχυμεταφορών

Πολλές επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει τελευταία να εισχωρήσουν στην ανερχόμενη αγορά ταχυμεταφοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς η πανδημία έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι του και τον ανάγκασε να στραφεί στις διαδικτυακές αγορές.

Η Manna, μια νεοσύστατη εταιρεία παράδοσης τροφίμων με έδρα την Ιρλανδία, ανήκει σε αυτή την κατηγορία εταιρειών, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς μας συστήνει το μέλλον των ταχυμεταφορών, που, όπως όλα δείχνουν, θα έρχεται από ψηλά.

Οι παραδόσεις… από ψηλά

H εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2018, έρχεται να λύσει πρακτικά προβλήματα του παραδοσιακού κλάδου των παραδόσεων και υπόσχεται να παραδίδει τα πακέτα μας μέσα σε λίγα λεπτά με τη βοήθεια των drones. Συγκεκριμένα, κατασκευάζει και λειτουργεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV ή drones), τα οποία πραγματοποιούν αυτόνομα ταχύτατες παραδόσεις τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και φαρμακείων/προμηθειών έως 3 κιλά.

Η αυτόνομη παράδοση επιτρέπει σε έναν μόνο υπάλληλο της Manna που διαχειρίζεται πολλαπλά αεροσκάφη να εκτελεί σχεδόν 20 παραδόσεις ανά ώρα, και να πραγματοποιεί δεκαπλάσιες παραδόσεις σε σχέση με την παραδοσιακή παράδοση που γίνεται μέσω αυτοκινήτων ή μηχανής. Η υπηρεσία είναι πιο αθόρυβη, πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο γρήγορη, ενώ σέβεται την ιδιωτικότητα και είναι ασφαλέστερη από τους εναλλακτικούς οδικούς τρόπους παράδοσης.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη δοκιμή παράδοσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως, δοκιμάζοντας τις υπηρεσίες της στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας. Ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών υποστηρίζει περισσότερες από 100 παραδόσεις ημερησίως, και παραδίδει τα πακέτα έξω από την πόρτα των σπιτιών σχεδόν 10.000 κατοίκων της πόλης.

Η επιτυχία της εταιρείας είναι τεράστια, με περισσότερο από το 30% του πληθυσμού του Γκάλγουεϊ να χρησιμοποιεί ήδη την υπηρεσία.

Η υπόσχεση των 3 λεπτών

Η Manna έχει υπογράψει συνεργασίες με μεγάλες μάρκες και λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των JustEat, Samsung, Ben & Jerry’s και Tesco– από τις μεγαλύτερες εταιρείες παράδοσης τροφίμων στην Ευρώπη.
Οι συνεργασίες, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας, καθιστούν εφικτή την υπόσχεση παράδοσης στα σπίτια μόλις σε 3 λεπτά, σε ακτίνα έως και 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στόχοι γεωγραφικής επέκτασης

Η Manna σκοπεύει να κάνει διαθέσιμες τις υπηρεσίες της και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ φέτος, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα προσέλαβε τον Άντριου Πάτον, πρώην στέλεχος της μονάδας παραδόσεων της Alphabet, θυγατρικής της Google, για να ηγηθεί των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Χρηματοδότηση 20,6 εκατομμυρίων ευρώ

Απόδειξη της επιτυχίας της Manna αποτελεί η πρόσφατη άντληση 25 εκατομμυρίων δολαρίων από γύρο χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν το VC, Draper Esprit, η Team Europe, όπως και οι υφιστάμενοι επενδυτές Dynamo Ventures, Atlantic Bridge και Elkstone. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να μεγαλώσει την ομάδα της, να πραγματοποιεί παραδόσεις συνταγογραφημένων φαρμάκων και να επεκταθεί σε άλλες χώρες.

Η Νίκολα ΜακΚλαφέρτυ, Εταίρος στο Draper Esprit, επισήμανε με αφορμή τη χρηματοδότηση: «Δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και η Manna είναι ένα πραγματικό παράδειγμα αυτού. Τα drones θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης υποδομής παράδοσης για κοινότητες σε όλο τον κόσμο και η Manna κάνει την αρχή. Είμαστε ενθουσιασμένοι και προνόμια που υποστηρίζουμε μια εταιρεία που αποτελούν το μέλλον της παράδοσης φαγητού».

Ο Λούκαζ Γκαντόβσκι, συνιδρυτής της Team Europe και συνιδρυτής της Delivery Hero, πρόσθεσε: «Με τις παραδόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, η Manna έχει ήδη αποδείξει το τέλειο μοντέλο για την παράδοση τροφίμων με drones, και είμαι πολύ χαρούμενος που τη βλέπω να επεκτείνεται και να κλιμακώνεται. Το μέλλον ξαναγράφεται και η Manna αναμφισβήτητά αποτελεί το νέο ηγέτη σε αυτόν τον νεοφυή χώρο».

Ο στόχος της παράδοσης φαρμάκων

Το νέο βήμα της ιρλανδικής εταιρείας, εστιάζει στην απευθείας παράδοση σε σπίτια φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, μια ανάγκη που απογειώθηκε εν μέσω της πανδημίας που έκανε τη μετάβαση στα φαρμακεία δύσκολή.

Η νεοσύστατη εταιρεία σκοπεύει να μεταφέρει φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει την τεχνολογική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Ο Μπόμπι Χείλι, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Manna, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούν τις παραγγελίες τους και τους άνοιξε τα μάτια ως προς την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού. Υπάρχει τεράστια όρεξη για ένα πιο πράσινο, πιο ήσυχο, ασφαλέστερο και ταχύτερο κλάδο παράδοσης προϊόντων, και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον νέο γύρο χρηματοδότησης για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ακόμη περισσότερους πελάτες. Εργαζόμαστε ήδη με τους συνεργάτες μας για την παράδοση προϊόντων παντοπωλείου, φαγητού και φαρμακευτικών προμηθειών, και καθώς συνεχίζουμε να επανδρώνουμε το στόλο μας με drone, θα αρχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε και κρίσιμες ιατρικές παραδόσεις.».

Διαβάστε ακόμη: 

Louis Vuitton – Hermes: Πόσο «κόστισε» η πανδημία στις ελληνικές θυγατρικές των luxury leaders (pics)

Δημήτρης Στεργίου (Οικογένεια Στεργίου): Επενδύει σε νέα μονάδα παραγωγής

Αντιμέτωπη με ενεργειακό σοκ η Ευρώπη μετά την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού

Exit mobile version