Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του επενδυτικού κεφαλαίου ΕΜΜΑ Capital να καταστεί ο μεγαλύτερος όμιλος διανομής φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων και ανακατατάξεων για τον κλάδο διεθνώς λόγω COVID-19.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία (Στρατηγική συνεργασία EMMA CAPITAL – ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε.) για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ΠΡΟΦΑΡΜ, συμφωνία που αποτελεί την πρώτη τοποθέτηση ξένου επενδυτή στην ελληνική αγορά χονδρεμπορίου φαρμάκου, το τσέχικο fund Emma Capital, γνωστό από την προ ετών επένδυσή του στον ΟΠΑΠ, προχώρησε σε ένα ακόμη deal.

Προ ημερών υπεγράφη η εξαγορά, με call option σύμπραξης, εταιρείας που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες του κλάδου των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών στη χώρα, η οποία πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 50 εκατ.ευρώ και EBITDA της τάξης του 1,3 εκατ.ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή η ΠΡΟΦΑΡΜ με πωλήσεις 90 εκατ.ευρώ και EBITDA πλησίον των 3 εκατ.ευρώ, πλέον καθίσταται ο μεγαλύτερος εγχώριος “παίχτης” στην αγορά των ιδιωτικων φαρμακαποθηκών, με τζίρο που αισίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ.ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί επί της αρχής στα τέλη του καλοκαιριού, με το deal να “σφραγίζεται” μόλις πριν από λίγες μέρες. Όπως και στη συμφωνία ΕΜΜΑ – ΠΡΟΦΑΡΜ, η Δικηγορική Εταιρεία «Αραχωβίτης Βασίλειος & Συνεργάτες» η οποία διαχειρίζεται πολλά χρόνια νομικά θέματα και των δυο εταιρειών και εκπροσωπεί μεταξύ άλλων νομικά και τον Πανελλήνιο Συλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, είχε ενεργό και σύνθετο ρόλο. Στο πλαίσιο της νέας αυτής συμφωνία επιτρέπεται στην εξαγορασθείσα εταιρεία να διατηρήσει την απόλυτη αυτονομία της και το management, ενώ της παρέχεται το δικαίωμα να διατηρήσει κάποιο ποσοστό στο κοινό άρμα EMMA – ΠΡΟΦΑΡΜ, επιτρέποντας στη συμφωνία αυτή να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά σύμπραξης, όπως αναφέρθηκε.

Σημειώνεται πως η ΠΡΟΦΑΡΜ διαθέτει επίσης συμμετοχή 29% στην φαρμακαποθήκη Pharmanet A.E (με έδρα στο Αγρίνιο), 13% στη φαρμακευτική εταιρεία Stargen Ltd που δραστηριοποιείται στα generics και 50% στην Medworld, εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Η ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε ιδρύθηκε το 1993 και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακαποθήκες, με κύκλο εργασιών σε επίπεδο ομίλου που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το 2020. Απασχολεί 105 εργαζόμενους και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2.100 τ.μ στην Καλλιθέα, εξυπηρετώντας περισσότερα από 650 φαρμακεία σε καθημερινή βάση και περισσότερες από 100 φαρμακαποθήκες.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Jiri Smejc

Η ΕΜΜΑ Capital με τις κινήσεις αυτές προχωρά στο σχεδιασμό της να ηγηθεί, αρχικά μέσω εξαγορών, της διαδικασίας συγκέντρωσης (consolidation) του κλάδου διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός “εθνικού πρωταθλητή” στο χώρο. Σημειωτέον πως η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Δ. Ευρώπη, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να δραστηριοποιούνται άνω των 45 συνεταιρισμών και θυγατρικών τους, καθώς και περί τις 100 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν πηγές με πλήρη γνώση του εν εξελίξει σχεδιασμού, εξετάζεται την επόμενη τριετία και η δημιουργία υπερσύγχρονου νέου χώρου που θα φιλοξενήσει μελλοντικά την ενοποιημένη δραστηριότητα της εταιρείας. Πρόθεση είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διανομής (logistics) φαρμάκων με στόχο να αποτελέσει το μεγαλύτερο, βάση capacity, του κλάδου στη χώρα. Εφόσον, δε, υλοποιηθούν διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και συντρέξουν προϋποθέσεις για την ένταξη τέτοιων επενδύσεων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, για το κέντρο διανομής εξετάζεται η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στο σκέλος της ρομποτικής.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο είναι το δεύτερο που δρομολογείται στον κλάδο. Η Pharmaservice, η μεγαλύτερη εγχώρια ιδιωτική φαρμακαποθήκη σχεδιάζει επίσης την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου κτιρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς, έργο που ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους, με την “AV Law Firm” να διαχειρίζεται και τις δυο μεγάλες επενδύσεις.

Οι κινήσεις της ΕΜΜΑ Capital του Jiri Smejc στην ελληνική αγορά διακίνησης φαρμάκου αποτελούν την πρώτη ξένη τοποθέτηση στον κλάδο και είναι ενδεικτικές των επικείμενων διεργασιών στο χώρο διεθνώς λόγω της πανδημίας. Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη του χώρου, πλέον καθίσταται εξαιρετικά σημαντική η αλυσίδα μεταφοράς των φαρμακευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα το κομμάτι του last mile, να φθάσει δηλαδή έγκαιρα και ασφαλώς το φαρμακευτικό προϊόν από τις μεγάλες βιομηχανίες, στον τελικό πελάτη (φαρμακεία) και από εκεί στον καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΜΜΑ Capital, μετά την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, κίνηση που προσέδωσε στον επικεφαλής της, Jiri Smejc, σημαντική ρευστότητα, έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Vivartia από τη MIG. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε εκ νέου και γραπτώς προ εβδομάδων, πλην η MIG γνωστοποίησε πως αδυνατεί να προσέλθει σε σχετικές συζητήσεις, επικαλούμενη τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα για τη Vivartia με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners. Διαπραγματεύσεις που παρατάθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου, με την ΕΜΜΑ Capital να αναμένεται να υπενθυμίσει το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της εκ νέου.