Νέα διοίκηση που θα κληθεί από τις πρώτες μέρες της  θητείας της να αντιμετωπίσει τα απόνερα της πρόσφατης πετρελαϊκής κρίσης, αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε.

Το απόγευμα θα περάσουν από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι κύριοι Ρίκαρντ Σκούφιας και  Αριστοφάνης Στεφάτος, οι οποίοι μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, θα αναλάβουν την θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα της ΕΔΕΥ.

Το νέο management θα κληθεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση στον τομέα του upstream, η οποία επηρεάζει πολλά από τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων ελληνικών αλλά και διεθνών πετρελαϊκών ομίλων. Συγχρόνως όμως, θα κληθεί να υλοποιήσει τον σταδιακό μετασχηματισμό της ΕΔΕΥ σε ένα πιο ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εμπειρία στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη νέα διοίκηση είναι και η ταμειακή ενίσχυση του Πρίνου στον κόλπο της Καβάλας, η βιωσιμότητα του οποίου κινδυνεύει από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην αγορά. Τις τελευταίες μέρες, η Energean δημοσιοποίησε στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου διάσωσης αναφέροντας ότι έχει ανάγκη από άμεση ένεση ρευστότητας ύψους 75 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται να επιδοτήσει τον Πρίνο με ένα ποσό της τάξης των 40 έως 50 εκ. ευρώ, θέμα για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν επαφές μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Energean, μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαϊου, η εταιρεία έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο.

Σε ότι αφορά τα άλλα project, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μετάθεση χρονοδιαγράμματος σε πολλά έργα με κάποιους μάλιστα να μην διστάζουν να προβλέψουν ακόμη και αλλαγές στην σύνθεση των κοινοπραξιών. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Για τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν σε 9 οικόπεδα, παρατηρείται μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά του αργού, το οποίο σήμερα έχει φτάσει στα 40 δολάρια, όταν όλοι μιλούσαν για 10 και 15 δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. «Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει στρατηγική για πράγματα τα οποία θα χρειαστούν 5 χρόνια περίπου για να υλοποιηθούν και θα έχουν ορίζοντα ζωής 20-25 χρόνια, με βάση το τι έγινε το προηγούμενο τρίμηνο» κάνει λάθος ανέφερε τις προηγούμενες μέρες στην γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσουν όπως σημείωσε, την πρώτη ερευνητική γεώτρηση τα επόμενα τρίμηνα από τον Δυτικό Πατραϊκό. Τα υπόλοιπα οικόπεδα, βρίσκονται σε διαφορετικά αδειοδοτικά στάδια.

Εκτός όμως από τις δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, η ΕΔΕΥ κουβαλά και νέες προκλήσεις που δεν είναι άλλες από τις δραστηριότητες της παλιάς ΔΕΠΑ μετά την κυβερνητική απόφαση για την  απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Στην ΕΔΕΥ, θα περάσει η ανάπτυξη των μεγάλων διακρατικών έργων και των αγωγών φυσικού αερίου, Ελλάδας – Ιταλίας (ΙGI), Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός EastMed.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε από το ΥΠΕΝ προβλέπεται η μεταφορά του 65% των μετοχών της «ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων», που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΕΥ καθώς επίσης και τη δυνατότητα της τελευταίας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση και του υπόλοιπου 35% των μετοχών που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα

Ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας θεωρείται από τα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, έχοντας περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης στην ΒP (την περίοδο 1998-2008) αλλά και ως επικεφαλής του έργου ανάπτυξης του αγωγού ΤΑP στην Ελλάδα έως και το 2017. Ο κ. Σκούφιας είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ευρωπαϊκού Δικαίου από το Κολλέγιο της Ευρώπης και μιλά εννέα γλώσσες.

Αντίστοιχα, ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος έχει διατελέσει αντίστοιχα διευθυντικό στέλεχος από το 2006 στη Νορβηγία, σε ιδιωτικές εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Την τελευταία τετραετία είναι Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων στην M. VestEnergyAS, ενώ προηγουμένως ήταν Διευθυντής Διαχείρισης Οικοπέδων και Τεχνολογίας στην AtlanticPetroleumNorge. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ έχει εξειδικευθεί επίσης και στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία.