Η γυναικεία νεοφυής επιχειρηματικότητα μπαίνει σε πρώτο πλάνο, σε μια εποχή που η οικονομία προσπαθεί να πετύχει την επανεκκίνηση της.

Η επικεφαλής του Female Founders’ Startups Cluster- ICC WOMEN HELLAS, Μαρία Χαλά, μιλάει στο newmoney για τον διπλό στόχο της προσέλκυσης περισσότερων Ελληνίδων στον κλάδο και της δημιουργίας ενός Ελληνικού επενδυτικού community, στον απόηχο του επιτυχημένου opening event του. Εξηγεί για ποιους λόγους οι start ups οι οποίες έχουν ιδρυθεί ή διοικούνται από γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία, όπως και την φιλοσοφία τους με γνώμονα το «επιχειρώ για να προσφέρω» κι όχι μόνο το οικονομικό κίνητρο και αναλύει μια σειρά θεμάτων. «Η Ελληνίδα που αποφασίζει να ιδρύσει μια startup παίρνει τα ίδια και περισσότερα ρίσκα», σχολιάζει.

Την τελευταία δεκαετία, η κυρία Χαλά έχει επικεντρωθεί στην επέκταση του ελληνικού τεχνολογικά καινοτόμου οικοσυστήματος. Ως startup strategy advisor παρέχει καθοδήγηση και mentoring σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους.

Τις καθοδηγεί στην εύρεση λύσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση τους, αλλά και τις προετοιμάζει προκειμένου να δεχθούν επενδυτικά ιδιωτικά κεφάλαια (business angels / venture capital).

Επικεντρώνεται κυρίως σε επενδύσεις στους κλάδους των φυσικών επιστημών, με έμφαση στον τομέα της υγείας (healthtech), πράσινης ανάπτυξης (greentech) και της αγροτικής τεχνολογίας (agritech).

Με αρχική επαγγελματική εμπειρία για 20 χρόνια από το χώρο του asset management και της κεφαλαιαγοράς διέκρινε αρκετά νωρίς την επερχόμενη άνθηση του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα, όπως μας λέει.

Η αφορμή ήταν η εξειδίκευση στο business angels investments, μέσα από ένα σχετικά πρόσφατο MBA σε Entrepreneurship και Innovation, από το Imperial Business School. Στην συνέχεια όμως, το εκτεταμένο networking από την ενεργή παρουσία της σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια business angels associations, όπως το European Business Angels Network (EBAN) και η κατά δύο χρόνια αντιπροσώπευση ως Senator του World Business Angels Investment Forum (WBAF) για την Ελλάδα ήταν το έναυσμα για μία έντονη πορεία στο Ελληνικό startup οικοσύστημα.

Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής της Ελληνίδας στο νεοφυές οικοσύστημα και στις δυνατότητες που δημιουργούνται για περαιτέρω μείωση της γυναικείας ανεργίας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη, συμμετέχει ως επικεφαλής, στο Female Founder’s Startups Cluster, του ICC WOMEN HELLAS, πρόεδρος του οποίου είναι η Μαρίνα Γιαβρόγλου.

– Ποιό ήταν το έναυσμα που σας οδήγησε στην ίδρυση του Female Founders’ Startups Cluster- ICC WOMEN HELLAS;

«Η πληροφόρηση που είχαμε και που ήταν το έναυσμα για την ίδρυση του Female Founders’ Startups Cluster- ICC WOMEN HELLAS ήταν ποσοτική και ποιοτική. Ποσοτική γιατί και η Ελλάδα ακολουθεί τα στατιστικά σύμφωνα με τα οποία, λιγότερο από το 15% των startups σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ιδρυτικά μέλη γυναίκες και επιπλέον, μόλις το 2% των επενδυτικών κεφαλαίων διοχετεύονται σε startups με γυναίκες ιδρυτές. Επιπλέον, η ποιοτική πληροφόρηση που λάβαμε είχε να κάνει με το αξιόλογο δυναμικό των Ελληνίδων επιστημόνων, που δυστυχώς, η έλλειψη εκπαίδευσης και σωστής στήριξης, τις απομάκρυνε από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.»

-Που οφείλεται κατά την γνώμη σας, κυρία Χαλά, το γεγονός ότι –βάση μελέτης από το Kauffman Foundation- οι start up εταιρείες που έχουν ιδρυθεί ή διοικούνται από γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία;

«Σύμφωνα με μελέτη της Kauffman Foundation, τα female-founded startups είχαν κατά 35% υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROI) σε σχέση με τα αντίστοιχα male-founded. Μια ακόμη μελέτη σε 350 startups από τη Boston Consulting Group έδειξε ότι τα female-founded startups απέδωσαν 78 σεντς σε κέρδος για κάθε δολλάριο επένδυσης, έναντι 31 σεντς κέρδος των male-founded startups.

Αν και οι συγκεκριμένες μελέτες περιορίζονται στο ευρύτατο startup ecosystem των Η.Π.Α., παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημεία στον τρόπο διοίκησης και στρατηγικής που οι ακολουθούν οι γυναίκες ιδρυτές, τα οποία δικαιολογούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι, είναι γενικά αποδεκτό ότι οι γυναίκες που ιδρύουν μια startup δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή κέρδους, αλλά ταυτόχρονα για τον κοινωνικό αντίκτυπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρουν. Άλλωστε και ειδικά σε μια start up, το να επιχειρείς με μόνο κίνητρο τη γρήγορη απόκτηση κερδών μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις υπό πίεση, γεγονός που εμπεριέχει εξαιρετικό ρίσκο. Επιπλέον, οι γυναίκες ιδρυτές σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε αποφάσεις με κριτήριο όχι μόνο τη γρήγορη ανάπτυξη ενός επενδυτικού σχήματος, αλλά και της βιωσιμότητάς του. Το γεγονός αυτό δίνει την εσφαλμένη άποψη μιας συντηρητικής φύσης και ίσως της έλλειψης ανάληψης ρίσκου. Αντιθέτως όμως, τόσο η βιωσιμότητα μιας νεοφυούς επιχείρησης, αλλά και η απόδοση που λαμβάνει ο επενδυτής είναι εξαιρετικά πιο ωφελημένες.»

-Ποια είναι η αποτίμηση σας για την ανταπόκριση της οποίας έτυχε το online opening event του Female Founders’ Startups Cluster-ICC Women Hellas; Και ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του cluster;

«To online opening event του Female Founders’ Startups Cluster-ICC WOMEN HELLAS, παρακολούθησαν σχεδόν 1900 άτομα. Αυτό για ένα Cluster τριών μηνών δεν θεωρείται απλά μία επιτυχία, αλλά αποτιμάται ως μια ανάγκη που προ υπήρχε και στην οποία δώσαμε απαντήσεις. Συγκεκριμένα, καταφέραμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να προβάλουμε μέσα από μία επενδυτική σκοπιά, την πραγματικά αξιόλογη πορεία Ελληνίδων ιδρυτών startups. Στο event μας προσπαθήσαμε να έχουμε startups, από διαφορετικούς κλάδους, σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης (from seed to start up and event to exit), αλλά και διαφορετικών χρηματοδοτικών αναγκών. Έτσι, προβάλαμε ότι η γυναίκα που επιχειρηματικά εμπλέκεται στο start up ecosystem, μπορεί να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα, μέσα από ρίσκο, αποτυχίες και επιτυχίες. Ταυτόχρονα, δείξαμε το δρόμο για τη δημιουργία ενός Ελληνικού female business angels community σε αρκετές Ελληνίδες, προβάλλοντας την παρουσία female angel investors και venture capitalists, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που σε Ελληνικό event συμμετέχουν female business angels σε τόσο υψηλό επενδυτικό επίπεδο και εμπειρία, όπως η Candace Johnson, Serial Space Entrepreneur και Investor, αλλά και President Emeritus του European Business Angels Network (EBAN), η Selma Prodanovic, Vice President του EBAN και Founder 1 Million Startups και φυσικά η Ελληνοαμερικανικής καταγωγής angel investor, Μαρίνα Χατσόπουλος, Board Chair της Ελβετικής Levitronix Technologies, σύμβουλος του MIT Enterprise Forum Greece και Πρόεδρο του Hellenic Innovation Network. Και φυσικά, τη συγκεκριμένη δυναμική ολοκλήρωσε η συμμετοχή δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές γυναίκες επενδυτές του Ελληνικού startup οικοσυστήματος, της Κατερίνας Πραματάρη, Partner στο Uni.Fund και της Αλεξάνδρας Χολή, Partner στο Metavallon VC.

Έτσι, για εμάς στο Female Founders’ Startups Cluster- ICC WOMEN HELLAS ο στόχος είναι διπλός. Αρχικά, στοχεύουμε να προσελκύσουμε Ελληνίδες επιστήμονες και επιχειρηματίες να ακολουθήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης (start up), προβάλλοντας ως role models τις Ελληνίδες που ανέλαβαν το ρίσκο και τα κατάφεραν.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες startup founders χρειάζονται, προβολή, και εδώ αναφερόμαστε στην απλή καταγραφή των Ελληνίδων startup founders με εξαιρετικό business model και καινοτόμα υπηρεσία ή προϊόν όπου ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θέλαμε να προβάλλουμε και στο συνέδριό μας. Επιπλέον, χρειάζονται εκπαίδευση και στοχεύουμε μέσα από workshops και master classes να συμβάλλουμε. Επιπρόσθετα, χρειάζονται networking φέρνοντάς τες σε επαφή με γυναίκες startuppers και επενδυτές από τον ίδιο κλάδο.

Παράλληλα, στοχεύουμε, μέσα από την παρουσίαση γυναικών επιχειρηματικών αγγέλων (business angels) και venture capitalists να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός Ελληνικού επενδυτικού community. Τέλος, αναγκαία είναι η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων (funding), αλλά και η συμβολή τόσο του δικτύου των περισσότερων από 200 μελών του ICC WOMEN HELLAS αλλά και των female angel investors και venture capitalists που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.»

-Σε ποιους κλάδους πέφτει κυρίως το βάρος των προσπαθειών της γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητας;

«Τελικά, αυτό που επιβεβαιώθηκε και μέσα από το δικό μας online opening event είναι ότι δεν υπάρχει κλάδος στον οποίο να καταλήγουμε ότι εστιάζεται η γυναικεία νεοφυής επιχειρηματικότητα. Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε από female-led startups σε healthtech και biotech, e-commerce και hospitality HR tech και από agritech μέχρι και spacetech.

Εκεί ίσως που θα πρέπει να εστιάσουμε και με βάση πρόσφατη έρευνα από το University of California at Berkeley’s Haas School of Business είναι ότι η γυναίκα τόσο όταν «επιχειρεί», όσο και όταν «επενδύει» δίνει επίσης αρκετή βαρύτητα στο κοινωνικό αντίκτυπο του κλάδου στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί. Όπως πολύ σωστά το περιγράφει η γνωστή Καναδικής καταγωγής, angel investor, Jacki Zehner, “Women want money not so much for what it can buy, but rather, for what it can do.”».

-Το κεντρικό σύνθημα του cluster του οποίου ηγείστε είναι «More women, more startups, more growth». Πόσες είναι οι startups που έχουν ιδρυθεί ή διοικούνται από γυναίκες επιχειρηματίες και τι περιθώρια να αυξηθεί ο αριθμός τους υπάρχουν;

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτή τη φορά η Ελληνική πραγματικότητα είναι αρκετά κοντά, τα female-led startups αποτελούν περίπου το 15% του παγκόσμιου συνόλου. Τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση είναι αρκετά μεγάλα και είναι μία τάση που τη βλέπουμε σε αρκετά επενδυτικά σχήματα. Τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, υπάρχουν venture capital funds και angel groups που το χαρτοφύλακιό τους αποτελείται αποκλειστικά από female-led startups. Και η τάση αυτή δεν στοχεύει στο να ενδυναμώσει τη γυναίκα, αλλά στο να φέρει στην επιφάνεια μια τεράστια επενδυτική δύναμη, που καλείται να πάρει αποφάσεις για μία αγορά που ξεπερνά τα $ 24τρις. και έχει να κάνει με την οικογένειά της, τα παιδιά της, την προσωπική της ζωή, την επιστημονική και επαγγελματική της πορεία.»

-Πως αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τις start ups των γυναικών; Πόσα χρήματα έχουν αντλήσει οι εταιρείες αυτές από την αγορά; Ποια είναι η μεγαλύτερη επένδυση, ως τώρα (από ποιον και σε ποια εταιρεία);

«Σύμφωνα με το Crunch base, to 2020 γύρω στα 800 female led start-ups άντλησαν $4.9 δισ. σε venture funding, κατά -27% λιγότερα σε σχέση με το 2019. Δυστυχώς, ο αντίκτυπος της πανδημίας φαίνεται αρκετά έντονος και σε επίπεδο επενδύσεων στο startup ecosystem. Παρ’ όλα αυτά, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία female-led startups που ήδη έχουν ξεπεράσει το $1δισ. valuation (unicorns), όπως το Canva (https://www.canva.com/) από Αυστραλία με αποτίμηση $ 2.5δισ., η SaaS πλατφόρμα Medallia (https://www.medallia.com/), η Next door (https://nextdoor.com/) με παρουσία σε 11 χώρες και πάνω από 50 εκατ. τοπικές επιχειρήσεις και άλλες.»

– Ποια είναι η επιχειρηματική φιλοσοφία που διέπει μια γυναίκα startuper;

«Μια γυναίκα startuper πρέπει να έχει όχι μόνο οικονομικό κίνητρο, αλλά και τη φιλοσοφία του επιχειρώ για να προσφέρω. Βασικά, αυτή η επιχειρηματική φιλοσοφία διέπει εννιά στις δέκα startups Ομάδες, αλλά στα γυναικεία σχήματα είναι πιό έντονη. Γι’ αυτό άλλωστε και βλέπετε ότι οι female founders επιχειρούν και πέραν των παραδοσιακών κλάδων του ICT και software applications, όπως στους κλάδους του healthech, greentech και agritech.»

– Η Ελληνίδα, με την εμπειρία που έχετε πλέον μέσα από το Female Founders Startups Cluster, θεωρείτε ότι τολμά να βγει μπροστά και να πάρει ρίσκα και να κάνει την δική της επιχείρηση;

«Η Ελληνίδα που αποφασίζει να ιδρύσει μια startup παίρνει τα ίδια και περισσότερα ρίσκα, αφού αντικειμενικά καλείται να διαχειριστεί τους πολλαπλούς ρόλους που πρέπει να ανταποκριθεί, όπως και κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο. Ετσι, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι στην πιο δημιουργική ηλικία καλείται να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί με την ίδια υπευθυνότητα τόσο στην επιχείρησή της όσο και στην οικογένειά της. Ίσως είναι η πολυπλοκότητα των ρόλων της που την κάνουν με ψυχραιμία και οργάνωση, να ανταποκρίνεται στα επιχειρηματικά της ρίσκα και να λαμβάνει αποφάσεις βάση προτεραιοτήτων και αποδοτικότητας και όχι μόνο βάση στόχων.»

– Τι είναι αυτό που χρειάζονται οι Ελληνίδες start up founders και μπορείτε να τις στηρίξετε με την παρουσία σας και την δράση σας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;

«Οι Ελληνίδες startup founders χρειάζονται, προβολή, και εδώ αναφερόμαστε στην απλή καταγραφή των Ελληνίδων startup founders με εξαιρετικό business model και καινοτόμα υπηρεσία ή προϊόν όπου ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θέλουμε να προβάλλουμε και στο συνέδριό μας. Επιπλέον, χρειάζονται εκπαίδευση και στοχεύουμε μέσα από workshops και master classes να συμβάλλουμε. Επιπρόσθετα, χρειάζονται networking φέρνοντάς τες σε επαφή με γυναίκες startuppers και επενδυτές από τον ίδιο κλάδο. Τέλος, αναγκαία είναι η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων (funding) αλλά και η συμβολή τόσο του δικτύου των περισσότερων από 200 μελών του ICC WOMEN HELLAS αλλά και των female angel investors και venture capitalists που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.»

Διαβάστε ακόμη

Μπέρνι Μέιντοφ: Οι δέκα Έλληνες που έχασαν 600.000.000 ευρώ

Display Hellas: Ο «βασιλιάς των καροτσιών»

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων – Όσα πρέπει να γνωρίζετε