Από όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας έφηβος γιος για να περάσει την ώρα του, το σκάκι πρέπει να είναι στις πρώτες επιλογές των γονιών του. Τι και αν, όμως, στον μικρό αρέσει τόσο πολύ το σκάκι, κάνοντας τον να παρατήσει το σχολείο στα 14 για να κυνηγήσει μία διεθνής καριέρα; Έτσι ακριβώς έγινε με τον Nikhil Kamath, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να γίνει ο επόμενος Γκάρι Κασπάροφ. Τουλάχιστον κατάφερε, έστω, να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Όντας, πια, ένας 17χρονος χωρίς απολυτήριο λυκείου στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας, ο Kamath συνειδητοποίησε πως δύσκολα θα τον προσλάμβανε κανείς. Αποφάσισε, λοιπόν να απασχολήσει τον εαυτό του. Εμπνευσμένος από τον μεγαλύτερο αδερφό του, άρχισε να ασχολείται με το trading και πολύ σύντομα, έκανε επενδύσεις όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους φίλους και την οικογένεια του.

Όμως πριν από πάνω από μία δεκαετία, οι προμήθειες που έπαιρναν για κάθε συναλλαγή οι ινδικές χρηματιστηριακές εταιρείες δημιουργούσαν μία σειρά εμποδίων, στον δρόμο ενός ιδιώτη επενδυτή προς το συστηματικό κέρδος. Έτσι, τα δύο αδέρφια χρησιμοποίησαν τις οικονομίες τους για να δημιουργήσουν την δική τους, προσιτή σε ανθρώπους σαν τους ίδιους,  πλατφόρμα trading.

H Zerodha, ένας συνδυασμός της λέξης «Zero (μηδέν)» και «Rodha (εμπόδια)» γεννήθηκε το 2010. Πάνω από δέκα χρόνια αργότερα, το startup δεν έχει συγκεντρώσει ούτε μία φορά εξωτερική χρηματοδότηση, όπως αναφέρει το CNBC.

«Διαφέρουμε από άλλες εταιρείες γιατί ποτέ δεν είχαμε επενδυτές ή χρέος και δεν μαζέψαμε κεφάλαια. Από την αρχή, η νοοτροπία μας ήταν να φτιάξουμε ένα καλύτερο προϊόν και η καλή μας φήμη θα μας φέρει περισσότερους πελάτες», δήλωσε ο Kamath στο αμερικανικό μέσο.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση της, η Zerodha συνέχισε να αναπτύσσεται, όσο παράλληλα αυξανόταν το ενδιαφέρον στις επενδύσεις πέρα από τον χρυσό και τα ακίνητα στην Ινδία. Αλλά η πραγματική έκρηξη ήρθε με το 2020 και τα εθνικά lockdowns. Τότε, η εταιρεία διπλασίασε τους εγγεγραμμένους χρήστες της, φτάνοντας τα τέσσερα εκατομμύρια.

Έναν χρόνο αργότερα και η χώρα συνεχίζει την μάχη της με τον θανατηφόρο ιό ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αλλά η Zerodha ήταν μία από τις λίγες επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τον εγκλεισμό εκατομμυρίων στα σπίτια τους.

Την ίδια περίοδο, η ηλικία του μέσου χρήστη της υπηρεσίας έπεσε από τα 32, στα 30 χρόνια, προκαλώντας τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με την αμερικανική πλατφόρμα Robinhood και το νεανικό κοινό της. Βέβαια, αυτό μπορεί να μην είναι απλώς σημάδι της πέρασης που έχουν οι συγκεκριμένες εφαρμογές στους νέους, αλλά του πως η νέα γενιά δείχνει να έχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον στις επενδύσεις.

Αλλά αφότου έφτιαξε την αγαπημένη εφαρμογή trading για τους νεαρούς ινδούς, ο Kamath έβαλε στο μάτι τα «μεγαλύτερα ψάρια». Το 2019, ίδρυσε την True Beacon, μία φίρμα διαχείρισης κεφαλαίων για άτομα με περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα funds, που χρεώνουν τους πελάτες τους ένα ποσοστό των κεφαλαίων υπό διαχείριση μαζί με άλλα κόστη, η True Beacon χρεώνει τους πελάτες ένα ποσοστό 10% με βάση την ετήσια επίδοση. Ως αποτέλεσμα, αν για παράδειγμα, ένας πελάτης δεν βγάλει κέρδος μέσα σε ένα διάστημα πέντε χρόνων, τότε δεν βγάζει ούτε και η εταιρεία.

Ως τώρα, η True Beacon τα έχει πάει περίφημα, καλωσορίζοντας ένα πλήθος νέων πελατών, ακόμη και από το εξωτερικό της Ινδίας. Αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, ίσως κάνει παρέα στην Zerodha και τα άλλα 51 ινδικά startup-μονόκερους. Όσο για τον συνιδρυτή της, ο Nikhil Kamath έχει ένα net worth που ξεπερνά τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, όσο η αγορά της πατρίδας του γίνεται όλο και πιο σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Ιντερ: Κοντά σε συμφωνία για πακέτο διάσωσης 275 εκατ. ευρώ

Bitcoin: Από την αγκαλιά του Έλον Μασκ στα τάρταρα – Πώς «xάθηκαν» $280 δισ. από την αγορά crypto

Ideal: Το deal με την Virtus και η επόμενη μέρα